Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM υποστήριξε για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του:

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι βασικές μας προγραμματικές κατευθύνσεις θα είναι αυτές, τα 10 σημεία που έχουμε δημοσιοποιήσει. Επί της ουσίας αλλαγή δεν υπάρχει, θα το επικαιροποιήσουμε όμως, κι αυτή την προσπάθεια κάνουμε αυτές τις μέρες. Θα το επικαιροποιήσουμε μπροστά στην ανάγκη να ανταποκριθούμε σε ευθύνες που τυχόν μας αναθέσει ο ελληνικός λαός ακόμη και για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Για το μνημόνιο
«Αυτό που εμείς θα κάνουμε, καταρχάς ως κυβέρνηση, είναι να ακυρώσουμε τα μνημόνια. Ειδικότερα το δεύτερο μνημόνιο. Παράλληλα, θα συνοδευτεί και από μια προσπάθεια διεκδίκησης, που θα την θέσουμε εξαρχής, αναδιαπραγμάτευσης, συνολικά, του χρέους, σε μια λογική που θα επιδιώξουμε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του. Με το PSI δεν διεγράφη σχεδόν τίποτα, ήταν μια διαγραφή απόλυτα ανεπαρκής, η οποία δεν απάντησε σε κανένα πρόβλημα του χρέους, το οποίο, όπως ξέρετε, δεν είναι βιώσιμο. Το PSI υποτίθεται δώσαμε 100 δις, τα 50 δις είναι νέο δάνειο που τώρα, όπως βλέπετε, τρέχει, προκειμένου, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Χάσαμε δεκάδες δισεκατομμύρια από το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων. Θα ακυρώσουμε τα μνημόνια με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, είναι άμεσο μέτρο. Δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται αυτό το μνημόνιο που, δυστυχώς, οδηγεί στην καταστροφή της χώρας. Μέρα με τη μέρα η Ελλάδα βυθίζεται σε βαθύτερη ύφεση, οδεύουμε, ολοταχώς, σε μισθούς Βουλγαρίας με τιμές Γερμανίας. Εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση να απευθύνουμε τελεσίγραφα, είμαστε μια κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει ένα πολιτικό πρόγραμμα. Και σας λέμε, άμεσα θα ακυρώσουμε το μνημόνιο. Το μνημόνιο αυτό, όσο εφαρμόζεται, οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο, χωρίς να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Το αποσαφηνίσαμε για το μνημόνιο.
Θα ζητήσουμε ταυτόχρονα, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του, και αυτό είναι ένα εγχείρημα δύσκολο, αλίμονο, το βλέπουμε, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει, πρέπει να γίνει από μία χώρα, η οποία βλέπει ότι το χρέος της εξοντώνει το λαό
».

Αν μας πουν όχι στη διαγραφή του χρέους
«Αν μας πουν όχι, θα κάνουμε moratorium στην αποπληρωμή του χρέους, το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Moratorium στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στον προϋπολογισμό, μια ανάσα δηλαδή στη χώρα. Να μπορέσει να εφαρμόσει μια στοιχειώδη πολιτική, η οποία να έχει κάποιο αναπτυξιακό χρώμα. Moratorium, δηλαδή διακοπή αποπληρωμής του χρέους. Αυτό το χρέος για ένα μεγάλο διάστημα, θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση, η οποία πνίγει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Για τις τράπεζες.
«Τις τράπεζες τις έχουν διαλύσει αυτοί που εφαρμόζουν τις μνημονιακές συνταγές, μέχρι τώρα. Και οι ίδιοι, ασκούν μία απίστευτη τρομοκρατία με τις καταθέσεις των τραπεζών. Αυτοί πιέζουν μέσω του χρηματιστικού κεφαλαίου τις αγορές για πολιτικούς λόγους. Την ίδια ώρα (που δανείστηκαν 50 δις για να στηρίξουν τις τράπεζες) κινδυνολογούν διότι για να κρατηθούν οι τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, έχουν αρχίσει ένα πόλεμο μέσα από τις αγορές για να ανακόψουν την προοπτική ανόδου τις αριστεράς στην κυβέρνηση, για να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό. Λένε, δηλαδή, ότι θα έρθουν αυτοί και θα σας πάρουν τις καταθέσεις, θα σας πάρουν τις περιουσίες. Αυτό που γίνεται, σήμερα, από τον ίδιο τον καπιταλισμό, το νεοφιλελευθερισμό, την τρόικα και τα υπόλοιπα, τα αποδίδουν στην αριστερά. Χάνει τις περιουσίες του ο κόσμος, χάνει τα σπίτια του, χάνει τις καταθέσεις του, χάνει τους μισθούς και τις συντάξεις του, μένει άνεργος, αυτά γίνονται τώρα».


