Οι πόρτες της καγκελαρίας μένουν κλειστές για τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν πρόκειται να του τις ανοίξουμε όσο είναι στην αντιπολίτευση» έλεγε σήμερα ανώτατος γερμανός διπλωμάτης, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αυτό θα γίνει μόνο αν εκλεγεί πρωθυπουργός. Με πρόσωπα, που πολιτικά διάκεινται εχθρικά σε μας, δεν κάνουμε συζήτηση».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε πάντως ότι αγνοεί, αν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στην καγκελαρία. Το ερώτημα προέκυψε επειδή στην ανακοίνωση που έβγαλε την Παρασκευή το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται, ότι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο την Τρίτη, 22 Μαίου, ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με «θεσμικούς παράγοντες» – κάτι που επέτρεπε την ερμηνεία, ότι οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να είναι και κυβερνητικοί.

Το επίσημο πρόγραμμα του «λαϊκιστή αριστερού ηγέτη», όπως τον αποκαλούν τα περισσότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Die Linke» (Η Αριστερά), η οποία τον προσκάλεσε στη γερμανική πρωτεύουσα, το εξής:


Συνομιλίες με «διάφορες προσωπικότητες» το πρωί της Τρίτης

– Συζήτηση με τη κοινοβουλευτική ομάδα της «Die Linke» στο Ράιχσταγκ (τη γερμανική Βουλή) στις δυο το μεσημέρι


Κοινή συνέντευξη τύπου του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της «Αριστεράς» Κλάους Έρνστ, καθώς και με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Γκρέγκορ Γκίζι μια ώρα αργότερα στην αίθουσα συνεντεύξεων των γερμανών δημοσιογράφων «Bundespressekonferenz». Η πρωτοβουλία γι’ αυτή τη συνέντευξη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «Αριστεράς», ήρθε από το προεδρείο των δημοσιογράφων, το οποίο έλαβε υπόψη του το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τελευταία για το πρόσωπο του κ. Τσίπρα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος εκπρόσωπος κρατούσε πάντως τα ονόματα των άλλων «προσωπικοτήτων» που σχεδιάζεται να συναντήσει ο κ. Τσίπρας κρυφά σαν κρατικό μυστικό. «Αυτά θα ανακοινωθούν μετά τις συναντήσεις» είπε – αφήνοντας έτσι ανοικτό το ερώτημα, αν οι προσπάθειες για τη εξεύρεση συνομιλητών εκτός του χώρου της Αριστεράς θα έχουν μέχρι αύριο όντως ευοδωθεί.

Και πράγματι, η αναζήτηση αυτή μοιάζει λιγάκι με «mission impossible» (αδύνατη αποστολή), δεδομένου ότι όλα τα γερμανικά κοινοβουλευτικά κόμματα, με εξαίρεση την «Αριστερά», έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Αυτό ισχύει και για την αντιπολίτευση: Οι Σοσιαλδημοκράτες αποκρούουν οποιαδήποτε αναθεώρηση των βασικών όρων του πακέτου και δέχονται συζήτηση μόνο για συμπληρώματα αναφορικά με την ανάπτυξη και τη μείωση των κοινωνικών αγριοτήτων. Παράλληλα, οι Πράσινοι, πολλοί εκ των οποίων, όπως δηλώνουν, ψήφισαν με «βαριά καρδιά» υπέρ του πακέτου, αντιτίθενται στην αναθεώρηση επειδή δεν βλέπουν κάποια άλλη «πειστική εναλλακτική λύση».

Από αυτή την άποψη δεν είναι μόνο οι πόρτες της καγκελαρίας κλειστές για τον επισκέπτη από την Αθήνα.