H μπίρα έχει εξασφαλίσει, ήδη από τα πρώτα μεσαιωνικά χρόνια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δυναμική παρουσία στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Ισορροπώντας ανάμεσα σε ένα γαστρονομικό δίπολο – καθώς είναι ταυτόχρονα ποτό και τρόφιμο – και αναδεικνύοντας τις ιστορικές καταβολές της, πέρασε από τη φάση της μοναστηριακής παραγωγής μετατρεπόμενη σε εξέχουσα Trappist ετικέτα, γνώρισε τη διαφημιστική παντοδυναμία των δεκαετιών ’60-’70 -’80, φιλοξενήθηκε στο ψυγείο στις πιο αγαπημένες αθλητικές στιγμές και έγινε πρόταση συνώνυμη της διασκέδασης σε γλώσσα καθαρά αντρική. Εγινε ευκαιρία για chillout στις ξανθές Lager εκδοχές της, μπήκε στη λίστα του μπάρμαν και δεν ξαναβγήκε ποτέ, κέρδισε την αγαστή έγκριση του παθολόγου για το καλό που κάνει στην υγεία όταν καταναλώνεται με σύνεση και τώρα φορά χρυσό γαστρονομικό σκούφο. Η μπίρα αποτελεί τη χρυσή τομή για πιάτα δύσκολα, όπου το κρασί ή η σαμπάνια δεν έκαναν αρμονικό πάντρεμα και οι κανόνες της εδεσματολογίας επέβαλλαν μια υπέρβαση. Πέρυσι, γνωστή γαλλική φίρμα πρωταγωνίστησε σε κοκτέιλ υποδοχής στο δείπνο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ ο πολυβραβευμένος σεφ Φεράν Αντριά αποφάσισε να διοχετεύσει την αλχημική του δεινότητα στη δημιουργία μιας εστεμμένης μπίρας, φτιαγμένης από σομελιέ και την αφεντιά του, συμμορφωμένη απόλυτα με την art de la table και ικανή να συνδυαστεί με σπουδαία και δύσκολα πιάτα.

Ποια μπίρα ταιριάζει με ποια πιάτα

Οι σαλάτες και τα πιάτα με τα χορταρικά, αλλά κυρίως τα λαχανικά που σερβίρονται με λαδολέμονο όπως βγαίνουν από τη σχάρα, πάνε πολύ καλά με μια Lager. Στα ορεκτικά, στο μεγάλο σύνολο των πρώτων πιάτων, παίξτε με ασφάλεια επιλέγοντας μια Lager ή μια Pilsner. Tα τυριά είναι και για την μπίρα μια σύνθετη ιστορία: Προσεγγίζοντάς τα ανά κατηγορίες, στα κατσικίσια δώστε μια ελαφριά Lager ή μια Pilsner. Στα πολύπλοκα τυριά, στα κίτρινα, σε έντονα όπως το καμαμπέρ, ταιριάξτε μια Ale, ή μια Trappist. Για το λευκό κρέας του κοτόπουλου, πολύ καλή είναι μια πλούσια Lager. Για το χοιρινό ή το μοσχάρι, μια σπέσιαλ και πιο αλκοολική Lager είναι καλή επιλογή ή μια Blonde ή μια Red Ale ανάλογα με τη σος τους και το πώς είναι μαγειρεμένα. Στα ζυμαρικά και στα ριζότο, μη σκεφτείτε κάτι άλλο από μια δροσιστική Lager ή μια Pilsner, ενώ στα θαλασσινά παίξτε ξεκάθαρα με μια εκφραστική Pilsner. Στα πιο μεγάλα ψάρια προτείνεται μια σπέσιαλ Lager ή μια Βlonde Ale, αλκοολικές και γευστικές και οι δύο. Για τα οστρακοειδή παίξτε κατ’ εξαίρεση, αλλά κατ’ αρμονία, μια μαύρη Stut – οι μαύρες μπίρες ταιριάζουν εξαιρετικά με τα όστρακα. Στις έθνικ κουζίνες, κινηθείτε τυπολογικά συναρτήσει διαβατηρίου: ιαπωνική μπίρα στα ιαπωνικά πιάτα και στο σούσι, μια ελαφριά, αλλά σούπερ παγωμένη μεξικάνικη μπίρα στα μεξικάνικα πιάτα, ενώ στην πολυνησιακή κουζίνα επιλέξτε μια κόκκινη και φρουτώδη μπίρα. Στη γλυκιά ώρα του επιδορπίου, είτε έχει βάση τα φρούτα, τη σοκολάτα ή την καραμέλα και το μπισκότο, πολύ καλές επιλογές είναι οι Ale με αρώματα σοκολάτας ή καραμέλας και οι μαύρες μπίρες.

