Β. Γκρίλι: «Να είμαστε έτοιμοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»

Η Ιταλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είπε την Πέμπτη ο ιταλός υφυπουργός Οικονομίας Βιτόριο Γκρίλι, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ιταλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είπε την Πέμπτη ο Βιτόριο Γκρίλι, υφυπουργός Οικονομίας της Ιταλίας και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στο Εurogroup, σύμφωνα με το Reuters.

Οφείλουμε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο […] Τα πάντα είναι πιθανά, αν και στόχος μας είναι να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε.

Ένα βήμα πιο μπροστά η Σουηδία δηλώνει ότι ήδη είναι «καλά προετοιμασμένη» για μια ελληνική έξοδο, ενώ τα μέτρα τους φαίνεται να λαμβάνουν και μεγάλες εταιρείες της ΕΕ.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των σεναρίων, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup δίνει και συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2013.

Οι -αν μη τι αλλο- ανησυχητικές αυτές δηλώσεις έρχονται να προστεθούν στη «διαβρωτική» σεναριολογία των τελευταίων ημερών που χθες (Τετάρτη) κορυφώθηκε με την είδηση ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης στο λεγόμενο Eurogroup Working Group ζήτησαν από τα κράτη-μέλη να καταστρώσουν το καθένα σχέδια ανάγκης για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει την εν λόγω είδηση, ενώ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ είπε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση.

Ωστόσο, μάλλον ασφαλώς μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα δουν το φως της δημοσιότητας σενάρια επί σεναρίων -ενίοτε με υπερβολικές δόσεις κινδυνολογίας- για την Ελλάδα, επιτείνοντας τη σύγχυση των Ελλήνων πολιτών για τι πραγματικά ισχύει.

Ειδικότερα, ο Β.Γκρίλι μιλώντας στο περιθώριο επιχειρηματικού συνεδρίου στη Ρώμη επισήμανε ότι η Ιταλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αυτό το ενδεχόμενο, αν και -όπως πρόσθεσε- στόχος είναι να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς εάν η Ιταλία καταρτίζει σχέδιο για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είπε: «Οφείλουμε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο […] Τα πάντα είναι πιθανά αν και στόχος μας είναι να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Νωρίτερα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch είπε ότι πιο ευάλωτοι σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ο ασφαλιστικός κλάδος της Ιταλίας και της Ισπανίας, εξαιτίας της μετάδοσης της κρίσης στα κρατικά ομόλογα των εν λόγω χωρών.

Πιο έτοιμη για την αντιμετώπιση μιας ελληνικής ευρωεξόδου εμφανίζεται η Σουηδία, με τον υπουργό Χρηματοοικονομικών Αγορών να δηλώνει ότι η χώρα του είναι καλά προετοιμασμένη για ελληνική έξοδο και πως οι σουηδικές αρχές διαβουλεύονται τακτικά μεταξύ τους.

«Έχουμε οργανωθεί και συναντιόμαστε τακτικά με την Riksbank (κεντρική τράπεζα της χώρας) και την FSA (σουηδική ρυθμιστική αρχή). Είμαστε καλά προετοιμασμένοι», είπε ο Peter Norman στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης στο Reuters.

Ο Norman είπε ότι δεν έχει ιδέα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει εντέλει στο ευρώ, αλλά τόνισε ότι η έκθεση των σουηδικών τραπεζών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι περιορισμένη.

«Σε αυτό είμαστε τυχεροί», είπε.

Μέτρα λαμβάνουν και μεγάλες εταιρείες

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ φαίνεται να μελετούν και μεγάλες εταιρείες της ΕΕ καταρτίζοντας σχέδια για την αντιμετώπισή του, αν και το απεύχονται μιλώντας για άλλη μια κρίση.

«Ναι, το έχουμε εξετάσει (το ενδεχόμενο)», είπε σε δημοσιογράφους ο Willie Walsh, διευθύνων σύμβουλος του αεροπορικού ομίλου International Airlines Group (IAG).

«Αποτελεί απλώς άλλη μια κρίση που θα διαχειριζόμασταν», πρόσθεσε.

Eρωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού γίγαντα ταχυδρομικών υπηρεσιών, Deutsche Post είπε ότι το ευρώ θα επιβιώσει ό,τι κι αν συμβεί στην Ελλάδα.

«Οι κυβερνήσεις έχουν κάνει καλή δουλειά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση», είπε ο Frank Appel σε επενδυτές.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας Larry Rosen πρόσθεσε ότι ο όμιλος έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει την οικονομική του σταθερότητα.

Ημερομηνία δίνει η Citigroup

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2013.

«Πιστεύουμε τώρα ότι η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ το επόμενο έτος ή το μεθεπόμενο είναι περίπου 50-75% και το περιλαμβάνουμε στις προβλέψεις μας» γράφει ο Μπούιτερ στη εκθεσή του.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, αλλά και στις νέες προβλέψεις μας, εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα βγει από τη ζώνη του ευρώ στις αρχές του 2013, η οποία θα ακολουθηθεί από μια μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός της, με μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013 και μια πιο μετριοπαθή ανάκαμψη στη συνέχεια.

» Πιστεύουμε ότι η μετάδοση μιας αρνητικής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι αναπόφευκτη και αυτή είναι ήδη η περίπτωση κατά κάποιον τρόπο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.