«Κοροϊδία» δηλώνει ότι θεωρεί η Αλέκα Παπαρήγα την άποψη ότι η ένταξη κι άλλων χωρών στο μηχανισμό στήριξης δημιουργεί προϋποθέσεις για έξοδο από την ύφεση.
«Θεωρώ κοροϊδία του ελληνικού λαού και πολύ μεγάλη επιπολαιότητα, αυτό που λένε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, ότι όσο βαθαίνει και προχωρά η κρίση και καινούργιες χώρες μπαίνουν κάτω από τον μηχανισμό, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις ελάφρυνσης της κατάστασης και θετικής τροποποίησης» είπε η γγ του ΚΚΕ.
«Το αντίθετο», πρόσθεσε «όσο βαθαίνει η κρίση η κατάσταση θα γίνεται αφόρητη για τους λαούς και αν υπάρξει μια τροποποίηση, αυτή θα αφορά το πώς θα σωθούν οι τράπεζες και πώς θα κατανεμηθεί η ζημιά, θα αφορά ελαφρύνσεις για τους κεφαλαιοκράτες ενώ οι λαοί δεν θα πάρουν πίσω τίποτα».
Επίσης επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει ετοιμότητα, γιατί οι παρενέργειες από την ισπανική κρίση και όχι μόνο, μπορεί να αποτελέσουν εφαλτήριο νέων επιθέσεων εναντίον του, νέων θυσιών και νέων μνημονίων».
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ως πιθανή παρενέργεια τον περιορισμό στη δανειοδότηση ή στην εκταμίευση των δόσεων, προσθέτοντας ότι «το λέω γιατί τα άλλα κόμματα ποντάρουν στην έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων και στην τήρηση των συμφωνηθέντων, αλλά επειδή δεν ξέρουμε ακόμα λεπτομέρειες, έχουμε το δικαίωμα να σκεφτόμαστε και αυτή την πλευρά, πάντα από την σκοπιά των συνεπειών εις βάρος του λαού».
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ
Επειτα από συνάντηση που είχε την Τρίτη στον Περισσό με εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
«Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ούτε πώληση, ούτε κλείσιμο, κανένα μέτρο απόλυσης, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι δημόσια επιχείρηση, να αναπτυχθεί καθετοποιημένα, και όσοι μιλούν για ανάπτυξη πρέπει να ξέρουν ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να στηρίξει και άλλους κλάδους της βιομηχανίας» δήλωσε.
«Οπως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία ενέργεια γενικά και βεβαίως απέναντι στην ΛΑΡΚΟ. Θεωρούμε ότι η ενέργεια του κ. Μητρόπουλου (σ.σ.: διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων) να πάρει αποφάσεις που στην ουσία οδηγούν στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, άρα και στην έναρξη μιας διαδικασίας αποκρατικοποίησης είναι εκτός νόμου, με την έννοια ότι έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν μετά τις εκλογές» είπε η κ. Παπαρήγα.
Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα απευθυνθεί στον υπουργό Οικονομίας, διότι, αν και υπηρεσιακός, «έχει κι αυτός ευθύνη να παρεμποδίσει παράνομες ενέργειες από την πλευρά του κ. Μητρόπουλου και της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, ενώ όλα τα μέλη της πρέπει να τοποθετηθούν γι’ αυτό το ζήτημα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ Γιώργος Κάζας, είπε ότι ο κ. Μητρόπουλος τούς ανακοίνωσε ότι «στο τέλος του μήνα που λήγουν οι άδειες λειτουργίας του εργοστασίου και απόρριψης της σκουριάς, το εργοστάσιο θα κλείσει και θα ψάξουμε κάποιον επενδυτή να την πουλήσουμε».
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν ότι η σκουριά που σήμερα απορρίπτεται στον Ευβοϊκό κόλπο είναι πολύτιμη ως υλικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστεί αφαλατήριο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
Δήλωσαν επίσης ότι η αξιοποίηση του νικελίου που βρίσκεται στο υπέδαφος των εκτάσεων της εταιρείας, μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ για 25 χρόνια.