Για την εθνικοποίηση των τραπεζών

«Βεβαίως, θα έχουμε εθνικοποίηση των τραπεζών. Εδώ γίνεται μια ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα φτάσει, σύμφωνα, με το πρόγραμμα, μέχρι τα 50 δις, λέω χοντρικά τα νούμερα».

Αφού θα καταγγείλουμε το πρόγραμμα
«Όχι, το πρόγραμμα αυτό δεν το καταγγέλλουμε, αυτό το πρόγραμμα είναι στο πλαίσιο του PSI. Το PSI έχει κουρευτεί. Το χρέος έχει κουρευτεί, έχουν χαθεί τα λεφτά, έχουν μετατραπεί τα ομόλογα, το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, λοιπόν, είναι μέσα στο πακέτο αυτό, αυτό το πρόγραμμα, δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί. Απλώς, εμείς θα πούμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μια σημαντική υποχρέωση και των δανειστών».

Άρα, καταργούμε το μνημόνιο αλλά διατηρούμε το PSI
«Το PSI έχει συντελεστεί. Δεν μπορείς να το ακυρώσεις τώρα. Η ανταλλαγή ομολόγων έχει επισυμβεί. Με την ανταλλαγή των ομολόγων, λοιπόν, ανελήφθη η υποχρέωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διότι με το κούρεμα οι τράπεζες είχαν μεγάλες απώλειες και έχουν αρνητική θέση αυτή τη στιγμή. Η ανακεφαλαιοποίηση «τρέχει», λοιπόν, τώρα μέσα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος του PSI. Δεν θα τη διακόψουμε, απλώς είπαμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή, η οποία θα γίνει με την αγορά κοινών μετοχών. Αυτές οι κοινές μετοχές, ενώ λένε ότι δεν θα έχουν ψήφο, προκειμένου να διατηρήσουν οι ιδιώτες τις τράπεζες στα χέρια τους, εμείς λέμε θα έχουν ψήφο. Όπως καταλαβαίνετε, οι τράπεζες θα περάσουν από δημόσιο έλεγχο. Εμείς θέλουμε να περάσουν από δημόσιο έλεγχο για να λειτουργήσουν με έναν διαφορετικό αναπτυξιακό και κοινωνικό παραγωγικό προσανατολισμό».

Για διορισμούς και κρατικοποιήσεις
«Διορισμούς το πρόγραμμά μας δεν λέει. Ασφαλώς, όπου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες του δημοσίου προκειμένου να λειτουργήσουν ορισμένοι κοινωνικοί τομείς, θα γίνουν. Αλλά για να πάμε σε μια λογική αθρόων διορισμών, αυτό είναι εκτός της δικής μας αντίληψης. Τώρα, όσον αφορά τις δημόσιες εταιρείες, εμείς λέμε ότι οι στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας θα περάσουν από δημόσιο έλεγχο. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ενέργεια και τηλεπικοινωνίες. Αυτό θα γίνει όχι με μια αυτόματη πράξη μιας ημέρας, αλλά σταδιακά με ένα χρονικό ορίζοντα μετάβασης, και το πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα, με τι μεταβατική περίοδο, με τι χρονοδιάγραμμα, αυτά όλα θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες. Δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς μια τοποθέτηση, χωρίς να έχει τη δυνατότητα μέσω μιας κυβέρνησης να εξηγήσει τα πράγματα. Αυτή θα είναι η δική μας στρατηγική κατεύθυνση».

