Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί είναι τελικά τόσο δύσκολο να μεταφέρει κανείς μια κούπα γεμάτη καφέ χωρίς να χύσει το περιεχόμενό της; Νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών του βηματισμού, της κούπας και του υγρού περιεχομένου της, συνήθως οδηγούν στην εκτόξευση του τελευταίου κατά την πραγματοποίηση του έβδομου ή δέκατου βήματος.
Η πρωτότυπη μελέτη έρχεται από τους φυσικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCSB), οι οποίοι αποφάσισαν να εξετάσουν την επιστήμη του… κυματισμού του καφέ.
Οπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Physical Review Letters E», προχώρησαν στον υπολογισμό της συχνότητας του κυματισμού (εμπρός-πίσω) που προκαλείται στον καφέ κατά τη μεταφορά του σε κούπες διαφόρων μεγεθών – από μικρά φλιτζανάκια του εσπρέσο μέχρι μεγάλες κούπες του καπουτσίνο.
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι κάθε βήμα ενίσχυε τον κυματισμό του καφέ. Ένα μικρό παραπάτημα ή μια αλλαγή στον βηματισμό – γεγονός όχι σπάνιο ειδικά όταν δεν έχουμε ακόμη πιει το καφεδάκι μας – ήταν αρκετά για να προκαλέσουν μια πραγματική «έκρηξη» καφεΐνης που ξεκινά από την κούπα και καταλήγει πολλές φορές στα ρούχα μας.
Η επιστήμη του «πιστού» καφέ
Οι ειδικοί δημιούργησαν το υπολογιστικό μοντέλο του μυρωδάτου περιεχομένου της κούπας και της δυναμικής του βηματισμού και στη συνέχεια το συνέκριναν με πραγματικές περιπτώσεις μεταφοράς του καφέ, που κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους.
«Φυσικά και υπάρχουν τρόποι προκειμένου να αποτρέψουμε το χύσιμο του καφέ» εξηγεί ο δρ Ρουσλάν Κρετσέτνικοφ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Τα «φάουλ» και τα «μαγικά»
Οπως αποκαλύπτει, οι λάτρεις του μυρωδάτου ροφήματος συχνά προσπαθούν να περπατήσουν γρήγορα κρατώντας την κούπα τους. Αυτό είναι το πρώτο «φάουλ». Βάσει των ευρημάτων, όσο ταχύτερα περπατάμε κατά τη μεταφορά του καφέ, τόσο περισσότερο αυξάνουμε τη συχνότητα του φυσικού κυματισμού του.
Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε τους δυσάρεστους λεκέδες, οι ειδικοί συνιστούν να περπατάμε αργά.
Εξίσου σημαντικό με την ταχύτητα του βηματισμού, προσθέτουν, είναι το γεγονός ότι πρέπει να παρακολουθούμε το τι συμβαίνει στην κούπα μας και όχι στα πόδια μας.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους οι επιστήμονες είδαν ότι οι εθελοντές που έτειναν να εστιάζουν την προσοχή τους στο φλιτζάνι τους κατάφερναν να πραγματοποιήσουν κατά μέσο όρο περισσότερα βήματα πριν από το χύσιμο του καφέ, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν ότι εάν κάποιος πρέπει πραγματικά να βιαστεί για να προλάβει τη σύσκεψη, τότε καλά θα κάνει να επιταχύνει σταδιακά. Με την ξαφνική εκκίνηση το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα καφέ το οποίο μάλλον θα τον κάνει «πλουσιότερο» κατά έναν λεκέ.