Τα δάκρυα χαράς των πρωταθλητών Ευρώπης πλημμύρισαν τον Βόσπορο

Απίστευτο και όμως αληθινό! Ο Ολυμπιακός αν και βρέθηκε να χάνει με 19 πόντους στο 28’ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό της Ευρωλίγκας, έκανε την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης και με καλάθι του Πρίντεζη ένα δευτερόλεπτο πριν από το τέλος έγραψε το τελικό 62-61 και κατέκτησε το τρόπαιο!

Τα δάκρυα χαράς του Βασίλη Σπανούλη και του Γιώργου Πρίντεζη έφτασαν από το «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης και «ενώθηκαν» με τον… Βόσπορο, όπου οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2012 πανηγύρισαν _ στο κορυφαίο club της πόλης «Reina» την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου έπειτα από έναν τελικό, που όμοιό του βρίσκεις μόνο στα… παραμύθια! Είναι απίστευτο και όμως αληθινό! Ο Ολυμπιακός είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην ιστορία του (μετά το 1997 στη Ρώμη, και πάλι με προπονητή τον κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς). Ποιος θα μπορούσε να έχει κάνει μια τόσο… διεστραμμένη σκέψη πριν από μερικούς μήνες;

Η τεράστια διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά οι Ερυθρόλευκοι δεν ήταν το φαβορί όπως τότε, στην «αιώνια πόλη», αλλά χρειάστηκε να «υπνωτίσει» (68-64) την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό και να υποτάξει (62-61) την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανατρέποντας μάλιστα διαφορά… 19 πόντων (53-34 στο 28’) στον τελικό του Φάιναλ Φορ, που ανέδειξε μεγάλους πρωταγωνιστές τους Γιώργο Πρίντεζη (πέτυχε το νικητήριο καλάθι στα 0,7’’) και Κώστα Παπανικολάου (18 πόντοι και εξοντωτική άμυνα στον Αντρέι Κιριλένκο) και MVP τον Σπανούλη, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβη και έχοντας μείνει… άυπνος για αρκετά χειμωνιάτικα βράδια ήπιε μονορούφι το νέκταρ της μυθικής επιτυχίας.

«Κάναμε κάτι απίστευτο. Κάτι που αξίζαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Οι πρόεδροι αγαπούν την ομάδα, έχουν δώσει την αγάπη, το πάθος τους και μας προσφέρουν πάρα πολλά σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο για την Ελλάδα», δήλωσε ο «Kill Bill» και συνέχισε να βγάζει τις λέξεις μέσα από την καρδιά του: «Είναι μεγάλο κατόρθωμα για όλη την ομάδα, τους παίκτες, για προπονητές, τους ιατρούς, τους φροντιστές, όλους. Όλοι αξίζουν το τρόπαιο».

«Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτή την ομάδα. Σε αυτή την ομάδα δείξαμε ότι βελτιωθήκαμε περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα. Καταφέραμε να φτάσουμε στο Τop16 και βρήκαμε μία εξαιρετική χημεία, ενώ ο κόουτς με την εμπειρία του μας βοήθησε πολύ. Είμαστε οι καλύτεροι στην Ευρώπη. Ίσως αυτό να μην έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ», υπερηφανεύτηκε (και με το δίκιο του) ο αρχηγός του Ολυμπιακού και θυμήθηκε τις δύσκολες νύχτες που είχαν προηγηθεί της επικής κατάκτησης της Ευρωλίγκας.

«Δεν ήταν εύκολο. Πέρασα πολλές δύσκολες νύχτες που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Νύχτες που χάσαμε πρωταθλήματα και τίτλους. Πάντα με ενθάρρυναν να είμαι ο ηγέτης της ομάδας. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές, τους προέδρους και τον κόσμο. Θα γιορτάσουμε αυτές τις δύο μέρες και μετά θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τους τελικούς της Α1 με τον Παναθηναϊκό. Θα είναι η επόμενη πρόκληση το ελληνικό πρωτάθλημα», σχολίασε ο MVP και του Φάιναλ Φορ του 2009 (με τη φανέλα του Παναθηναϊκού) και αφού προανήγγειλε την επόμενη ημέρα («Είναι το ξεκίνημα για να αρχίσει να κατακτά τίτλους η ομάδα. Έχουμε νέους παίκτες και πιστεύω ότι το αξίζουμε») στάθηκε στην εμφάνιση του… Ολυμπιακού από τα γεννοφάσκια του Γιώργου Πρίντεζη, που είχε ξεσπάσει σε ακόμη πιο έντονο κλάμα.

«Στην τελευταία επίθεση πήρα την μπάλα, προσπάθησα να πάω στο λέι απ και ο Κιριλένκο πήγε να με μπλοκάρει. Τον βρήκα ανοικτό, τον εμπιστεύτηκα. Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Γιώργο, ήταν το σωστό άτομο στη σωστή στιγμή. Θέλω να τον συγχαρώ. Είναι ένα απίστευτο τρόπαιο, με όλα όσα έγιναν το καλοκαίρι. Μείναμε ενωμένοι, πιστεύαμε στους εαυτούς μας. Πιστεύαμε σε αυτό το τρόπαιο», ολοκλήρωσε τις σκέψεις του ο ηγέτης του Ολυμπιακού και αποχώρησε _ τελευταίος, αφού χρειάστηκε να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ _ για να ετοιμαστεί για το ερυθρόλευκο πάρτι.

«Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Η ομάδα το άξιζε αυτό που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη. Και ήταν τόσο έντονο όλο αυτό, ώστε δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ και ξέσπασα μετά το τέλος του τελικού. Ο Ολυμπιακός είχε πάρα πολλά χρόνια να ζήσει κάτι τέτοιο. Τέτοιες στιγμές είναι δύσκολο να είσαι συγκρατημένος. Φτασαμε στον μεγάλο στόχο μας. Η αλήθεια είναι ότι ήταν ένας πολύ μακρινός στόχος για εμάς και από τη Δευτέρα τα κεφάλια μέσα για τον τελικό του πρωταθλήματος», δήλωσε ο μεγάλος πρωταγωνιστής όχι μόνο της τελευταίας φάσης, αλλά και της τελευταίας περιόδου, Πρίντεζης και συνέχισε να πανηγυρίζει με την ψυχή του την κατάκτηση του τροπαίου με μυθικό τρόπο.

Οσο για τον πρωτεργάτη της επιτυχίας κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς; «Τώρα μιλάει το συναίσθημα. Όλοι στον Ολυμπιακό είναι πολύ ευτυχισμένοι, συναισθηματικά φορτισμένοι. Σε αυτό το Φάιναλ Φορ, η μοίρα μάς επεφύλαξε κάποιες στιγμές που δεν περιμέναμε. Οι παίκτες μας έκαναν εξαιρετική δουλειά στο τέλος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο που ήταν έτοιμος να φύγει από την ομάδα μαζί με τον αδερφό του. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κόσμο που μας υποστήριξε στο τέλος. Ήταν δύσκολο να προετοιμάσουμε το παιχνίδι. Υπήρχε πίεση γιατί ήταν τελικός. Στο πρώτο δεκάλεπτο σκοράραμε μόλις 7 πόντους. Η επίθεση μας ήταν σε καλό επίπεδο, αλλά τα λάθη μας σκότωσαν σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Ήταν απαραίτητο να αντιδράσουμε και τα καταφέραμε», ήταν τα πρώτα λόγια του μεγάλου «Ντούντα».

«Η Μπαρτσελόνα σκόραρε 75 και την κατεβάσαμε στους 64, ενώ η ΤΣΣΚΑ έβαζε 85 και έπρεπε να την κατεβάσουμε αρκετά. Είχαμε ενέργεια, ψηλό ρυθμό. Και είχαμε πολλές ζωές. Ήμουν έτοιμος να πάρω το τάιμ άουτ αλλά δεν το πήρα επειδή ο Σισκάουσκας έχασε τις δύο βολές. Θα ήθελα να συγχαρώ επίσης την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που είναι μία εξαιρετική ομάδα. Ευχαριστώ τους φιλάθλους μας, τον Μπερτομέου για τη διοργάνωση και τα νέα βήματα που έγιναν» συμπλήρωσε ο σέρβος κόουτς, ο οποίος δεν θα μπορούσε να μην σταθεί στη συγκινητική προσπάθεια του Αμερικανού Εϊσι Λο, που το πρωί του αγώνα κινούνταν με… πατερίτσες, όσο απίθανο και αν ακούγεται, καθώς και σε άλλους παίκτες του.

«Ο ήρωας του αγώνα είναι ο Έισι Λο ο ο οποίος δεν μπροούσε να κατέβει τις σκάλες δύο μέρες πριν τον αγώνα και ήθελε να παίξει. Θέλω να πω ότι ο Παπανικολάου έπαιξε εξαιρετικά την εφετινή σεζόν. Στην άμυνα στο ματς με την Μπαρτσελόνα, κατάφερε να περιορίσει τους Έιντσον και Ινγκς. Ο Πρίντεζης ξεκίνησε να παίζει μέσα στη ρακέτα. Έκανε και αυτός εξαιρετική δουλειά».

Αν, πάντως, υπήρχαν δύο άνθρωποι, που πανηγύρισαν το τρόπαιο σαν μικρά παιδιά, αυτοί ήταν οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός κκ. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος. Ειδικά, ο τελευταίος έκανε… γύρο του θριάμβου μπαίνοντας στο γήπεδο για να πανηγυρίσει μετά το νικητήριο καλάθι του Πρίντεζη, ενώ επέστρεψε στη θέση του μόλις διαπίστωσε ότι ο τελικός είχε κάποια δέκατα του δευτερολέπτου για να ολοκληρωθεί.

«Όλο το χειμώνα ήμασταν μόνοι μας στο ΣΕΦ. Είναι μεγάλη μαγκιά αυτό που έγινε. Εμείς μάθαμε με τον Ντούντα τον Ολυμπιακό το 1997 στη Ρώμη και γίναμε άρρωστοι. Αν αυτός δεν ήταν το τιμόνι δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Έμαθα πως μόνο 50 άτομα αγόρασαν εισιτήρια για την Πόλη προτού περάσουμε τη Σιένα. Είναι απίστευτο. Δεν μένουμε εδώ. Τρίτη, Τετάρτη προπόνηση και την Πέμπτη ο πρώτος τελικός Πρωταθλήματος», δήλωσαν οι γιοι του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, ο οποίος επίσης παρακολούθησε τους αγώνες του Φάιναλ Φορ και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα πρέπει να αισθάνθηκε πως η ομάδα της καρδιάς του κατέκτησε τον επικό τίτλο στην πόλη, που… έπρεπε, αφού όπως είπε και ο κ. Ιβκοβιτς «ήταν θέλημα Θεού να το κερδίσουμε».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.