«Κάθε σελίδα και ένα έγκλημα», ανέφερε στο «Βήμα» ανώτερη εισαγγελική πηγή περιγράφοντας το ημερολόγιο του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.
Το ημερολόγιο που παραδόθηκε πριν από δύο ημέρες στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή φωτίζει ακόμη περισσότερο το πλέγμα των υπεράκτιων εταιρειών της διαδρομής του μαύρου χρήματος αλλά και της πορείας των μιζών που περιέχονται στην πολυσέλιδη δικογραφία.
Ο πρώην υπουργός, όπως προκύπτει ανάγλυφα από τις σελίδες του ημερολογίου του, δεν κρατούσε σε αυτό μόνο τις ημερομηνίες και τις ώρες των ραντεβού του, αλλά κρατούσε σημειώσεις και για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τους επισκέπτες του προχωρώντας σε υποκειμενικές αξιολογήσεις και κρίσεις.
Από τις σελίδες του παρελαύνουν σειρά πολιτικών προσώπων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονταν μάλιστα σε κυβερνητικές θέσεις, άλλα πρόσωπα αναφέρονται συνθηματικά με τη χρήση προσωνυμίων, ενώ εμφανίζεται να έχει επαφές και με τους άλλους συγκατηγορουμένους του, που βρίσκονται σήμερα προφυλακισμένοι για την ίδια υπόθεση, παρότι κάποιοι από αυτούς έχουν υποστηρίξει ότι δεν έχουν συναντηθεί μαζί του.
Από τις καταγραφές στο ίδιο ημερολόγιο στοχοποιείται ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο είναι εμπλεκόμενο σε άλλο σκάνδαλο, ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος φαίνεται να ανησυχεί για την οικονομική του κατάσταση.
Όπως έχει ήδη γράψει το «Βήμα», κατά τα άλλα στο ημερολόγιο καταγράφονται συναντήσεις, αλλαγές νομικού καθεστώτος εταιρειών και άγνωστα πρόσωπα που συμμετέχουν σε μετοχικά κεφάλαια των υπεράκτιων που εμπλέκονται στην υπόθεση, φωτίζοντας ακόμη περισσότερο τον τρόπο που διακινήθηκε το πολιτικό χρήμα τη δεκαετία μετά το 2000 στη χώρα μας.
Πληροφορίες, οι οποίες ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, επιμένουν ότι εμπλέκονται και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τουλάχιστον δύο κομμάτων, για τα οποία πάντως καταγράφονται συναντήσεις με τον πρώην υπουργό.
Δεν λείπουν ραντεβού και με δημοσιογράφους ενώ στο μικροσκόπιο του ανακριτή βρίσκονται και συναντήσεις με στέλεχος άλλου κόμματος που φέρεται να ήταν εκ των εμπίστων προσώπων του πρώην υπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, από τον Κορυδαλλό, κάνει λόγο για συναντήσεις και ραντεβού με πολιτικά πρόσωπα όπως αυτές δικαιολογούνταν από την ιδιότητά του.
Οσοι πάντως έχουν δει αυτό το ημερολόγιο επιμένουν ότι θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό όχι μόνο στο κόμμα που ανήκε ο κ. Τσοχατζόπουλος αλλά και σε άλλο κόμμα, το οποίο κατεξοχήν έχει υπηρετήσει την ιδέα της κάθαρσης και της αποκάλυψης των πολιτικών προσώπων που διακίνησαν το μαύρο χρήμα την περίοδο των προμηθειών των TOR – M1 και των γερμανικών υποβρυχίων.
Σε δίκη για το πόθεν έσχες ο πρώην υπουργός
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί για την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» για το έτος 2010, που αφορά τη χρήση του 2009, ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ο πρώην υπουργός απαλλάσσεται από την ίδια κατηγορία, που αφορά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ετών 1998- 2005, εξαιτίας παραγραφής του αδικήματος λόγω παρέλευσης πενταετίας.
Το επίμαχο «πόθεν έσχες», για το οποίο καλείται να λογοδοτήσει στο ακροατήριο, κρίθηκε ως μη ειλικρινές, με βάση το πόρισμα που συνέταξε και απέστειλε στη Δικαιοσύνη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Βουλής, εμφανίζει συνολικό εισόδημα 250.955,87 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 δικαιολογεί ως λήψη δύο δανείων.
Επίσης, του καταλογίζεται ότι δεν έχει δηλώσει το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ότι παλιότερα περιουσιακά του στοιχεία δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματά του.
Ο πρώην υπουργός, απολογούμενος στον αρμόδιο εφέτη, έχει υποστηρίξει πως το σπίτι δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του 2011, καθώς αποκτήθηκε το 2010, και επίσης ότι έστειλε στη Βουλή συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του.