Αντώνης Σαμαράς: Το λόμπι της δραχμής θέλει τη λεηλασία της χώρας

Δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», κατηγορεί τον κ. Αλ. Τσίπρα ότι έχει μπλέξει την πολιτική με τον τζόγο και εμφανίζεται σίγουρος για την εκλογική νίκη του κόμματός του. Υπεραμύνεται της ανάγκης να επαναδιαπραγματευθεί ο ίδιος το μνημόνιο, διασφαλίζοντας την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σε αντιδιαστολή με τη μονομερή καταγγελία που, όπως σημειώνει, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στο «λόμπι της δραχμής» που επενδύει ουσιαστικά στη λεηλασία της χώρας και επικρίνει και τις πρόσφατες οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», κατηγορεί τον κ. Αλ. Τσίπρα ότι έχει μπλέξει την πολιτική με τον τζόγο και εμφανίζεται σίγουρος για την εκλογική νίκη του κόμματός του. Υπεραμύνεται της ανάγκης να επαναδιαπραγματευθεί ο ίδιος το μνημόνιο, διασφαλίζοντας την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σε αντιδιαστολή με τη μονομερή καταγγελία που, όπως σημειώνει, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στο «λόμπι της δραχμής» που επενδύει ουσιαστικά στη λεηλασία της χώρας και επικρίνει και τις πρόσφατες οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζεται βέβαιος ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου οι πολίτες θα αναζητήσουν διέξοδο, εν αντιθέσει προς την 6η Μαΐου όπου εκφράστηκε η οργή των ψηφοφόρων, ενώ θεωρεί ότι ήταν σωστή η απόφασή του να επιταχυνθεί η διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης. Υπεραμύνεται της ανάγκης να στηριχθεί το ευρωπαϊκό μέτωπο, διότι όσο πιο ισχυρό είναι, τόσο περισσότερο θα απομακρυνθεί η επιστροφή στη δραχμή και η καταστροφή. Αναφέρει τα 18 μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για την έξοδο από την κρίση και λέει «όχι» σε άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων.

Πρώτα το δίλημμα ήταν «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο». Τώρα είναι «ευρώ ή δραχμή» και «Ευρώπη ή απομόνωση»;
«Στην αρχή και για ένα-ενάμιση χρόνο – ως πέρυσι το καλοκαίρι περίπου – το δίλημμα ήταν υπέρ ή κατά της συνταγής του μνημονίου. Κι εμείς πήραμε καθαρή θέση: όχι μόνο είχαμε καταψηφίσει τη συνταγή αυτή, αλλά είχαμε προειδοποιήσει για όσα επρόκειτο να γίνουν αργότερα. Ποτέ όμως δεν μιλήσαμε για «μονομερή καταγγελία» του! Από την αρχή είπαμε ότι πρέπει να γίνουν οι περικοπές στο έλλειμμα, αλλά να υπάρξει ταυτόχρονα και ανάπτυξη. Και αυτό μπορεί να γίνει, όχι ασφαλώς με μονομερείς ενέργειες, αλλά με επαναδιαπραγμάτευση. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο, και όταν η Ελλάδα έφθασε στο πρόθυρα της χρεοκοπίας, παρά τις θυσίες του λαού μας, επισημάναμε ότι το «κούρεμα» του χρέους ήταν πλέον απαραίτητο! Στηρίξαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου, γιατί αλλιώς δεν επρόκειτο να γίνει η περικοπή του χρέους, αλλά επιμέναμε ότι χρειάζονται αλλαγές στην πολιτική του μνημονίου. Ως εκείνο τον καιρό κανένας άλλος στην Ευρώπη δεν δεχόταν ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική αυτή.
Και κανένας άλλος στην Ελλάδα δεν δεχόταν ότι υπάρχει δυνατότητα για «επαναδιαπραγμάτευση» και «τροποποιήσεις»!
Τώρα σχεδόν όλοι έχουν έλθει στα λόγια μας: Στην Ευρώπη αποδέχονται σταδιακά, όλο και περισσότεροι, ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανάπτυξης. Και στην Ελλάδα όλοι μιλούν πια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για επαναδιαπραγμάτευση. Και το δίλημμα είναι πλέον αν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση για την αλλαγή της συνταγής του μνημονίου παραμένοντας στο ευρώ ή αν θα καταγγείλουμε μονομερώς τη δανειακή σύμβαση συνολικά, όπως προτείνουν κάποιοι, και θα βρεθούμε στη δραχμή.
Και τίθεται έτσι ως δίλημμα, γιατί κάποιοι αυτό ακριβώς ζητούν: Μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης! Είτε γιατί – ανοήτως – πιστεύουν ότι έτσι θα το διαπραγματευθούν καλύτερα είτε γιατί πραγματικά θέλουν να προκαλέσουν την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Υπάρχει και το «λόμπι της δραχμής» που αυτό επιδιώκει! Για να λεηλατήσουν τη χώρα κανονικά, στη συνέχεια».


