Για τον κορυφαίο κόουτς Ομπράντοβιτς

Θα μείνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον μπασκετικό Παναθηναϊκό ή το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης και οι τελικοί της Α1 με τον Ολυμπιακό ήταν τα τελευταία του ματς στον πάγκο του Τριφυλλιού, όπως δήλωσε κάποιες στιγμές ο ίδιος ο σέρβος κόουτς; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα,

Θα μείνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον μπασκετικό Παναθηναϊκό ή το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης και οι τελικοί της Α1 με τον Ολυμπιακό ήταν τα τελευταία του ματς στον πάγκο του Τριφυλλιού, όπως δήλωσε κάποιες στιγμές ο ίδιος ο σέρβος κόουτς; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, αν δεν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις-διαπραγματεύσεις του «Ζοτς» με την οικογένεια Γιαννακόπουλου, πιθανόν και αύριο Δευτέρα, όταν αναμένεται νέα συνάντηση σε συνέχεια εκείνης της περασμένης Τρίτης που δεν απέφερε συμφωνία.
Αυτό που προφανώς ενόχλησε τον «Ζοτς» είναι η ιδιοκτησιακή-οικονομική-διοικητική αβεβαιότητα που υπήρχε στον ΠΑΟ από την αρχή της σεζόν. Η ενόχλησή του έγινε ίσως και θυμός, όταν παραμονές Φάιναλ Φορ τού μεταφέρθηκαν τα ανυπόστατα δημοσιεύματα περί συζητήσεων με ρώσο μεγιστάνα, ο οποίος όχι μόνο ήταν διατεθειμένος να αγοράσει την ΚΑΕ ΠΑΟ, αλλά τάχα έθεσε βέτο να παραμείνει ο Ομπράντοβιτς… Παρεμπιπτόντως πάντως, είναι αφελές αν πιστεύει κανείς ότι ο Παναθηναϊκός βγήκε τέταρτος στην Πόλη εξαιτίας της αναστάτωσης που προκλήθηκε, μολονότι το «timing» για μια τέτοια διαρροή (περί μεγιστάνα) και μια τέτοια δήλωση (περί τελευταίου Φάιναλ Φορ με τον ΠΑΟ) ήταν τουλάχιστον ατυχή…
Και τώρα τι γίνεται; Μετά τον χαμένο ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ ο Θανάσης Γιαννακόπουλος φέρεται να είπε κλαμένος ότι «θα μείνω για το έβδομο»… Ασχέτως αν το είπε και πώς το είπε, το βέβαιον είναι ότι η οικογένεια Γιαννακόπουλου προσφάτως ανακοίνωσε ότι «θα παραμείνει και για τη νέα σεζόν στο τιμόνι της ομάδας και επιθυμεί, μαζί με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, να χτίσουν τον Παναθηναϊκό της νέας εποχής».
Από την πλευρά του «Ζοτς» και με δεδομένο ότι είναι περιζήτητος απ’ όλες τις φιλόδοξες ομάδες της Ευρώπης, με πρώτη και καλύτερη τώρα την πανίσχυρη οικονομικά τουρκική Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, υπάρχει εκπεφρασμένο εκείνο το «και εμένα θα μου άρεσε να μείνω, όχι 26 αλλά 36 χρόνια. Δεν εξαρτάται όμως από εμένα…» που τόνισε μετά τον τέταρτο τελικό της Α1.
Τι χωρίζει τις δύο πλευρές; Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ομάδας. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου (αδελφοί Παύλος, Θανάσης, Κώστας και ο υιός του πρώτου, Δημήτρης, που αναλαμβάνει τα ηνία στη νέα εποχή) έχει εκπονήσει τριετές πλάνο με ετήσιο μεικτό (παίκτες, προπονητές, φόροι, λειτουργικά έξοδα) μπάτζετ 12-13 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο «Ζοτς» φέρεται να εκτιμά ότι δεν επαρκεί για να διεκδικήσουν οι Πράσινοι και τους τρεις στόχους (Ευρωλίγκα, πρωτάθλημα, Κύπελλο), καθώς εκτός από τον αρχηγό Διαμαντίδη – ο ΠΑΟ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ενεργοποίησης του τρίτου χρόνου του συμβολαίου του – όλοι οι άλλοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του τεχνικού τιμ, είναι ελεύθεροι να διαπραγματευθούν από μηδενική βάση.
