Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό της επιτόκιο καθώς εντείνονται οι πιέσεις και προς την ΕΚΤ να λάβει μέτρα ώστε να ανασχεθεί η περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Η συνεχιζόμενη στασιμότητα στα επιτόκια της ΕΚΤ έρχεται στον απόηχο δηλώσεων του προέδρου της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα πρότεινε τη δημιουργία μίας ενιαίας Ευρωπαϊκής αρχής για την υποστήριξη των εκτεθειμένων τραπεζών, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η υπάρχουσα δομή της νομισματικής ένωσης είναι «μη διατηρήσιμη».
Οι τελευταίες σημαντικές πρωτοβουλίες της ΕΚΤ εκδηλώθηκαν τον Δεκέμβριο όταν η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της και τον Φεβρουάριο όταν διέθεσε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων τριετούς διάρκειας.
Η άρνηση της ΕΚΤ να αναλάβει θεωρείται πως συνιστά μέσο πίεσης προς την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, ιδιαίτερα ενόψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.
Πάντως στις αγορές εντείνονται οι πιέσεις για την ανάληψη δράσης στο μέτωπο της στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και της τόνωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα, με δράσεις όπως η εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη, για την οποία έκανε λόγο την Τρίτη το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν.
Πλήθος αναλυτών, οικονομολόγων, στελεχών της αγοράς και σημαντικών παραγόντων του διεθνούς συστήματος έχουν τονίσει επανειλλημένα την ανάγκη για μείωση των επιτοκίων της ευρωτράπεζας από το ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%.
Η μείωση των επιτοκίων, πέρα από την μικρή έστω ανάσα που θα δώσει στος κόστος δανεισμού για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ, κίνηση που πολλοί εκτιμούν ότι είναι απαραίτητη, προκειμένου να στηριχθεί κυρίως η ανταγωνιστικότητα στην ευρω-περιφέρεια.