Τη στήριξη στην κυβέρνηση των τεχνοκρατών ώστε να ενισχυθεί η θέση της Ιταλίας μέσα σε αυτό το πλαίσιο της οικονομικής αναταραχής ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί τους.

Ο Μάριο Μόντι εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και για αυτό ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων την απαραίτητη συνοχή «για να ξεπεραστεί η κρίσιμη κατάσταση και να δοθεί η εικόνα της ενότητας στο εξωτερικό».

Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία καθώς αυξήθηκαν οι φήμες για την πιθανότητα η Ιταλία να ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Το κλίμα στις αγορές απέναντι στην Ιταλία θα δοκιμαστεί στις δημοπρασίες της Τετάρτης και της Πέμπτης. Η ανησυχία των τελευταίων μηνών για τη Ρώμη έχει ανεβάσει τα επιτόκια με τα οποία αντλεί κεφάλαια από τις αγορές και, κάνοντας πιο απρόθυμους τους ξένους επενδυτές, έχει κάνει την Ιταλία να βασίζεται περισσότερο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να βρει δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της Ιταλίας υπερτερούν έναντι των ισπανικών: Το έλλειμμά της βρίσκεται στο 3,9% του ΑΕΠ (που απέχει παρασάγγας του ισπανικού 8,5%) και η ανεργία είναι σημαντικά χαμηλή σε σύγκριση με τους γείτονές της. Επιπλέον, ο ιταλικός τραπεζικός τομέας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα της έκτασης του ισπανικού.

Ωστόσο, το ιταλικό δημόσιο χρέος βρίσκεται στο δυσθεώρητο ύψος του 1,9 τρισ. ευρώ και η πορεία του ΑΕΠ, μετά από μία περίοδο αναιμικής ανάπτυξης, δεν προμηνύεται καλή -ο ΟΟΣΑ προβλέπει για φέτος ύφεση 1,7%.

Mόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Μόντι είχε αντιδράσει ιδιαίτερα έντονα στις αναφορές της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ρώμη να χρειαστεί να στραφεί στους μηχανισμούς στήριξης.

«Θεωρώ εντελώς ανάρμοστο μία υπουργός Οικονομικών ευρωπαϊκής χώρας να σχολιάζει την κατάσταση ενός άλλου κράτους-μέλους» είπε ο Μόντι την Τρίτη. «Ως εκ τούτου, δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο» προσέθεσε.

O Μόντι υπογράμμισε πως η Ιταλία δεν έχει ανάγκη ένα σχέδιο διάσωσης για να ξεπεράσει την κρίση χρέους. «Η Ιταλία, ακόμη και στο μέλλον, δεν θα έχει ανάγκη μια βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF» δήλωσε στο γερμανικό ARD.