Η πρόσφατη αναζωπύρωση των σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ οδήγησε στην απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αλλά, όπως φαίνεται, οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι που σκέφτονται και πράττουν έτσι.
Αυτή η φυγή καταθέσεων που εκτυλίσσεται σε αργή κίνηση, αν και δεν προκαλεί τον πανικό μίας ξαφνικής απόσυρσης χρημάτων (bank run), δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ανησυχητική για το τραπεζικό σύστημα.
Όπως αναφέρει το Reuters, καταθέτες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πιέστηκαν από την οικονομική κρίση έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματα τους.
Η πολύπαθη Dexia στο Βέλγιο και η επίσης βελγική KBC έχασαν πέρυσι πάνω από 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις. Άλλα 30 δισ. έφυγαν από την Ιταλία.
Παρόμοια ήταν η κατάσταση και για δύο μεγάλες γαλλικές τράπεζες, την Credit Agricole και την BNP Paribas που ήταν αρκετά εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία: η πρόσφατα κρατικοποιημένη Bankia έχασε ένα δισεκατομμύριο ευρώ καταθέσεων μέσα σε μία εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται φυσικά ότι στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2010 ως σήμερα το ποσό των καταθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 72 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν δεν τα επενδύουν σε διαχρονικά ασφαλείς επενδύσεις, όπως ο χρυσός και τα ακίνητα, οι καταθέτες μεταφέρουν τα χρήματα σε ασφαλείς χώρες εντός και εκτός ΕΕ.
Μόνο στη Βρετανία και σε τέσσερις μεγάλες τράπεζες εισέρρευσαν 140 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σημαντικές ροές κατέγραψαν και η Deutsche Bank, η ελβετική Credit Suisse ακόμα και η ρωσική Sberbank.