Οι εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης θα κατευνάσουν τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση;
«Στις 6 Μαΐου ήταν η στιγμή κατά την οποία εκφράστηκε η συσσωρευμένη οργή! Τώρα είναι η ώρα που αναζητείται διέξοδος! Να αλλάξουμε τη συνταγή που μας πνίγει, παραμένοντας στο ευρώ. Γιατί αν πάμε στη δραχμή η καταστροφή θα είναι βέβαιη! Και το μέγεθος της καταστροφής αυτής είναι αδιανόητο… Θα βρεθούμε μέσα σε λίγες ημέρες με βιοτικό επίπεδο στο ένα τρίτο – ή και ακόμη χαμηλότερα – σε σχέση με το σημερινό. Μην υποτιμάμε λοιπόν τον ψηφοφόρο. Ξέρει πότε να εκφράσει την οργή του. Αλλά και ξέρει πότε να αποφασίσει για το μέλλον των παιδιών του. Και αυτή η στιγμή είναι στις 17 Ιουνίου».


Υποστηρίζατε, εδώ και μήνες, τη διεξαγωγή εκλογών ακόμη και τον Φεβρουάριο. Τελικά έγιναν τον Μάιο, με τα γνωστά αποτελέσματα. Μήπως μετανιώσατε;
«Εβλεπα να ανεβαίνει κάθε μέρα η ανεργία. Και βιαζόμουν να αλλάξει η πολιτική μια ώρα αρχύτερα. Και αποδείχθηκε ότι δυστυχώς είχα δίκιο. Η ανεργία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Και απειλεί να ανέβει πολύ περισσότερο. Οπότε, όσο ταχύτερα γίνονταν οι εκλογές, τόσο καλύτερα. Και για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και για να αλλάξουμε τη συνταγή της ασφυξίας».

Είχατε προσφάτως πολλές επαφές στην ΕΕ. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;
«Κάποτε ήμασταν μόνοι όταν πηγαίναμε στην Ευρώπη και ζητούσαμε να μπει φραγμός στη λιτότητα και να γίνει στροφή στην ανάπτυξη. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Η Ευρώπη αλλάζει, και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς. Φάνηκε η αλλαγή ξεκάθαρα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όταν όχι μόνον υιοθετήθηκαν οι ιδέες και οι προτάσεις μας αλλά έγινε και ειδική αναφορά στήριξης της Ελλάδας. Φάνηκε επίσης στις θέσεις που αναπτύσσει ο κ. Ολάντ. Φάνηκε και στην τοποθέτηση των 50 κορυφαίων της Ευρώπης που ζητούν να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα. Και μάλιστα ορισμένες ιδέες – όπως το ευρωομόλογο – που αποκλείονταν ως πρόσφατα, μπαίνουν τώρα στην ατζέντα. Η Ευρώπη αλλάζει και θα ήταν έγκλημα να χάσουμε, ύστερα από τόσες θυσίες, την ευκαιρία που άρχισε να προβάλλει. Δεν θα αργήσει το ευρωομόλογο να γίνει πραγματικότητα. Αν εμείς έχουμε καταγγείλει εν τω μεταξύ τη δανειακή σύμβαση, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να επωφεληθεί. Οπως δεν θα επωφεληθεί ούτε από τα ομόλογα έργου που θα βγουν πολύ νωρίτερα. Καταλαβαίνετε σε τι αδιέξοδο τύφλωσης έχουν εμπλακεί ορισμένοι και πάνε να μπλέξουν κι όλη τη χώρα;».

Ως κόμμα είστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή;
«Απόφασή μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο δραματικό ενδεχόμενο. Και να σταματήσουμε κάθε τέτοια συζήτηση. Οσο πιο ισχυρό είναι το ευρωπαϊκό μέτωπο που συγκροτούμε, τόσο πιο μακριά θα αφήσουμε πίσω μας τα σενάρια της δραχμής και της καταστροφής».

Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας το πρώτο διάστημα αν είστε πρωθυπουργός;
«Ανάκαμψη της οικονομίας και ανακούφιση της κοινωνίας. Επαναδιαπραγμάτευση της οικονομίας για να αλλάξουμε τη συνταγή της ασφυξίας. Και βέβαια δικαιοσύνη και ασφάλεια για τον πολίτη. Με αποφασιστική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ετσι ώστε να αποκαταστήσουμε τη συνοχή της κοινωνίας μας και να κάνουμε ξανά φυσιολογική χώρα την πατρίδα μας».

Θα καταργήσετε τα χαράτσια; Θα αποκατασταθούν οι αδικίες;
«Τα περιέχει πλήρως όλα αυτό το Σχέδιο των 18 σημείων που κατέθεσα την περασμένη Πέμπτη. Και το οποίο εξειδικεύει και επικαιροποιεί θέσεις που διαμορφώνουμε εδώ και δύο χρόνια:
Θα ξεκινήσουμε με την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων και της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους μας. Οπως και την αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων των αστυνομικών και των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Αργότερα θα προσπαθήσουμε και για τους υπόλοιπους. Τη ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής των δανείων των νοικοκυριών, έτσι ώστε οι δόσεις να μην είναι αβάσταχτες. Την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους τα φυσικά πρόσωπα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Την επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά έναν χρόνο, αλλά και τη χορήγησή του σε μη μισθωτούς, σε αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

Τη ρύθμιση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων των επόμενων μηνών, έτσι ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Τη σταδιακή άνοδο του αφορολογήτου και τη μείωση φορολογικών συντελεστών. Την αντικατάσταση του χαρατσιού της ΔΕΗ από νέο διευρυμένο και πιο δίκαιο ΕΤΑΚ. Και βέβαια να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Να μην απολύεται αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Οχι άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι

».

Επιμένετε στην άποψη περί ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος με συμμετοχή και τεχνοκρατών;
«Αυτή παραμένει η θέση μου».

Μετά τις εκλογές
«Συνεργασία υπό όρους»

Οι πολίτες, με βάση τις δημοσκοπήσεις, προτιμούν κυβερνήσεις συνεργασίας. Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμη, θα εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια για να υπάρξει συνεργασία;
«Αυτό ακριβώς έκανα μετά τις 6 Μαΐου. Και αυτό θα κάνω και πάλι. Είμαι βέβαιος άλλωστε ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει τώρα πολύ πιο ισχυρή. Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε κυβέρνηση, να δώσουμε λύση στο αδιέξοδο, να διασφαλίσουμε την παρουσία μας στο ευρώ και να επαναδιαπραγματευθούμε».

Με ποιους μπορείτε να συνεργαστείτε; Με τους πάντες; Και αν ναι, υπό ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις;
«Να εξαλείψουμε το έλλειμμα, αλλάζοντας την οικονομική πολιτική της ασφυξίας και παραμένοντας στο ευρώ. Με όσους δέχονται αυτή την επιδίωξη και αυτή την προϋπόθεση μπορούμε να συνεργαστούμε».

Αντιπαράθεση
«Ο κ. Τσίπρας έχει μπλέξει την πολιτική με τον τζόγο»

Ξαφνικά, αντί για το ΠαΣοΚ, βασικός ιδεολογικός αντίπαλος της ΝΔ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις εκλογές μονοπωλεί ο κ. Τσίπρας. Εχει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. Για εσάς τι συμβολίζει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του εκπροσωπούν όλες εκείνες τις εμμονές και τις ιδεοληψίες που έφεραν τη χώρα ως εδώ. Αλλά πλήρη απουσία λύσεων για το μέλλον του τόπου. Είναι εκφραστές του μεγάλου κράτους, δηλαδή του κρατισμού και του λαϊκισμού. Ανάμεσα στο παλιό και στο καινούργιο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιό. Το πολύ παλιό… Σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης και φυγής κεφαλαίων υπόσχονται ότι θα βάλουν νέο “κεφαλικό φόρο” στις καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ, εξαγγέλλουν φόρο στον τζίρο των επιχειρήσεων και έκτακτη εισφορά σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ. Τη μία δηλώνουν ότι θα κόψουν τις αμυντικές δαπάνες και θα “ρισκάρουν” με την Τουρκία και την άλλη προσπαθούν να ανακαλέσουν, αλλά δηλώνουν ότι σίγουρα θα φύγουν από το ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσίπρας στους “Times” της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι του αρέσει το πόκερ. Και στην αγγλική τηλεόραση ότι κρατάει… “πυρηνικό όπλο” στα χέρια του. Και ότι θα ήταν έτοιμος να πατήσει το “κουμπί”! Εχει μπλέξει την πολιτική με τον τζόγο. Εκφράζει την ανευθυνότητα χωρίς όρια».

