«Θα έχουμε πιθανόν ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι από πλευράς δασικών πυρκαγιών. Η τελευταία μακροπρόθεσμη πρόβλεψη από ερευνητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρει ότι θα υπάρχουν ορισμένες βροχοπτώσεις το επόμενο δίμηνο. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος εκτεταμένων, καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, όπως το 2000 ή το 2007, φαίνεται να είναι περιορισμένος. Ωστόσο καραδοκεί πάντα το απρόοπτο».

Στην σχετικά αισιόδοξη αυτή εκτίμηση προχωρούν υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που καταστρώνουν τα σχέδια δασοπυρόσβεσης για φέτος το καλοκαίρι. Πάντα στα τέλη Μαΐου οι επιτελείς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν μια ειδική ενημέρωση για τα μετεωρολογικά δεδομένα αλλά και για την ξηρότητα και το μέγεθος της βλάστησης ώστε να διαμορφώνουν μια αρχική εικόνα σχετικά με το «πώς θα κυλήσει από πλευράς πυρκαγιών η καλοκαιρινή περίοδος». Ετσι ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη ετοιμότητα και επιφυλακή των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οπως αναφέρουν στο «Βήμα» αρμόδιοι αξιωματούχοι «το 2007 ξέραμε πολλούς μήνες νωρίτερα ότι θα ενσκήψει πύρινη λαίλαπα λόγω εκτεταμένης ξηρασίας. Οντως κάηκαν περί τα 8.000.00 στρέμματα. Τα επόμενα χρόνια που κάηκαν ετησίως από 200.000 έως 500.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων σε όλη την χώρα, ξέραμε από πριν ότι τα καλοκαίρια αυτά δεν θα υπήρχαν πολλές καταστροφικές πυρκαγιές. Δεν αποφύγαμε ορισμένες μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτή στην Ρόδο, στην λίμνη Μαραθώνα και άλλες όμως οι περισσότερες, λόγω κυρίως των πολλών βροχοπτώσεων, ελέγχθηκαν γρήγορα. Κάτι τέτοιο υπολογίζουμε ότι θα γίνει και φέτος όπου είχαμε πολλές βροχές. Η κατάσταση εμφανίζεται μάλιστα καλύτερη στην δυτική Ελλάδα όπου έχουμε σημειωθεί περισσότερες βροχοπτώσεις. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι αν, κυρίως, τον Αύγουστο έχουμε πολλές ημέρες καύσωνα, ξηρασίας και ισχυρούς ανέμους δεν θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα με συνεχείς μεγάλες πυρκαγιές».

Εκείνο που έχει εντυπωσιάσει τα στελέχη της Πυροσβεστικής είναι ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός πυρκαγιών – συνολικά περίπου 2000 – που εκδηλώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο που είναι σχεδόν ίδιες με αυτές που κατεγράφησαν και τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου. Οπως αναφέρουν στελέχη της Πυροσβεστικής αυτό οφείλεται στο γεγονός της αλλοίωσης και του «καψίματος» της βλάστησης από τις συνεχείς χιονοπτώσεις. Ασφαλώς όμως λόγω άλλων δεδομένων και της μεγάλης υγρασίας, αυτές οι εκατοντάδες ενάρξεις πυρκαγιών τον Μάρτιο δεν συνδυάζονται με εκτεταμένες καταστροφές και οι φωτιές σβήνονται σχεδόν αμέσως.

Επόμενο μεγάλο ζητούμενο για τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής είναι να καλυφθούν οι θέσεις περίπου 2000 εποχικών πυροσβεστών αλλά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενοικίασης 12 πυροσβεστικών ελικοπτέρων που πραγματοποιείται μέσω του νατοϊκού συστήματος NAMSA κι η οποία παρουσίασε προβλήματα λόγω εμπλοκής τουρκικής εταιρείας.