ΣΥΡΙΖΑ: Δεν συναινεί στην πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων

Εκτός του κάδρου των διερευνητικών προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων μένει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ναι μεν θα λάβει μέρος στην σχετική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν παράγοντες της Κουμουνδούρου, «δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις θέσεις που έχει διατυπώσει κατά του Μνημονίου και την καταστροφική πολιτική του».

Εκτός του κάδρου των διερευνητικών προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων μένει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ναι μεν θα λάβει μέρος στην σχετική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν παράγοντες της Κουμουνδούρου, «δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις θέσεις που έχει διατυπώσει κατά του Μνημονίου και την καταστροφική πολιτική του».

Έτσι, ο κ. Αλ. Τσίπρας θα λάβει μέρος στην σύσκεψη για να θέσει για άλλη μια φορά στο τραπέζι τους απαράβατους όρους και προϋποθέσεις που έχει εκθέσει κατά την πρώτη άκαρπη φάση των διαβουλεύσεων για σχηματισμού κυβέρνησης (και) με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επεδίωκαν τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) καταλογίζοντάς του μάλιστα για την άρνησή του ανευθυνότητα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται προφανές, ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να πει το «ναι» σε μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων. Μάλιστα στην Κουμουνδούρου ερμηνεύουν την σχετική πρωτοβουλία ως «μια προσπάθεια η οποία πέραν του να υπάρξει μια κυβέρνηση αποσκοπεί πιο πολύ στο να μην υπάρξει αντιπολίτευση». Όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Τσίπρα «επιχειρούν να ακυρώσουν κάθε μορφή κοινωνικής αντιπολίτευσης», όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές της 6ης Μαίου, δηλώνοντας ότι «εμείς σε αυτό το παιχνίδι δεν θα συναινέσουμε».

ΔΗΜΑΡ: «Ήττα της πολιτικής μια κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων»

Παράλληλα, εκτιμούσαν ως θετικό το ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν μπαίνει σε ρόλο αριστερού άλλοθι», όπως ανέφεραν συγκεκριμένα πηγές της Κουμουνδούρου, με αφορμή την δήλωση του κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος τόνισε ότι κυβέρνηση τεχνοκρατών θα ισοδυναμούσε με «ήττα της πολιτικής», κατακρίνοντας ωστόσο τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που τήρησε αρνούμενος την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για οικουμενική κυβέρνηση και με την συμμετοχή του.

Πάντως, από την δήλωση αυτή, προκύπτει ότι ο κ. Κουβέλης έχει οριοθετηθεί με σαφήνεια και όπως εξηγούσαν συνεργάτες του «δεν πρόκειται να αλλάξουμε θέση», επιμένοντας στην πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση. Σχετικά με την ιδέα για κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων η ΔΗΜΑΡ θα το συζητούσε μόνον στην περίπτωση που υπάρξει ευρεία πολιτική στήριξη συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο δεν αναμένεται.

ΚΚΕ: «Δεν θα γίνουμε κυβερνητικό άλλοθι»

Οσον αφορά το ΚΚΕ, η απόφαση της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα να μην παραστεί στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Παπούλιας καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο την αμετακίνητη θέση του Περισσού να μην λάβει μέρος σε κανενός είδους κυβέρνηση συνεργασίας. Όπως άλλωστε ξεκαθάρισε η γενική γραμματέας του κόμματος μιλώντας στο Πεδίον του Άρεως, «το ΚΚΕ έχει την ιστορική ευθύνη να μη γίνει το κομμουνιστικό άλλοθι σε μια κυβέρνηση που πριν ακόμα σχηματισθεί είναι βέβαιο ότι δεν θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, δεν θα τον απαλλάξει από τη λιτότητα και την ανεργία».

Μάλιστα η κυρία Παπαρήγα δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί σφοδρά στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «η ιστορική ευθύνη του ΚΚΕ ορθώνεται απέναντι στην ιστορική ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ». «Αναλογιστείτε γιατί το ΚΚΕ αρνείται να μπει στο μαντρί μιας τέτοιας κυβέρνησης, όποιο όνομα και αν έχει. Δεν έχει ανάγκη η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός από μια τέτοια κυβέρνηση. Δεν έχει ανάγκη από τους νέους κυβερνητικούς εργατοπατέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «η συμμετοχή του ΚΚΕ αν υπέκυπτε στις πιέσεις, θα ήταν ταφόπλακα για το εργατικό λαϊκό κίνημα, για την κοινωνική συμμαχία, για το δίκιο του λαού».

Ενώ, αντέτεινε στις προτάσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας που έχουν συζητηθεί τις ημέρες αυτές -συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του κ. Τσίπρα που αφορά την Αριστερά- ότι «η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της κρίσης και των λαϊκών αναγκών είναι αυτή που προχωρά στην μονομερή διαγραφή του χρέους, στην καταγγελία και ανατροπή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, αποδεσμεύει την Ελλάδα από ην Ε.Ε. και κάνει το λαό το μοναδικό αφεντικό του πλούτου που έχει δημιουργήσει και υπάρχει στην Ελλάδα». «Αυτές τις προϋποθέσεις δεν τις θέλει και δεν τις διακηρύσσει ούτε φραστικά και συνθηματικά κανένα άλλο κόμμα», τόνισε η κυρία Παπαρήγα κλείνοντας οριστικά σε ότι αφορά το ΚΚΕ την συζήτηση περί συνεργασιών σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.