Πρωτεΐνη- «κλειδί» για τον καρκίνο του προστάτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ εντόπισαν μια καρκινική πρωτεΐνη του προστάτη η οποία ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε νέα διαγνωστικά τεστ αλλά και σε θεραπείες για τη νόσο. Την ίδια στιγμή ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά αναφέρουν ότι οι φαλακροί άνδρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές είδαν ότι μεταξύ ανδρών που υποβλήθηκαν σε βιοψίες στον προστάτη, όσοι εμφάνιζαν σημαντική αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής αντιμετώπιζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο στον αδένα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ εντόπισαν μια καρκινική πρωτεΐνη του προστάτη η οποία ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε νέα διαγνωστικά τεστ αλλά και σε θεραπείες για τη νόσο.

Ένα γονίδιο που ονομάζεται PRKCZ κωδικοποιεί για την παραγωγή της πρωτεΐνης η οποία πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση επιθετικού καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Cancer».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ Κρις Φόστερ «εντοπίσαμε μια αλληλουχία του γονιδίου PRKCZ σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη η οποία εκφράζεται ανεξαρτήτως της φυσιολογικής εκδοχής του γονιδίου. Η πρωτεΐνη που παράγεται από αυτό το γονίδιο περιέχει μια μοναδική ενεργή περιοχή». Σύμφωνα με τον καθηγητή επόμενος στόχος της ομάδας είναι να φανεί ποιον ακριβώς ρόλο παίζει αυτή η πρωτεΐνη στον καρκίνο του προστάτη. «Εάν αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι προάγει την επιθετικότητα της νόσου, τότε θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα προκειμένου να μειώσουμε τη δράση της».


Η φαλάκρα «εγκυμονεί» καρκίνο του προστάτη

Οι φαλακροί άνδρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά. Οι ερευνητές είδαν ότι μεταξύ ανδρών που υποβλήθηκαν σε βιοψίες στον προστάτη, όσοι εμφάνιζαν σημαντική αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής αντιμετώπιζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο στον αδένα.

Παρότι δεν είναι σαφή αυτή τη στιγμή τα αίτια της σύνδεσης, οι ερευνητές πιθανολογούν ότι σημαντικό ρόλο παίζουν τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης που έχουν οι άνδρες με φαλάκρα. Η συγκεκριμένη «ανδρική» ορμόνη έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται και με την «πυροδότηση» της ανάπτυξης ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Νιλ Φλέσνερ, παρότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, αποτελούν «καμπανάκι» για τους φαλακρούς άνδρες. «Οι άνδρες με φαλάκρα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορούν να ωφεληθούν αν υποβληθούν σε έλεγχο του προστάτη νωρίτερα από τους υπόλοιπους, ακόμη και σε βιοψία στον αδένα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό τους» ανέφερε ο καθηγητής στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας στην Ατλάντα.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των καναδών ερευνητών προέκυψαν από μια σχετικώς μικρή μελέτη που περιελάμβανε μόλις 214 άνδρες ηλικίας 59 ως 70 ετών και δεν αποδεικνύουν ότι η φαλάκρα «γεννά» καρκίνο.

Σε κάθε περίπτωση τα καινούργια ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε άλλα μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2010 και η οποία είχε δείξει ότι η φαλάκρα φαίνεται να συνδέεται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη στην οποία ο αδένας διογκώνεται, συνήθως ως αποτέλεσμα της γήρανσης, έως ότου πιέζει την ουρήθρα. Από τη μελέτη εκείνη που ανήκε σε ισπανούς ειδικούς είχε συγκεκριμένα προκύψει ότι οι άνδρες που εμφάνισαν σημαντική αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής στα 20 και στα 30 έτη τους παρουσίασαν χρόνια αργότερα μεγαλύτερη διόγκωση στον προστάτη και μειωμένη ροή ούρων – και τα δύο αποτελούν σημάδια- «κλειδιά» της υπερπλασίας – σε σύγκριση με άλλους άνδρες που σε νεαρή ηλικία είχαν πλούσια κόμη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.