Η λήψη Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και η ναπροξένη φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Αυτό αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ωρχους στη Δανία οι οποίοι μελέτησαν περισσότερα από 18.000 άτομα με καρκίνο του δέρματος – τόσο με βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα όσο και με την πιο σοβαρή και επιθετική μορφή της νόσου, το μελάνωμα – από το 1991 ως το 2009.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer» οι ερευνητές συνέκριναν τη χρήση ΜΣΑΦ που έκαναν οι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος με εκείνη που έκαναν άλλα άτομα χωρίς τη νόσο – συγκεκριμένα για κάθε έναν ασθενή με καρκίνο η σύγκριση έγινε με 10 υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου.
Μειωμένος κίνδυνος δύο μορφών της νόσου
Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων, τα άτομα που έκαναν χρήση ασπιρίνης και άλλων ΜΣΑΦ αντιμετώπιζαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν τα παυσίπονα φάρμακα καθώς και 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, μιας λιγότερο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν εμφανίστηκαν διαφορές στις πιθανότητες εμφάνισης βασικοκυτταρικού καρκινώματος η οποία αποτελεί επίσης μια λιγότερο σοβαρή μορφή της νόσου.
Όταν οι επιστήμονες μελέτησαν πιο συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα λήψης των φαρμάκων καθώς και τις δόσεις που λαμβάνονταν από τους εθελοντές, διαπίστωσαν ότι… όσο περισσότερο (χρονικά και ποσοτικά) τόσο καλύτερα σε ό,τι αφορούσε την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα που λάμβαναν ΜΣΑΦ επί τουλάχιστον επτά χρόνια δύο φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 46% κίνδυνο για μελάνωμα, κατά 35% για ακανθοκυτταρικό καρκίνο και 17% για βασικοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος.
Περιορισμοί στη μελέτη
Οι ίδιοι οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι υπάρχουν περιορισμοί στη μελέτη τους – όπως το ότι δεν είχαν πληροφορίες σχετικά με άλλους πιθανούς κινδύνους για καρκίνο του δέρματος, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Σε κάθε περίπτωση τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε άλλα που δείχνουν την αντικαρκινική δράση των ΜΣΑΦ. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρα Σίγκρουν Αλμπα Γιοχανεσντότιρ μοιάζει λογικό το ότι τα ΜΣΑΦ φαίνονται να συνδέονται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. «Τα ΜΣΑΦ δρουν αναστέλλοντας τη λειτουργία συγκεκριμένων ενζύμων που συνδέονται με τις φλεγμονές. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στον καρκίνο του δέρματος εντοπίζονται αυξημένα επίπεδα των ενζύμων αυτών τα οποία εμπλέκονται σε σημαντικά βήματα της καρκινικής ανάπτυξης όπως η αναστολή του κυτταρικού θανάτου, η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και η ανάπτυξη του δικτύου αιμοφόρων αγγείων για τροφοδοσία των όγκων» εξήγησε η ερευνήτρια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι το θέμα της σύνδεσης μεταξύ ΜΣΑΦ και καρκίνου του δέρματος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Επί παραδείγματι, μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 δεν έδειξε σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων φαρμάκων και του μελανώματος. Παράλληλα τα ΜΣΑΦ έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού ενώ είναι γνωστό ότι αυξάνουν και τον κίνδυνο γαστρορραγίας. Ετσι πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να σταθμιστούν τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι από τη λήψη των φαρμάκων εκτός από ό,τι αφορά την παυσίπονη δράση τους.