Στις κάλπες προσέρχονται Τετάρτη και Πέμπτη οι Αιγύπτιοι για να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Αντίθετα προς τις περσινές βουλευτικές εκλογές, τα οικονομικά ζητήματα και όχι τα θρησκευτικά είναι εκείνα που απασχολούν περισσότερο τους ψηφοφόρους.

Πώς συνέβη αυτή η αλλαγή; Οφείλεται σε μια… μύτη. Εχει ένας άνθρωπος το δικαίωμα να καταφεύγει σε πλαστικό χειρουργό για να αλλάξει τη μύτη του; Το ερώτημα παίρνει μεγαλύτερη βαρύτητα αν υπάρχει η πεποίθηση ότι η μύτη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο ενός ανθρώπινου σώματος το οποίο είναι δημιούργημα του Θεού.

Πριν από τις περσινές βουλευτικές εκλογές, ένας υποψήφιος των υπερσυντηρητικών Σαλαφιστών έκανε πλαστική στη μύτη του και μετά ισχυρίστηκε ότι τα σημάδια ήταν αποτέλεσμα ληστείας – με άλλα λόγια, όχι μόνο άλλαξε το θεϊκό δημιούργημα αλλά είπε και ψέματα.

Η υπόθεση αυτή οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους να επανεξετάσουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν Σαλαφιστές πολιτικούς, σύμφωνα με τον Νταλία Ζιάντα, διευθυντή του Κέντρου Ιμπν Καλντούν. Οι Αιγύπτιοι στράφηκαν προς τους ισλαμιστές υποψηφίους επειδή πίστευαν ότι, αντίθετα προς άλλους πολιτικούς, αυτοί δεν είναι ψεύτες και διεφθαρμένοι.

Ομως όσο πλησίαζαν οι προεδρικές εκλογές, έγινε σαφές σε πολλούς Αιγύπτιους ότι οι ισλαμιστές πολιτικοί δεν είναι και τόσο διαφορετικοί από τους κοσμικούς. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Κέντρου Ιμπν Καλντούν, ανεβαίνει η δημοτικότητα των κοσμικών υποψηφίων.

Οι προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από τις βουλευτικές του περασμένου Νοεμβρίου. Σ’ εκείνες τις εκλογές – στις οποίες επικράτησαν η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι Σαλαφιστές – είχαν κυριαρχήσει τα ιδεολογικά και θρησκευτικά ζητήματα.

Σήμερα, οι περισσότεροι από τους 52 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Αιγύπτου επικεντρώνονται στα οικονομικά ζητήματα. Αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά προβλήματα.

Η δημόσια ασφάλεια επίσης απασχολεί τους ψηφοφόρους. Μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, πολλοί αστυνομικοί παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους αφήνοντας ένα κενό το οποίο προσπαθεί να καλύψει πρόχειρα ο στρατός.

«Πολλοί Αιγύπτιοι επιθυμούν περισσότερη σταθερότητα και ασφάλεια διότι αυτές αποτελούν τη βάση για κανονική επιχειρηματικότητα και κανονική δημόσια ζωή», λέει ο Τόμας Ντεμελχούμπερ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χιλντεσάιμ, μιλώντας στη Deutsche Welle.

Οι περισσότεροι από τους 13 υποψηφίους για την προεδρία εκπροσωπούν κοσμικά κόμματα. Το θρησκευτικό στρατόπεδο εκπροσωπείται από τον Αμπντέλ Μονέιμ Αμπόλ Φοτούχ, ανεξάρτητο με διασυνδέσεις στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τον Μοχάμεντ Μόρσι, υποψήφιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και τον Αμπντάλα Αλασάαλ, υποψήφιο των Σαλαφιστών.

Μεταξύ των κυριότερων κοσμικών υποψηφίων είναι ο Αμρ Μούσα, πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αχμεντ Σαφίκ, αξιωματικός της αεροπορίας και ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, και ο Χαμντίν Σαμπάχι, ηγέτης της αντιπολίτευσης πριν από την επανάσταση.