Η νέα εποχή της μικρής ζυθοποιίας


Το απολύτως πρόσφατο trent είναι οι ελληνικές μπίρες από μικρές ζυθοποιίες, οι οποίες δικαίως έχουν φανατικό κοινό και για τον επιπρόσθετο λόγο που θέλει την αγορά να στηρίζει τα ελληνικά προϊόντα. Με σήμα τον στυλιζαρισμένο πεισματάρη σαντορινιό γάιδαρο, ο γνωστός οινολόγος Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο σέρβος ζυθοποιός Μπόμπαν Κράνιτς και η Αμερικανίδα Μάιντα Αντερσον, που ανέλαβε την οργάνωση της Zυθοποιίας Σαντορίνης στον οικισμό Μέσα Γωνιά, έστησαν τρεις ετικέτες ζύθου, οι οποίες, εκτός από την εμπορική επιτυχία τους, είναι εξαιρετικά πονήματα που μεταφέρουν τη μαεστρία του γνώστη στις γεύσεις και στην απλότητα της απόλαυσης μιας καλής μπίρας. Ηφαιστειακή γεύση, σαντορινιό νερό και αέρας Αιγαίου για τη δημιουργία τριών lageredales, με την ελαφριά φρεσκάδα που δίνει μια καλή Lager και την πολυπλοκότητα μιας Ale: H ξανθή YellowDonkey – με λυκίσκο από Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Σλοβακία – με ελαφρά καπνιστή πικράδα, η RedDonkey με λυκίσκο από τη Σλοβενία και τη Νέα Ζηλανδία και βύνη Γερμανίας που εμφιαλώνεται σε μπουκάλι σαμπάνιας, και η CrazyDonkey, η οποία είναι, όπως λένε και οι δημιουργοί της, η πρώτη καθαρόαιμη India Pale Ale στην Ελλάδα, πολύ πιο πικρή, με μούστο από ασύρτικο κρασί και λυκίσκο από τη Νέα Ζηλανδία. Τονίζεται δε πως οι γαϊδαράκοι είναι αφιλτράριστοι, απαστερίωτοι και χωρίς κανένα συντηρητικό.

Ξακουστή είναι και η Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία, απόκτημα και πόνημα του δρος Μπερντ Μπρινκ, ενός καθηγητή πανεπιστημίου από τη Σκωτία, που ερωτεύτηκε Ελληνίδα και αφού την παντρεύτηκε έριξε άγκυρα για τα καλά στην Κρήτη. Η ζυθοποιία είναι κοντά στο χωριό Σπήλι κι εκεί παράγονται δύο βιολογικές μπίρες, μια ξανθιά και μια σκούρα, χωρίς συντηρητικά και αυτές, αφιλτράριστες κι απαστερίωτες, με πίστη στον γερμανικό νόμο περί ζύθου του 1516, περί «καθαρότητας της μπίρας», περιέχοντας, εκτός από νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά, όλα βιολογικής καλλιέργειας. Γερμανικό το μπουκάλι, όπως θα δείτε στο καπάκι, της γερμανικής μικροζυθοποιίας Detmold, αλλά η γεύση αντανακλά Ελλάδα.

Στην Εύβοια δημιουργήθηκε από τον χημικό – οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και από τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου η πρότυπη μικροζυθοποιία Septem, από το λατινικό «επτά», που παραπέμπει στην ύψιστη μέρα της κοσμικής δημιουργίας. Η εταιρεία ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου 2009 τη διάθεση φρέσκιας, εμφιαλωμένης, μη παστεριωμένης μπίρας. Οι ετικέτες τους αγαπήθηκαν πολύ και έγιναν μόδα μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από την εμφάνισή τους. Στην εν λόγω ζυθοποιία συλλέγουν ευλαβικά τον λυκίσκο, χρησιμοποιώντας ολόκληρα άνθη για την απόλυτη αρωματική έκρηξη στην μπίρα.

Αν είστε μερακλής, σε πολλά καταστήματα που εξειδικεύονται αποκλειστικά στην πώληση μπίρας και των προϊόντων της θα βρείτε όλο το magic kit για να αποπειραθείτε την πρώτη σας οικιακή ζυθοποίηση και τότε θα εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο το δώρο του ζύθου.

KοκτεΪλ με μπίρα Από τον mixologist, Γιάννη Πετρή

Stand up

330 ml μπίρα Lager ή Pils 30 ml Vodka Citron 2 στάλες celery bitters

Μέθοδος: Σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού και γαρνίρουμε με ένα τρυφερό μπουκετάκι από φύλλα βασιλικού. Αδειάστε την μπίρα και προσθέστε ένα σφηνάκι με τη βότκα και μετά στάξτε το celery bitters. Το celery bitters δένει εκπληκτικά με τον λυκίσκο.