Στην κόψη του ξυραφιού η κυπριακή οικονομία

Στη κόψη του ξυραφιού βρίσκεται τώρα η κυπριακή οικονομία, έχοντας τις αμέσως επόμενες ημέρες να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα που θα κρίνουν το μέλλον της Κύπρου εντός ή εκτός του Μηχανισμού Στήριξης και κυρίως με ποιους όρους.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Κύπρο βρίσκεται (από το απόγευμα της Δευτέρας) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επαφές τόσο με τον Πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια, όσο και με υπουργούς. Αν και η επίσκεψη του κ. Ρομπάϊ στη Λευκωσία εντάσσεται στις προετοιμασίες που γίνονται για την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί και η οικονομία, η οποία επηρεάζεται από την δυσμενείς εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ήδη νέο πακέτο μέτρων και όπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σαρλής φαίνεται ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο Χριστόφια για το περίγραμμα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για να αποφύγουμε τον Μηχανισμό Στήριξης, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, ενώ ήδη άρχισαν οι πρώτες προετοιμασίες για ένα σχέδιο Β΄ της κυπριακής οικονομίας, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Άρχισαν συγκεκριμένα επαφές με ευρωπαϊκά όργανα ώστε να εξασφαλισθεί στήριξη με στόχο να αντιμετωπισθούν προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την πιθανή διακοπή χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την έξοδό της από την ευρωζώνη.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο συμμετείχαν αξιωματούχοι του υπουργείου τεχνοκράτες με εμπειρία στα τραπεζικά και ρυθμιστικά θέματα με στόχο την καταγραφή των επιπτώσεων που θα έχει ο τραπεζικός τομέας.

Αποκαλύπτεται μάλιστα, στον κυπριακό τύπο, ότι η Κύπρος, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης ετοιμάζουν έγγραφο το οποίο θα περιλαμβάνει στοιχεία για το πιθανό κόστος που θα επωμισθεί κάθε κράτος-μέλος σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο κίνδυνος για την Κύπρο είναι τεράστιος «και για να αφοπλιστεί γίνονται βήματα μέσω των ευρωπαϊκών διαδικασιών».Πάντως τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο νέος κεντρικός τραπεζίτης κ. Πανίκος Δημητριάδης ανέφεραν ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε την προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης αν αυτό γίνει με σωστούς όρους.

Στην Κύπρο καταβάλλεται προσπάθεια για να υπάρξει ένα δεύτερο πακέτο, ώστε να εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ αλλά ουδείς αξιωματούχος ακόμα είναι σε θέση να αναφέρει εάν θα υπάρξουν και νέες περικοπές στο δημόσιο τομέα ή αντί περικοπών να προτιμηθεί η αύξηση της φορολογίας. Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται και η ΑΤΑ και δεν αποκλείεται να τεθούν και άλλα ζητήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα, ώστε να διατηρηθεί το έλλειμμα στο 2,5%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.