Απόντες από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού «Guardian», αρκετοί έλληνες Κροίσοι, οι οποίοι συνεχίζουν την τρυφηλή τους ζωή σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Μόλις τρία 24ωρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής, η τάξη των πλουσίων της Ελλάδας δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί στο ελάχιστο απ’ την ύφεση, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την καθημερινότητά τους και μοιράζοντας το χρόνο τους μεταξύ των νησιών του Αργοσαρωνικού και του Αιγαίου, όπου διατηρούν εξοχικά σπίτια κι επαύλεις, και του Λονδίνου.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Έλληνες «ολιγάρχες» έκαναν τεράστιες περιουσίες από τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τις τράπεζες και τις κατασκευές και κατόπιν επέλεξαν εν γνώσει τους να σταθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Το δημοσίευμα, το οποίο φέρει την υπογραφή της Helena Smith, υποστηρίζει ότι οι περίπου 900 εφοπλιστικές οικογένειες που ελέγχουν το 15% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου κράτησαν χαμηλό προφίλ, αναφέροντας ωστόσο ότι ο εφοπλιστικός κλάδος συνεισέφερε πάνω από 175 δισ. ευρώ σε συνάλλαγμα την τελευταία δεκαετία, την ώρα που το δημόσιο χρέος της χώρας είναι συνολικά 280 δισ.
«Την κρίση την έφεραν οι ίδιοι οι Έλληνες, γιατί άφησαν τους απατεώνες και τη διαφθορά να εξαπλωθούν», λέει ανώνυμα στην εφημερίδα ένας εφοπλιστής και μόνιμος κάτοικος της βρετανικής πρωτεύουσας.
«Σε μια στιγμή όπου η Ελλάδα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, κάποιες συμβολικές κινήσεις από τους πιο πλούσιους πολίτες της, αυτοί δείχνουν να μην κάνουν το παραμικρό για να βοηθήσουν τη χώρα τους», δηλώνει στον Guardian ο Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Αντιθέτως, αυτό που κάνουν οι Έλληνες Κροίσοι, είναι να στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, για να αγοράσουν ακίνητα σε ακριβές λονδρέζικες περιοχές, όπως το Μέιφεαρ ή σε μέρη εντός Ελλάδας που τους είναι προσφιλή, όπως τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
«Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες τέσσερα δισ. ευρώ έφυγαν από τη χώρα ενώ Έλληνες στέλνουν τις γυναίκες τους στο εξωτερικό για ψώνια ενώ στην πραγματικότητα η αποστολή τους είναι να μεταφέρουν μεγάλα ποσά στις τράπεζες της Ελβετίας και της Κύπρου», αναφέρει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
Το δημοσίευμα παρουσιάζει επίσης νησιά σαν τις Σπέτσες κάπως σαν το… μικρό γαλατικό χωριό του Αστερίξ, που αντιστεκόταν στους Ρωμαίους. Μόνο που στις Σπέτσες, αντιστέκονται στην κρίση. «Οι δουλειές δεν θα μπορούσαν να πηγαίνουν καλύτερα», λέει -χτυπώντας ξύλο- ευτυχισμένη η Χριστίνα Ιωαννίδη, μια ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων στις Σπέτσες. Κι αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, χάρη στην «αθόρυβη» παρουσία των Ελλήνων Κροίσων στο νησί.