Εξήντα οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν την Κυριακή από τη σφαγή του Διστόμου, μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην Ελλάδα από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις. Τη μνήμη των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τίμησε ο δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, με δεκαήμερες εκδηλώσεις στο Δίστομο και την Αθήνα.

Οι εκδηλώσεις μνήμης κορυφώθηκαν, ανήμερα της επετείου, με το μνημόσυνο των σφαγιασθέντων στο Δίστομο, στο οποίο παραβρέθηκαν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής. Στο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας, κ.κ. Γεώργιος. Ακολούθησε πομπή στο λόφο του Μαυσωλείου, με επικεφαλής τις μαυροφόρες χήρες, αδελφές και συγγενείς των θυμάτων. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε στη σημερινή τελετή ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης.

«Με τη συμβολική τελετή της σημερινής ημέρας δείχνουμε ότι η θύμησή μας δεν έχει ευτυχώς ξεθωριάσει 68 χρόνια μετά», επισήμανε αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.

«Η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια, διότι η σφαγή αθώων θυμάτων στο Δίστομο λίγους μόνο μήνες μετά την κατάρρευση του χιτλερισμού είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ενός Ολοκαυτώματος. Παράλληλα με την ενθύμηση και τον αποτροπιασμό μας ήρθαμε για να διδαχθούμε από το χθες για το σήμερα και το αύριο», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, ο υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε ότι «η χώρα διέρχεται μια πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. […] Οφείλουμε να συνεννοηθούμε παραμερίζοντας ή υπερβαίνοντας παλιές στερεότυπες ιδεολογικές αγκυλώσεις και ανυπέρβλητες πολιτικές διαφωνίες και να συγκροτήσουμε σεβόμενοι απόλυτα τη γνώμη και την άποψη του άλλου ένα κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της κρίσης και να καταστρώσουμε ένα εθνικό σχέδιο κοινωνικής ανάτασης. Αυτό θα τονώσει την εθνική μας αυτοπεποίθηση και την πίστη μας στον εαυτό μας».

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Ιωάννης Πατσαντάρας, τόνισε ότι οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης «συμπίπτουν με την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που περνά η πατρίδα μας».

Ο κ. Πατσαντάρας έκανε ιδιαίτερη μνημεία για το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Λιποτάκτησαν κάποιοι από τους εκάστοτε κυβερνώντες και οι κατέχοντες τον θώκο του υπουργείου Δικαιοσύνης στις κρισιμότερες φάσεις, της διεκδίκησης των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου, όπως δεν το έκαναν βεβαίως και για το κατοχικό δάνειο», είπε, ενώ επισήμανε ότι «η απόφαση της Χάγης αφήνει ένα παράθυρο εκμετάλλευσης για τον παραπέρα νομικό χειρισμό του θέματος».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός, Ιωάννης Γρίβας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχος Περγαντάς, στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και του ΛΑ.Ο.Σ., οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, εκπρόσωποι του Δικτύου των 90 Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Ντόλντ, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Ιωσήφ Ιωσήφ, και εκπρόσωποι της πρεσβείας της Πολωνικής και της Τσεχικής Δημοκρατίας.