Υποθέτοντας μάλιστα ότι ο «Ζοτς» ξεκινά με Διαμαντίδη, Μπατίστ, Γιασικεβίτσιους και θα στηριχτεί στους Καϊμακόγλου, Βουγιούκα, Περπέρογλου και Ν. Καλάθη, οι Πράσινοι θα χρειαστεί να ψάξουν 5-7 παίκτες! Μάλιστα αυτοί κατά τεκμήριον πρέπει να είναι πιο ποιοτικοί από τους υπ’ ατμόν Λόγκαν, Σμιθ, Σάτο, Μάριτς, Π. Καλάθη και φυσικά να αποκτηθούν εγκαίρως και όχι να υπάρξει… τρενάρισμα, όπως πέρυσι που ο ΠΑΟ έχασε Φώτση και Νίκολας.
Ανεξάρτητα πάντως από τη συνέχιση ή μη της συνεργασίας του «Ζοτς» με τον ΠΑΟ, που ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 1999 και απέφερε 5 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, 11 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα Ελλάδος στο Τριφύλλι, ο κόουτς Ομπράντοβιτς δεν αποτελεί μόνο έναν «από τους πιο σημαντικούς, ακρογωνιαίους λίθους της πιο επιτυχημένης ομάδας στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού», όπως υπογραμμίζει η πράσινη ΚΑΕ. Ο σέρβος τεχνικός είχε – εμμέσως πλην σαφώς – και μεγάλη συμβολή στις επιτυχίες της Εθνικής Ελλάδος, καθώς ήταν αυτός που εκπαίδευσε ή και διέπλασε μπασκετικά προσωπικότητες του παρκέ, όπως οι χαρισματικοί ηγέτες Διαμαντίδης, Σπανούλης, αλλά και παίκτες-«κλειδιά» με τη γαλανόλευκη φανέλα, όπως οι Φώτσης, Τσαρτσαρής, Καϊμακόγλου, Ν. Καλάθης, Περπέρογλου, Βουγιούκας.
Μνεία πρέπει να γίνει και στο ότι ευλόγως ο κόουτς Ομπράντοβιτς απολαμβάνει της καθολικής αναγνώρισης των φίλων του αθλήματος – ακόμη και των οπαδών των άλλων ομάδων – για το υψηλό θέαμα που κατά κανόνα προσφέρει το μπασκετικό Τριφύλλι όλα αυτά τα χρόνια στα ευρωπαϊκά και ελληνικά παρκέ. Ιδιαίτερη αξία έχει άλλωστε η γνώμη των ειδικών που απέδωσαν στον «Ζοτς» τον τίτλο του «καθηγητή» των μπασκετικών συστημάτων, με σπεσιαλιτέ το περίφημο «πικ εν ρολ» όπως το μετουσίωσαν στα παρκέ οι εξπέρ Διαμαντίδης – Σάρας με τον Μπατίστ (παλαιότερα και τον Πέκοβιτς). Οσο κι αν ο «σοφός» κόουτς Ιβκοβιτς θεωρεί καταστροφικό το «πικ εν ρολ», μολονότι χαρακτηρίζει τον Ομπράντοβιτς «Νομπελίστα της προπονητικής»!
Προσωπικά και χωρίς αυτό ουδόλως να μειώνει το μέγεθος της εκτίμησης που τρέφω για τον Ομπράντοβιτς – ως κόουτς αλλά και ως άνθρωπο και χαρακτήρα – θα ανέβαινε ένα κλικ στην ημέτερη αξιακή κλίμακα αν έστω και μία φορά έκανε πράξη την πλειστάκις διατυπωθείσα απειλή του να πάρει τους παίκτες και να φύγει ανεπιστρεπτί από το παρκέ – και δη στην έδρα της ομάδας του – όταν οι ανεγκέφαλοι χουλιγκάνοι της εξέδρας μετέτρεπαν το γήπεδο σε ζούγκλα!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.