Παρά τις παρατεταμένες ισχνές μακρο-οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη και διεθνώς, η online διαφημιστική αγορά παρουσίασε ανάπτυξη 14,5% για το 2011. Συγκριτικά, η συνολική ευρωπαϊκή διαφημιστική αγορά (εξαιρούμενου του online) σημείωσε ανάπτυξη μόνο 0,8% την ίδια περίοδο.
Τo search παρουσίασε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (17,9%), παραμένοντας το μεγαλύτερο σε διαφημιστική απορρόφηση format, αποτελώντας το 46,5% της συνολικής online διαφημιστικής δαπάνης. Δεύτερο σε μερίδιο είναι το display, με 33,6% μερίδιο, ακολουθούμενο από τα classifieds & directories με μερίδιο 19,2%.
Παρόλα αυτά, νέα formats όπως το video και το mobile συνέβαλλαν στην αύξηση της αξίας του display, το οποίο παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 15,3%. Οδηγούμενο από την αναγνώρισή του από τους διαφημιζόμενους ως branding όχημα, και την έκρηξη της οικονομίας των «Big Data», που βασίζεται στα πλούσια metrics που προσφέρει το online στην υπηρεσία του targeting και του planning.
Το video advertising πλέον αποτελεί το 8,2% του display στις 14 ευρωπαϊκές αγορές έδωσαν σχετικά στοιχεία.
Παρότι το mobile advertising είναι ενα αναδυόμενο format το οποίο προς το παρόν συμβάλλει κατά 1-3% στο συνολικό display, αναπτύσσεται με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς στις 9 ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες παρουσίασαν στοιχεία για αυτό, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 45,6%.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη μέρα του πανευρωπαϊκού συνεδρίου Interact που πραγματοποιείται από το IAB Europe στη Βαρκελώνη, και θα συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό AdEx Benchmark Report το οποίο θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμο στα μέλη του IAB Hellas.
Μικρή πτώση του display advertising στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2012
Επηρρεασμένο από το γενικό κλίμα αβεβαιότητας, το display παρουσίασε για πρώτη φορά ελαφρά πτώση για το 1ο τρίμηνο του 2012, αγγίζοντας τα 14,1 εκ. ευρώ (σε σύγκριση με τα 15,9 εκ. ευρώ για το 1ο τρίμηνο του 2011). Οι χρηματοοικονομικός τομέας πέρασε ξανά πρώτος σε επενδύσεις, αποτελώντας το 25% αυτών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως παρ’ ότι τα καταναλωτικά προϊόντα παρουσίασαν πτώση, αυτή προήρθε από το κομμάτι των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και προϊόντων για το σπίτι, ενώ το κομμάτι του food and beverage σημείωσε ελαφρά άνοδο στις επενδύσεις.