Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σε μεγάλες περικοπές στο δημόσιο τομέα, όπως εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος, από το βήμα του διεθνούς επιχειρηματικού συνεδρίου, με θέμα «Leadership Against Crisis: Public-Private Cooperation for Growth», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την άποψη ότι μόνο μέσα από την «ήττα της υπερκρατικής αντίληψης», μπορούν να δημιουργηθούν νέες προυποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης. «Πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές σε επώδυνες περικοπές τεράστιας έκτασης και βάθους στο δημόσιο τομέα» επισήμανε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι ο «οικονομικός παγετώνας», που έχει επικαθίσει στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Για διαφορετικούς λόγους, κυβερνήσεις και αντιπολίτευση απλώς υποδύονταν ότι εφαρμόζεται. Συνέπεια τούτου ήταν οι μεταρρυθμίσεις να εξαγγέλλονται και να μην εφαρμόζονται» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις της προεκλογικής περιόδου, εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα ανταγωνίζονται όχι στη βάση ενός αξιόπιστου σχεδίου εξόδου από την κρίση, αλλά, όπως είπε, «επί τη βάσει των αποχρώσεων της διαφωνίας τους με το μνημόνιο».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα κομματικά επιτελεία για καθαρά προεκλογικούς λόγους έχουν οργανώσει ολόκληρη πολεμική ρητορική στηριζόμενη στις λέξεις καταγγελία, απαγκίστρωση, επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση.
«Η χώρα πορεύεται τυφλά, χωρίς σχέδιο δικό της, χωρίς στόχους, χωρίς ρυθμό. Κυριαρχεί μια προκλητική αδιαφορία, για τις αιτίες που η Ελλάδα κατηφορίζει στο περιθώριο των ευρωπαϊκών χωρών, με έντονα σημάδια παρακμής και έλλειψης δυναμισμού» επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ανέφικτη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, κάτω από τις σημερινές συνθήκες.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται βέβαιος ό,τι αυτή τη χρονική περίοδο είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί μια «εθνική συμφωνία», η οποία, όπως επισήμανε, θα προκύπτει και θα επιβάλλεται από συγκεκριμένο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα ονομάζεται «Δεκαετές Πρόγραμμα 2020».
Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να καθοδηγεί στο εξής τη χώρα και στη βάση του θα ελέγχονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Επίσης, στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του προγράμματος, που θα αποτελεί «πυξίδα» για τη χώρα, προτείνει να συγκροτηθούν ειδικές Ομάδες Διοίκησης Έργου, όπως τις ονομάζει, για την εκτέλεση ειδικών και σύνθετων προγραμμάτων, στα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν οι δομές της δημόσιας διοίκησης.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να προσπαθήσει να βγεί από την κρίση, «όχι υποτακτικά και πειθήνια προς όποια ξένα κέντρα», αλλά, όπως είπε «σοβαρά, για τον εαυτό της, απέναντι στην ιστορία και στις επόμενες γενιές».