Νέες διαβουλεύσεις για κυβέρνηση την Τρίτη στο Προεδρικό

Με μία δήλωση - «αίνιγμα» του κ. Παπούλια άρχισε με καθυστέρηση έξι λεπτών η διαβούλευση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη τη Δευτέρα αργά το απόγευμα. Οταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν το κ. Παπούλια για το εάν θα βάλει τα δυνατά του για τον σχηματισμό κυβέρνησης εκείνος απάντησε: «Γιατί, για να κάνω νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επι κοντώ».

Σε αδιέξοδο κατέληξε άλλη μία διαβούλευση, το βράδυ της Δευτέρας του κ. Κ. Παπούλια για σχηματισμό κυβέρνησης, αυτή τη φορά κυβέρνησης προσωπικοτήτων,και ο Πρόεδρος συγκαλεί το μεσημέρι της Τρίτης άλλη μία διευρυμένη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, χωρίς την παρουσία όμως του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, που δεν προσεκλήθηκε, αλλά ούτε της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα που ναι μεν προσκλήθηκε πλην όμως δήλωσε πως δεν θα παραστεί.

Οταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας πρότεινε να σχηματισθεί κυβέρνηση προσωπικοτήτων με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη από την παρούσα Βουλή, ουδείς από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που μετείχαν στη διαβούλευση στο Προεδρικό, συμφώνησε.

Οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος άφησαν ανοικτό το θέμα, ενώ ο κ. Φ. Κουβέλης εξέφρασε την διαφωνία ζητώντας να σχηματισθεί οικουμενική κυβέρνηση: «Πόση είναι η οξύτητα της αντίθεσής σου», ρώτησε τον κ. Κουβέλη ο κ. Παπούλιας, ακούγοντας τον Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πρόταση ή συζήτηση για τη δημιουργία κυβέρνησης προσωπικοτήτων ή τεχνοκρατών: «Υπάρχει μόνον οξύτητα σαφήνειας στην αντίθεσή μου, κύριε Πρόεδρε» απάντησε ο κ. Κουβέλης, που δεν δέχθηκε να συμμετάσχει σε περαιτέρω συζήτηση για κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στον κ. Κουβέλη για την επιμονή του να μην συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εάν δεν συμμετέχει σε αυτή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκανε λόγο για αλαζονική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι θα πρέπει να εξετασθεί πρώτο το ενδεχόμενο κυβέρνησης με πολιτικά πρόσωπα: «Σημασία έχει και εδώ ποια κόμματα θα ήταν εκείνα που θα στήριζαν με τέτοια πρωτοβουλία», είπε συγκεκριμένα.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν μπορεί να ρυμουλκείται η πολιτική ζωή του τόπου από τον κ. Τσίπρα και ανέφερε ότι στηρίζει ως λύση ανάγκης μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων: «Στη Δημοκρατία, η ευθύνη ανήκει στις πολιτικές κυβερνήσεις, στα πολιτικά κόμματα, στα πολιτικά κόμματα», είπε για να συμπληρώσει ότι δεν είναι φυσιολογικό να σχηματίζονται κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή προσωπικοτήτων. Όταν όμως είμαστε μπροστά σε τέτοια κρίση, έχει σημασία η κοινοβουλευτική υποστήριξη της κυβέρνησης αυτής να είναι ευρύτερη δυνατή..

Ήταν μία ύστατη προσπάθεια του κ. Παπούλια να σχηματισθεί κυβέρνηση, γιατί μόλις έκλεισαν οι πόρτες της αίθουσας συσκέψεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε στους τρεις αρχηγούς μαζί με το ζήτημα σχηματισμού κυβέρνησης προσωπικοτήτων και πάλι τις διεθνείς και κυρίως τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας που, όπως είπε, δεν μπορούν να περιμένουν.

Οι
προϋποθέσεις Καμμένου

Ετσι άλλη μία διαβούλευση, η τρίτη κατά σειρά εισερχόταν σε αδιέξοδο όταν οι δύο αρχηγοί ζήτησαν να συζητηθεί και η πρόταση του κ. Π. Καμμένου. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε ότι οι 7 όροι που έχει θέσει ισχύουν, παρά ταύτα δηλώνει ότι θα στηρίξει μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων αν συντρέχουν τρεις λόγοι: Αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εάν υπάρχει εθνικός κίνδυνος. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να είναι ορισμένου σκοπού και ορίζοντα, καθώς θέτει και τον όρο ο υπουργός Άμυνας και οι δύο αντιπρόεδροι θα είναι πολιτικά πρόσωπα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέκοψε τη συνεδρίαση για την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι ώστε να κληθούν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί (πλην του κ. Ν. Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής).

Οπως έγινε γνωστό την Τρίτη το πρωί ακυρώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας προγραμματισμένο ραντεβού του κ. Κ. Παπούλια με τον κ. Καμμένο ο οποίος ωστόσο θα συμμετάσχει στη διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία όμως όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η Προεδρία της Δημοκρατίας αρνήθηκε να συμμετάσχει η κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.