Προ ημερών μιλήσατε για νέους ολιγάρχες που επιθυμούν επιστροφή στη δραχμή και είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά είναι το κόμμα της δραχμής. Επιμένετε, και με ποιο σκεπτικό;
«Εσείς γιατί λέτε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες επαναστάτησαν μόλις η Εθνική Τράπεζα περιέγραψε τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης; Γιατί δεν θέλουν να ξέρει ο κόσμος τι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. Γιατί ενοχλούνται όταν ο κόσμος μαθαίνει τι θα συμβεί στη μία και στην άλλη περίπτωση. Και κάτι ακόμη: Οταν μιλούν για μονομερή “καταγγελία της δανειακής σύμβασης”, τι διαφορετικό μπορεί να συμβεί; Και μην ισχυρίζεται κανένας ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία αποπομπής μας από την ευρωζώνη. Αν διακοπεί η δανειοδότηση της χώρας, μόνοι μας θα αναγκαστούμε να φύγουμε. Και κάτι τελευταίο: Αν υπήρχε μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης, τότε προτού αντιδράσουν οι δανειστές μας θα αντιδρούσαν οι διεθνείς αγορές. Και εκεί δεν υπάρχει ούτε “σκληρή διαπραγμάτευση” ούτε “μπλόφα”. Εκεί “χάνεται η μπάλα” απ’ όλους. Δυστυχώς, οι… συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ίσως δεν το γνωρίζουν αυτό. Αλλά το “λόμπι της δραχμής” το γνωρίζει πολύ καλά. Και μάλλον εκεί ποντάρει».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε προχθές για «μερική ή ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος ή του τζίρου που έχουν υποστεί από τη σύναψη του δανείου ως σήμερα». Εσείς τι λέτε;
«Εμείς προτείναμε κάτι πιο απλό, πιο ριζοσπαστικό, αν θέλετε. Και λιγότερο επικίνδυνο: Να μην πληρώνεις δόσεις στις τράπεζες περισσότερο από το 30% του εισοδήματός σου. Και αν έχεις χάσει τα πάντα, να πληρώνεις μόνο τόκους, τουλάχιστον για τρία χρόνια. Αλλά εμείς δεν μιλάμε για διαγραφή χρέους. Γιατί αν διαγράψεις χρέη, τότε οι τράπεζες θα χρειάζονται ξανά επανακεφαλαιοποίηση. Οι δανειστές μας “κούρεψαν” το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αλλά πλήρωσαν για την επανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών που ζημιώθηκαν – και ελληνικών και ξένων. Αν διαγραφεί το χρέος των ιδιωτών μέσα στην Ελλάδα, ποιος θα πληρώσει για την πρόσθετη επανακεφαλαιοποίησή τους; Ο φορολογούμενος; Από πού; Οι ξένοι; Πώς; Αν κάνεις διαγραφή χρεών και δεν επανακεφαλαιοποιήσεις τις τράπεζες, τότε θα φύγουν καταθέσεις. Και θα διαλυθεί το τραπεζικό σύστημα. Θα βουλιάξει η Ελλάδα. Και θα την πληρώσουμε όλοι. Αν ήταν απλό πράγμα, θα είχε ήδη γίνει. Και το ίδιο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει λίγο πιο κάτω για “επιστροφή καταθέσεων”. Πώς θα το κάνει αυτό. Βγάζοντας ξανά τις τράπεζες στο “κόκκινο”; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Εμείς προτείνουμε αυτό που μπορεί να γίνει, να ανακουφίσει παρά πολλούς, αλλά χωρίς παρενέργειες για την υπόλοιπη οικονομία. Εκείνοι προτείνουν εκείνο που δεν μπορεί να γίνει, γιατί αν το έκαναν θα είχε θανάσιμες παρενέργειες σε όλη την κοινωνία!».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.