Στο ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον έχει αναγορευθεί σε βασικό ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο της Ν.Δ., επιρρίπτει τις ευθύνες για το ενδεχόμενο να μη συγκροτηθεί κυβέρνηση και να υπάρξει ακυβερνησία με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, ο κ. Αντ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., δίνοντας το στίγμα του, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, αργά το πρωί της Παρασκευής, τόνισε πως συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση, αλλά διευκρίνισε πως πρέπει τουλάχιστον να την αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο ανοχής.
Εναλλακτικά, πρότεινε τη δημιουργία κυβέρνησης μειοψηφίας με τη ΝΔ εκτός, να παρέχει ψήφο ανοχής. Μόνος όρος σε αυτή την περίπτωση, να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς, αν και επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα σχηματισμού κυβέρνησης, κάτι που θα επιδιώξει –όπως σημείωσε- η ΝΔ, προσδιόρισε πως το κόμμα του ετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενο και έθεσε στο στόχαστρο το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο επιτέθηκε με σφοδρότητα, λέγοντας πως επενδύει στον καιροσκοπισμό και στο λαϊκισμό και τόνισε με έμφαση πως είναι «το λεφτά υπάρχουν Νο2».
Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση τα επόμενα εικοσιτετραώρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο κ. Σαμαράς έθεσε το δίλημμα των εκλογών, που είναι ξεκάθαρο κατά τον ίδιο, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, επιδιώκοντας να προσεταιρισθεί το τμήμα των ψηφοφόρων που είναι πιο αστικό, μεταρρυθμιστικό και φιλοευρωπαϊκό, έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως η Ν.Δ. είναι ο σταθερός πυλώνας που μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ.
Το δίλημμα, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, θα είναι ανάμεσα στο αντιευρωπαϊκό μέτωπο της Αριστεράς που βγάζει, όπως είπε, την Ελλάδα από την Ευρώπη, τη θέλει ξέφραγο αμπέλι στους λαθρομετανάστες και της επιφυλάσσει μοίρα διεθνούς απομόνωσης και από την άλλη πλευρά βρίσκεται το μεγάλο ευρωπαϊκό μέτωπο, που θέλει την Ελλάδα εντός Ευρώπης, αλλά παλεύει για μια Ευρώπη της Ανάπτυξης, με ισχυρές συμμαχίες και με μεγάλες πρωτοβουλίες προάσπισης των εθνικών συμφερόντων.
Ο κ. Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα, εντός και εκτός χώρας στα διάφορα κέντρα, πως η Ν.Δ. ως δύναμη ευθύνης και λογικής, όπως είπε, συμφωνεί με την πρόταση του κ. Κουβέλη και στα τρία σημεία γιατί διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τη διαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Παράλληλα όμως, αφού προειδοποίησε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας, εμφανίστηκε έτοιμος για μια εκλογική αναμέτρηση, η οποία όμως, όπως φάνηκε και από τις φράσεις και τη τοποθέτηση του κ. Σαμαρά θα είναι σφοδρή, αφού είπε ότι ο λαός θα πληροφορηθεί τις περίεργες θέσεις του και στις επόμενες εκλογές και το αποτέλεσμα θα είναι δυσμενέστερο για την Κουμουνδούρου.
«Εμείς βρισκόμαστε στον δρόμο του ρεαλισμού, μιλήσαμε για τροποποιήσεις και ποιες συγκεκριμένα μπορούν να είναι. Μαζί με τα μέτρα ανάπτυξης που προτείναμε μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και να ανακουφίσουν την κοινωνία» υπογράμμισε και υπεραμυνόμενος της έως σήμερα στρατηγικής του, ανέφερε πως πρώτη φορά έθεσε την τροποποίηση του μνημονίου με τις επιστολές του ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και με την πολιτική του άνοιξε ο δρόμος της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.
Σύνεση και ψυχραιμία για την…ενωμένη κεντροδεξιά
Ο κ. Σαμαράς έδειξε και πως αντιλαμβάνεται το ισχυρό κεντροδεξιό ευρωπαϊκό μέτωπο, το οποίο κατά τον ίδιο θα συγκροτηθεί από απλούς ψηφοφόρους που είτε δεν ψήφισαν είτε ψήφισαν χαλαρά μικρότερα κόμματα και σήμερα αντιλαμβάνονται ότι ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί.
Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως θα συγκροτηθεί από τις πρωτοβουλίες που παίρνει για να υπάρξει ενότητα σε όλη την κεντροδεξιά, αλλά δεν θέλησε να μπει στην ονοματολογία, τονίζοντας πως χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία, αφού η παράταξη δεν θα ενωθεί με φέουδα.
Επέμεινε στο προσκλητήριο στον κεντροδεξιό χώρο και υπογράμμισε πως θα αρχίσουν οι κινήσεις από τη βάση και μετά θα συνεχίσουν προς την κορυφή, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε ονόματα με την εξής φράση – κλειδί να κυριαρχεί: «Η συσπείρωση της κεντροδεξιάς δεν θα γίνει χωρίς αρχές. Δεν θα είναι συγκόλληση. Η παράταξή μας δεν θα ενωθεί με ‘‘φέουδα’’, ούτε θα υπάρξει ως ομοσπονδία από ‘‘φέουδα’’».
Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας για πρώτη φορά για το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε πως δεν τον ικανοποιεί σαν κόμμα και θα υπάρξει εσωκομματική συζήτηση γι’ αυτόν και υπογράμμισε ότι το ΠαΣοΚ είναι ο κύριος υπεύθυνος της κρίσης και γνώρισε πραγματική συντριβή.