Δηλαδή, ΔΕΗ και ΟΤΕ επανέρχονται στο δημόσιο σταδιακά και αφού εξεταστούν οι συνθήκες. Θα τις ξανα- αγοράσουμε;
«Όλα αυτά θα τα ξαναδούμε πολύ συγκεκριμένα από τις δυνατότητες που προσφέρει μια κυβέρνηση, τις δυνατότητες της χώρας κτλ. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεσμευθώ συγκεκριμένα. Έτσι κι αλλιώς, σε ένα πρόγραμμα θέτεις την πολιτική κατεύθυνση, δεν μπορείς να έχεις την εξειδίκευση. Αυτή την ώρα η ενέργεια, και ιδιαίτερα η ΔΕΗ, δεν είναι δυνατόν να ιδιωτικοποιηθεί, η ΔΕΗ πρέπει να μείνει στο δημόσιο και να παίξει ένα καινούριο αναπτυξιακό ρόλο».

Για την αποκατάσταση μισθών
«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να σταματήσουμε τη συνέχιση της λεηλασίας μισθών και συντάξεων που προβλέπεται από το μνημόνιο. Το δεύτερο μνημόνιο προβλέπει μια νέα κατεδάφιση του κατώτατου μισθού, που, ήδη, πετσοκόφτηκε κατά 15% για όλους τους εργαζόμενους, που έπαιρναν τον κατώτατο μισθό, και 35% για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Από το 2ο μνημόνιο, προβλέπεται από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση με μονομερή πράξη να μειώσει, περαιτέρω, τον κατώτατο μισθό στη λογική «μισθοί Βουλγαρίας, τιμές Γερμανίας». Εμείς θα ανακόψουμε αυτόν τον κατήφορο στους μισθούς και τις συντάξεις. Σταδιακά θα αρχίσει η αποκατάστασή τους σε επίπεδα ανθρώπινα.
Όταν λέμε σταδιακά, αυτό συναρτάται με την προσπάθεια που θα γίνει για την ανόρθωση της οικονομίας, την ανασυγκρότησή της, τον παραγωγικό προσανατολισμό της και την αναπτυξιακή της διάσταση. Αυτά θα πηγαίνουν πλάι – πλάι. Σχετικά σύντομα, θα προσπαθήσουμε οι μισθοί αν γίνουν ανθρώπινοι. Να μπορεί ο άλλος να δουλεύει, όχι για να γίνει πλούσιος φυσικά, αλλά να επιβιώνει ανθρώπινα
».

Που τοποθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον κατώτατο μισθό;
«Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Είναι, όμως, σαφές ότι πρέπει να ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη των μισθών γιατί τώρα βρισκόμαστε κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Τα χαράτσια που χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικά, θα τα επιστρέψετε;

«Βεβαίως, θα επανεξετάσουμε τις λογικές που έχουν επιβληθεί ειδικά χαράτσια τα οποία, πολλά από αυτά, είναι οριζόντια, επί φτωχών και πλουσίων και θα καταργήσουμε, όσο είναι δυνατόν, μέσα στις νέες συνθήκες και τη νέα πραγματικότητα, αυτά που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τις πιο φτωχές και υπό δοκιμασία οικογένειες στη χώρα μας».

Δεν θα καταργηθεί για όλους;

«Αυτή είναι η βασική μας θέση. Θα ξεκινήσουμε, πάντως, από εκεί που «πονάει», από αυτούς που έχουν ανάγκη. Θα ξεκινήσουμε να καταργούμε ειδικές επιβαρύνσεις, όσον αφορά ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν. Τέτοιου είδους επιβαρύνσεις. Αυτή την ώρα, ετοιμάζουμε επικαιροποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουμε ότι αυτή η επικαιροποίηση θα απαντήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για τον φόρο 1% στις επιχειρήσεις, που δήλωσε ο κ. Μηλιός

«Αυτό στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Είναι μία σκέψη που κατέθεσε. Στο πρόγραμμα των 10 σημείων που σας ανέφερα δεν υπάρχει. Είπε μια προσωπική σκέψη, εγώ δεν αντιπαρατίθεμαι, είμαστε κόμμα δημοκρατικό, είχε ξαναειπωθεί παλιότερα και το ανέφερε, όπως έχει κάθε δικαίωμα. Δεν είμαστε ένα κόμμα που λειτουργεί με τις λογικές του στρατώνα. Από εκεί και πέρα, δεν περιέχεται στο πρόγραμμά μας. Στο πρόγραμμά μας είναι μια ριζοσπαστική αναδιανομή του πλούτου. Και για αυτή την κατεύθυνση η φορολογία θα χρησιμοποιηθεί ως θετικό εργαλείο για την αναδιανομή του πλούτου και την ανάπτυξη της χώρας».