Δραματικές ώρες περνά η κυπριακή οικονομία και το ενδεχόμενο να καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης γίνεται καθημερινά όλο και περισσότερο πιεστικό.
Ήδη, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται γίνονται συζητήσεις για το ύψος της βοήθειας (και όχι της διάσωσης) που θα ζητήσει η Κύπρος και το είδος του Μνημονίου που πρόκειται να υπογράψει, αν και γίνονται τελευταίες προσπάθειες να εξευρεθούν από τρίτες χώρες δάνεια.
Πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Πολίτης» ανεβάζει τη βοήθεια που πιθανόν να ζητήσει η Κύπρος στα 4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τον συνυπολογισμό του κόστους στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας (πρώην Marfin Popular Bank), το οποίο θα φτάσει το 1,8 δισ. ευρώ και του ποσού που απαιτείται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυπριακής κυβέρνησης, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σιαρλής έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι αν η Κύπρος προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης δεν θα είναι μόνον για τις τράπεζες, αλλά και για τις μελλοντικές δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας υποσχέθηκε ότι στα όποια μέτρα κι αν απαιτηθούν να ληφθούν, δεν θα υπάρξει μείσωση στους μισθούς και στις συντάξεις, κάτι όμως που αμφισβητεί η αντιπολίτευση, αφού όταν η Κύπρος υπογράψει το Μνημόνιο, αυτομάτως εισέρχεται η οικονομία της υπό τον έλεγχο της τρόικας. Ο κ. Σιαρλής στέκεται βεβαίως στο γεγονός ότι η Ισπανία πήρε βοήθεια χωρίς επιβολή μέτρων, διότι όπως είπε, η τρόϊκα «ικανοποιήθηκε από τα μέτρα που έλαβε ήδη η ισπανική κυβέρνηση».. Στην Κύπρο έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα και αναμένονται να ληφθούν (πιο σκληρά) σε λίγες ημέρες.
Η οικονομία της Κύπρου περιήλθε σε δεινή κατάσταση λόγω της έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα των κυπριακών τραπεζών, αλλά και λόγω των κακών χειρισμών που έκανε σε οικονομικά θέματα η κυβέρνηση Χριστόφια. Παρέλαβε (από τον Τάσσο Παπαδόπουλο) μία ισχυρή οικονομία (η πιο ισχυρή στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου) και τώρα με τους χειρισμούς που έγιναν, με τη ρήξη που υπήρχε ανάμεσα στον (πρώην) κεντρικό τραπεζίτη και την κυβέρνηση και τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση Λεμεσού, η οικονομία προσφεύγει για να διασωθεί στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Ιδιαίτερα ανησυχεί ωστόσο την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα την προσεχή Κυριακή. Οι πιθανότητες να οδηγηθεί η χώρα σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο θα συμπαρασύρουν και την Κύπρο, με ολέθρια αποτελέσματα για τη Μεγαλόνησο, που συν τοις άλλοις αναλαμβάνει και την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.