Ο Περισσός ξορκίζει το ’89 και τη συμμετοχή του ΚΚΕ, μέσω του ενιαίου τότε Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, στην (συγ)κυβέρνηση Τζαννετάκη, αλλά και στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα. Μάλιστα η κυρία Αλέκα Παπαρήγα δεν δίστασε να δηλώσει δημοσίως προ ημερών από την Πάτρα ότι αυτή τη συμμετοχή του στις δύο κυβερνήσεις συνεργασίας «το κόμμα την πλήρωσε αρκετά ακριβά». Με τον τρόπο αυτόν ο Περισσός κάνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος των «ανοιχτών λογαριασμών» του με την πολιτική συμμαχιών που προώθησε τότε το ΚΚΕ υπό τον Χαρίλαο Φλωράκη, ενώ παράλληλα οριοθετείται έναντι όσων καταλογίζουν στη σημερινή ηγετική ομάδα ότι, σε αντίθεση με την πολιτική των «ανοιγμάτων» που πρέσβευε άλλοτε το ΚΚΕ, τώρα εν, μέσω της δραματικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στρέφει την πλάτη στις εκκλήσεις για συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης κατά του μνημονίου και των πολιτικών που απορρέουν από αυτό.
Για τον Περισσό όσο πιθανόν είναι να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον κ. Αλ. Τσίπρα μετά τη 17η Ιουνίου, άλλο τόσο πιθανόν είναι να αλλάξει και τη γνώμη που έχει σχηματίσει για τις κυβερνήσεις συνεργασίας του ’89, στις οποίες το κόμμα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω του Συνασπισμού. Αν ως σήμερα η ηγεσία δεν έχει αποκηρύξει και επισήμως σε επίπεδο κομματικών αποφάσεων το ’89, είναι επειδή αναλογίζεται το κόστος – ότι δηλαδή κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ουσιαστικά αποκήρυξη του Χαρίλαου Φλωράκη.
Ετσι, παρά τη δημοσκοπική πίεση που δέχεται, όπως αυτή αποτυπώνεται στα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης, τα οποία εμφανίζουν ανοιχτούς τους κρουνούς των διαρροών ψήφων από το ΚΚΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Παπαρήγα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση άρνησης που έχει διατυπώσει σε όλους τους τόνους όσον αφορά το ενδεχόμενο εμπλοκής του κόμματος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς. «Εδώ μας φορτώνουν μια σειρά ανύπαρκτα πράγματα και επιλογές με τη συμμετοχή μας στις δύο υπηρεσιακές μεταβατικές κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα, που έγιναν κάτω από την πίεση της μη παραγραφής και της αποφυγής εκλογικών αναμετρήσεων που θα έφερναν την παραγραφή» σχολίασε πρόσφατα η κυρία Παπαρήγα, για να υποδηλώσει με τον τρόπο αυτόν ότι τυχόν συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε το κόμμα της σε ακόμη πιο δυσάρεστη θέση από εκείνη που βρέθηκε πριν από 23 χρόνια. «Αν γλιστρήσουμε τώρα, δεν θα μας το συγχωρήσουν και αυτοί που σήμερα μας ζητούν μια ανοχή σε κυβερνητική λύση» είπε η κυρία Παπαρήγα, δηλώνοντας ότι «μας θέλουν για να γίνουμε η 13η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, με 14η τη ΔΗΜΑΡ».
Στον Περισσό, αν και έχουν υπολογίσει πολιτικά το ενδεχόμενο εκλογικό κόστος εξαιτίας της άτεγκτης στάσης που έχουν επιλέξει, δεν πτοούνται και κορυφώνουν τις επιθέσεις τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας ανοιχτά τους ψηφοφόρους «να μην τον εμπιστευθούν». Αλλωστε θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα σοσιαλδημοκρατικό ανάχωμα, το οποίο με μέρος του εναπομείναντος ΠαΣοΚ θα συν(αποτελέσει) τη νέα «Κεντροαριστερά» και τον έναν πόλο ενός «νέου δικομματισμού», ο οποίος, σύμφωνα με τις αναλύσεις των επιτελών του Περισσού, ήδη οικοδομείται.
Παραμένοντας αμετακίνητο το ΚΚΕ από τις θέσεις του, καλεί πλέον όσους δεν το στήριξαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου εξαιτίας της αρνητικής στάσης του έναντι της ιδέας για μια κυβέρνηση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, να το ψηφίσουν τώρα, προειδοποιώντας τους ότι «έκαναν μεγάλο λάθος», όπως είπε και η κυρία Παπαρήγα, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν τους κακίζουμε».
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε πρόσφατα, στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, θυμήθηκε το ’89 και τη συνάντηση του Χαρίλαου με τον Ανδρέα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. «Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι μπήκα μέσα (στον θάλαμο) μετά τον Φλωράκη και μου λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου που ήταν διασωληνωμένος: «Κάρολε, σήμερα είμαι πολύ ευτυχής». Και λέω: «Γιατί, Πρόεδρε; Πείτε μου να είμαι και εγώ». Μου λέει: «Τα βρήκαμε με τον Χαρίλαο»». Η κατάληξη ωστόσο ήταν άλλη: ο Συνασπισμός οδηγήθηκε στην επιλογή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ του κ. Κ. Μητσοτάκη. «Γιατί ανετράπη αυτό το ξέρετε και εσείς, το ξέρω και εγώ» σχολίασε ο κ. Παπούλιας, ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τού είπε ότι «ήταν άλλη περίοδος εκείνη». «Ηταν ένα-δύο συγκεκριμένα ζητήματα» πρόσθεσε η κυρία Παπαρήγα, υπονοώντας την παραγραφή των αδικημάτων στο πλαίσιο της λεγόμενης κάθαρσης, σημειώνοντας: «Σήμερα όμως είναι ανοιχτές πολλές πληγές. Μιλάμε για κρίση τώρα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