Oι μυρωδιές του σε φωνάζουν από την αρχή της Κανάρη και σε οδηγούν κατευθείαν στην πόρτα του. Το Carpo είναι ένα κομψό μαγαζί που αν και βρίσκεται ανάμεσα σε μοντέρνα καφέ και μοδάτες καφετέριες έχει τον αέρα της παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς.
Τσουβάλια γεμάτα ξηρούς καρπούς, προθήκες με κάθε λογής αποξηραμένα φρούτα, μια βιτρίνα με σοκολάτες διαφόρων ειδών, άρωμα φρεσκοκομμένου καφέ να πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα και ένας φούρνος να σιγοκαβουρδίζει φιστίκια συνθέτουν το σκηνικό που αντίκρισα μπαίνοντας.
Η Λίνα, υπάλληλος του καταστήματος, με υποδέχεται με ένα πλατύ χαμόγελο και διάθεση να απαντήσει σε κάθε μου απορία. Κερνάει καφεδάκι και με ξεναγεί παρακινώντας με ταυτόχρονα να δοκιμάζω. Δράττομαι της ευκαιρίας και ξεκινάω.
Στο Carpo βασιλεύουν οι ξηροί καρποί. Φιστίκια από την Αίγινα, αμύγδαλα από το Βόλο και καρυδόψιχα από τα ορεινά όλης της χώρας, κάσιους, φουντούκια, όλα καβουρδισμένα επί τόπου. Δίπλα τους και μερικοί πιο… εξωτικοί όπως το αράπικο φιστίκι με κρούστα από wasabi.
Ακολουθεί μια «αποξηραμένη Εδέμ». Φράουλες, πεπόνι και μήλο αρωματισμένο με κανέλα για την αρχή, ξινούτσικες φλούδες κίτρου, αμερικάνικα γκόλντεν μπέρις και κίτρινα δαμάσκηνα για τη συνέχεια και για το τέλος τα γεμάτα αντιοξειδωτικές ουσίες θιβετιανά γκότζι μπέρις και το καυτερό τζίντζερ.
Την γλυκιά πλευρά του Carpo συμπληρώνουν οι σοκολάτες του τις οποίες φτιάχνουν οι ίδιοι με κακάο από το Βέλγιο. Την προσοχή μου τραβά η υγείας με ροζ πιπέρι και φράουλα και η διπλανή της που συνδυάζει λευκή σοκολάτα και γάλακτος με καραμελωμένο ρύζι.
Ευχάριστες εκπλήξεις: Τα αποξηραμένα μανιτάρια shiitake, αγαρικό και πλευρώτους από την Πίνδο. «Τα μουλιάζεις σε νερό για 10-15 λεπτά και μετά τα μαγειρεύεις όπως θέλεις» με ενημερώνει η Λίνα. Επίσης τα βάζα με το μέλι Καλύμνου που προέρχεται από έναν μικρό παραγωγό του νησιού και ο χύμα καφές. Ζητήστε να σας κόψουν εκείνη τη στιγμή καφέ Βραζιλίας, ξανθό, σκούρο ή μείγμα των δύο, φίλτρου ή εσπρέσσο Κολομβίας.
Στο τιμόνι του Carpo οι αδελφοί Κοντόπουλοι, ο Αλέξης, ο Βασίλης και ο Κώστας, που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο αφού 22 χρόνια τώρα επεξεργάζονται και εμπορεύονται ξηρούς καρπούς από την Ελλάδα και τον κόσμο, συσκευάζουν αποξηραμένα φρούτα και φτιάχνουν σοκολάτα από βελγικό κακάο στο εργοστάσιο τους. «Σκοπός μας είναι να βρίσκουμε ό,τι καλύτερο βγάζει η ελληνική γη και να το προσφέρουμε στους πελάτες μας» μου λέει ο Κώστας Κοντόπουλος. «Αν κάτι δεν το βρούμε εδώ το αναζητούμε έξω. Βασικά μας κριτήρια: η ποιότητα και η ποικιλία» συμπληρώνει.
Κόσμος μπαινοβγαίνει χαμογελώντας, συνδυάζει τα ψώνια του με τα νέα της ημέρας, πίνει ένα καφεδάκι στα γρήγορα συνομιλώντας στον ενικό με προσωπικό και μαγαζάτορες. «Λειτουργούμε από τα Χριστούγεννα και ο κόσμος μας στηρίζει με την αγάπη του και την προτίμηση του από την πρώτη στιγμή. Χαιρόμαστε που έχουμε γίνει το μαγαζί της γειτονιάς» αναφέρουν.
Carpo Κανάρη 6 & Μέρλιν, Κολωνάκι, τηλ. 210 3605 617