«Η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) από την κρίση, γιατί επενδύει συνεχώς στην Ευρώπη και κρατάει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού χρέους», λέει μιλώντας στο BHMA o Τόμας Κένιγκ (στη φωτογραφία κάτω), διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο European Council on Foreign Relations (ECFR), κέντρο αναλύσεων ευρωπαϊκής πολιτικής με επιρροή στις Βρυξέλλες.
– Πόσο παρούσα είναι η Κίνα στο ευρωπαϊκό χρέος;
«Το τελευταίο διάστημα, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται κυρίως για ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάτι που δείχνει ότι θα συνεχίσουν να είναι παρόντες στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία αντιπροσωπεύουν το 30% των κινεζικών επενδύσεων. Το Πεκίνο δεσμεύθηκε τον Φεβρουάριο ότι θα αγοράσει ισπανικά ομόλογα 2 δισ. ευρώ. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κρατάει σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού χρέους και θα αυξήσει τις αγορές σε ευρώ, ομολόγων ευρωπαϊκών κρατών κλπ, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις της από το αμερικανικό δολάριο. ».
– Θα λέγατε ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να «εξαγοράσει» το χρέος της Ευρώπης μέσω σαρωτικών αγορών ομολόγων, όπως λέγεται;
«Η Κίνα αγοράζει ευρωπαϊκό χρέος, αλλά δεν το κάνει χωρίς σχέδιο, δεν το κάνει στα τυφλά. Υπάρχει στρατηγική πίσω από τις αγορές ομολόγων. Ενα κίνητρο για την Κίνα είναι ότι θα εισπράττει τους τόκους σε ευρώ, ισχυρό και εναλλακτικό νόμισμα από το δολάριο για τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα».
– Βλέπετε πιθανό να ρίξει η Κίνα περισσότερο χρήμα στην ΕΕ μέσω ενός διεθνούς θεσμού, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ);
«Ναι, αν η Κίνα επιδιώκει πράγματι να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στο ΔΝΤ. Η απάντηση εξαρτάται από το ποιά είναι η εθνική στρατηγική της Κίνας. Προς το παρόν, δίνει την εντύπωση ότι θέλει να «χορέψει σε όλα τα πάρτι». Αλλά αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να καθορίσει το πρωταρχικό συμφέρον της, και τότε θα δούμε πού θα ρίξει τα πολλά χρήματα, στην ΕΕ ή στο ΔΝΤ».
– Πιστεύετε ότι η Κίνα θα εξαγοράσει περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον;
«Σαφώς. Περιμένω ότι θα δούμε πολύ περισσότερες στρατηγικές εξαγορές όπως της γερμανικής Putzmeister, στην οποία δεν δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά είναι ένα κλασικό παράδειγμα της οικονομικής διείσδυσης της Κίνας στην Ευρώπη (σσ η κινεζική εταιρεία βαριάς βιομηχανίας Sany ανακοίνωσε στις 29 Ιανουαρίου ότι θα αγοράσει όλες τις μετοχές της γερμανικής εταιρείας Putzmeister που παράγει κυρίως σκυρόδετες αντλίες υψηλής τεχνολογίας. Η εξαγορά θα κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ).
– Ποιά είναι η θεμελιώδης προτεραιότητα της κινεζικής πολιτικής για την ΕΕ, εν μέσω τέτοιας κρίσης;
«Την Κίνα την συμφέρει να ανακάμψει η ΕΕ από την κρίση, διότι έτσι θα κερδίσει περισσότερα από τις επενδύσεις της στο ευρωπαϊκό χρέος. Επομένως, θα προσπαθήσει να στηρίξει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Αλλά είναι πιθανότερο ότι θα συνεχίσει να κάνει διμερείς επενδυτικές συμφωνίες με κράτη-μέλη, και όχι με την υπερ-εθνική οντότητα της ΕΕ – η ευρω-γραφειοκρατία είναι εντελώς αποθαρρυντική».