Στις 18 Ιουνίου σχηματίζουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Βάζουμε τέλος στην παλαιοκομματική διαίρεση των Ελλήνων και τερματίζουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή» αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξή του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τη θέση της Ελλάδας διεθνώς, θα αποτρέψει την έξοδο από το ευρώ και θα αντικαταστήσει το μνημόνιο με πολιτικές που θα διασφαλίζουν την παραγωγική ανάπτυξη, τους μισθούς και τις συντάξεις.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τελος του κομματικού κράτους και του πλουτισμού με δημόσιο χρήμα και την κατάργηση των αμοιβών των χρυσοκάνθαρων διοικητών των ΔΕΚΟ. Εκανε λόγο επίσης για περικοπή των αμοιβών του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου στο μισό και των προνομίων των βουλευτών και αντικατάσταση του ισχύοντα νόμου περί ευθύνης βουλευτών.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 465 με διπλασιασμό του χρόνου παροχής του, την υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και ένα πρόγραμμα «νέας συσάχθειας» με διαγραφή ιδιωτικών χρεών.
Τόνισε ακόμα, ότι η νέα Βουλή με αδιάφθορη πλειοψηφία και με μειοψηφούσες τις δυνάμεις του μεταπολιτευτικού δικομματισμού, θα θέσει τέρμα στη διαφθορά και θα αποδώσει ευθύνες για το σκάνδαλο της Siemens. «Οσοι νομίζουν ότι έκρυψαν τα ίχνη από τις βρωμιές τους κάνουν λάθος» είπε.
«Ζούμε ιστορικές στιγμές λαϊκής χειραφέτησης, μια ειρηνική επανάσταση» τόνισε ο κ. Τσίπρας, που πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει απλά την ευθύνη του δημοκρατικού και πατριωτικού του καθήκοντος. «Το αν θα τα καταφέρουμε θα εξαρτηθεί από τη λαϊκή στήριξη, γιατί ο αγώνας δεν τελειώνει την Κυριακή, αρχίζει την Κυριακή».
«Δεν θα σας προδώσουμε ποτέ, θα σας λέμε πάντα την αλήθεια για τις δυσκολίες, αυτό θα είναι το στίγμα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η κινδυνολογία καλλιεργείται από όσους θέλουν να ασκήσουν εξουσία για τον εαυτό τους και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία φοβούνται ότι θα μπουν κανόνες. «Οσοι αναπαράγουν την κινδυνολογία, εξυπηρετούν την κερδοσκοπία», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «δικαιούται μια νέα διαπραγμάτευση, χωρίς Μνημόνιο», και σημείωσε ότι το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει και δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εχουμε επίγνωση του τι παραλαμβάνουμε», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, που τόνισε ότι εάν παρέμεναν στην κυβέρνηση ΠαΣοΚ και ΝΔ, τα πράγματα θα χειροτέρευαν ακόμα περισσότερο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που εγγυάται την ομαλότητα» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι θα πάει στις Βρυξέλλες «για να εξηγήσει και όχι για να κάνει τσαμπουκά». «Δεν είναι προς κανενός το συμφέρον η διάλυση της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τι θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αν οι εταίροι αρνηθούν τη διαπραγμάτευση είπε πως αν και πως «δεν πάμε για να χάσουμε τη μάχη αλλά να κερδίσουμε» και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να έχουμε επεξεργαστεί κάθε ενδεχόμενο. Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα χαρτιά μας πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση».
«Ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η λιτότητα είναι καταστρεπτική» ανέφερε.
Ο κ. Τσίπρας ειρωνεύτηκε την εξαγγελία 150.000 θέσεων εργασίας σε ένα χρόνο από τον κ. Σαμαρά, θυμίζοντας ότι «με ανάπυξη 4,5% γεννιόντουσαν 60.000 θέσεις τον χρόνο και σήμερα έχουμε ύφεση 6%». «Εμείς θέλουμε να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ και αυτό προϋποθέτει ένα νέο φορολογικό σχέδιο», συμπλήρωσε, «φορολογώντας τον πλούτο και όχι τη φτώχεια». Μίλησε επίσης για πολιτικές «δραστικής αύξησης της απασχόλησης».
Για τον Δημόσιο Τομέα, τόνισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά δεν απέκλεισε μετατάξεις και προσλήψεις όπου χρειάζονται.
Είπε επίσης ότι «η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου και όχι στις 28. Και θα έχει είτε κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ είτε μνημονιακή κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ»
Απέκλεισε δε μέτρα τιμωρίας από την Τρόικα, λέγοντας ότι το δημοκρατικό δικαίωμα να εκλέγεις κυβέρνηση είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Εχουμε επίγνωση των ορίων των εκβιασμών» τόνισε.
Είπε επίσης ότι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει αυτοδύναμη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή είτε όχι, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας, πρωτίστως με τα κόμματα της Αριστεράς. Θύμισε δε στο ΚΚΕ ότι «ο τόπος μας ζει στιγμές που δεν τις έχει ζήσεις από την εποχή της εθνικής αντίστασης», ενώ κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να ξεκαθαρίσει από τώρα «τι κυβέρνηση επιθυμεί για την επόμενη μέρα».
Απαντώντας σε ερώτηση γθια το ζήτημα των Ταπεζών επέμενε στην ανακεφαλαιοποίησή τους με κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου διαδικασία που όπως είπε οδηγεί στην κοινωνικοποίηση και τον δημόσιο έλεγχό τους. Η σημαντικότερη τόνωση της οικονομίας αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Τσίπρας, θα ήταν η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Αν τα χρήματα που έχουν αποσυρθεί από τις Τράπεζες επιστρέψουν σ’ αυτές θα ήταν η σημαντικότερη τόνωση της οικονομίας. Σ’ αυτό το σημείο χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση των τραπεζιτών που αναπαράγουν τα σενάρια περί χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή.
Αναφερόμενος στους πιθανούς εταίρους μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει σ’ αυτήν και την στάση της ΔΗΜΑΡ είπε ότι σε κάθε περίπτωση «δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας».
Στην προσπάθειά μας θέλουμε να έχουμε μαζί μας το λαό, τόνισε. Αν πάψει ο λαός να μας στηρίζει εμείς δεν θα αντέξουμε ούτε μια μέρα ως κυβέρνηση, συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε σχόλιο ότι από τις δηλώσεις του απουσίαζε η μονομερής καταγγελία του μνημονίου όπως είχε τονίσει στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Αθηναΐδα», ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο με το εθνικό σχέδιο ανόρθωσης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στις 18 Ιουνίου δεν θα έχουμε μνημόνιο».
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα μπορεί η αστυνομία να αντιμετωπίσει φαινόμενα καταστροφών στο κέντρο της Αθήνας όταν θα έχει αφοπλιστεί η αστυνομία και θα έχουν καταργηθεί τα ΜΑΤ όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Πάντως μέχρι τώρα η αστυνομία δεν αντιμετώπιζε με αποτελεσματικότητα τέτοια φαινόμενα. Οι αιτίες της έξαρσης της βιας είναι βαθιές και δεν αντιμετωπίζονται όσους οπλισμένους αστυνομικούς και να έχουμε. Εξάλλου πολλές φορές οι δυνάμεις καταστολής βοηθούσαν τις ομάδες που ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδια. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα συναινέσουμε με την καταστολή των διαδηλώσεων. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνικού λαού».