Ηρθε τώρα η ώρα του λογαριασμού για τους «άγνωστους» στον αρχηγό βουλευτές της Χρυσής Αυγής που μάλλον τώρα κατάλαβαν τι υπέγραφαν προεκλογικά. Δεν πρόσεξαν πού βάζουν την υπογραφή τους ως υποψήφιοι βουλευτές και τώρα ο αρχηγός (που είναι το «υπέρτατο ον» στο ακραίο αυτό κόμμα) κ. Ν. Μιχαλολιάκος ζητεί από ορισμένους εκλεγέντες βουλευτές που δεν τους θεωρεί δικούς τους να παραιτηθούν πάραυτα και να παραδώσουν την έδρα τους στα πρωτοπαλίκαρά του. Μετά το… «εγέρτητωωω» ακολουθεί το… «Παραιτηθήτωω», θα έλεγαν και τα πρωτοπαλίκαρα του. Γιατί εάν δεν το γνωρίζατε ο κ. Μιχαλολιάκος είχε φροντίσει πριν από τις εκλογές να συγκεντρώσει τις δηλώσεις των υποψηφίων ότι θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή του, προτού ακόμα εκλεγούν.
***
Ετσι την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα έχουν στραμμένα την προσοχή τους στις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό της κυβέρνησης η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει άλλες προτεραιότητες. Στις Σέρρες για παράδειγμα δεν έχει εκλεγεί ο κ. Αρτέμης Ματθαιόπουλος (φίλος της κόρης του «αρχηγού» Ουρανίας), αλλά έχει εκλεγεί ο κ. Νικ. Σιώτης που μάλλον έχει εκλεγεί τυχαίως, αφού η Χρυσή Αυγή δεν φρόντισε να ενημερώσει τους 440.000 ψηφοφόρους της ποιους θέλει να εκλέξει και ποιους όχι ο «αρχηγός». Αρχισαν, μαθαίνω, οι πιέσεις στον κ. Σιώτη να παραιτηθεί και να καταλάβει τη θέση του ο κ. Ματθαιόπουλος.
***
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Α΄ Πειραιά, αλλά εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και περίπλοκα για τον «αρχηγό». Εξελέγη ο κ. Νικ. Κούζηλος, Μανιάτης στον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής. Ελα όμως που θέλει την έδρα ο κ. Φρ. Πορίφης, παλαιό στέλεχος του ακραίου ή «εθνικιστικού»– όπως θέλει να ονομάζεται- κόμματος, που πολλοί λένε ότι μετέχει και στα οικονομικά. Το δίλημμα είναι μεγάλο γιατί εάν παραιτήσει τον κ. Κούζηλο, ίσως χαθούν και οι ψήφοι των Μανιατών στον Πειραιά. Εάν δεν τον παραιτήσει το κόμμα χάνει έναν οικονομικό εγκέφαλο.
***
Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει άλλο πρόβλημα, αφού εξελέγη ο κ. Κ. Πιπεράτης, ενώ ο «αρχηγός» προωθούσε, όπως λέγεται, τον εκλεκτό του κ. Νικ. Κωνσταντίνου. Ποιος είναι ο κ. Κωνσταντίνου; Μέλος, λέγεται, και αυτός συγκροτήματος black metal. Ακόμα και ο κ. Μιχαλολιάκος αναγκάζεται να παραιτηθεί από την έδρα της Β΄ Αθηνών για να την καταλάβει ο επίσης εκλεκτός του κ. Ηλίας Παναγιώταρος.
***
Δέκα λεπτά νωρίτερα προσήλθε στο ραντεβού του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο κ. Αλεξ. Τσίπρας, τόση μεγάλη προσδοκία είχε, έλεγαν οι κακεντρεχείς, για να λάβει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ντυμένος με ένα γκρίζο κοστούμι, λευκό πουκάμισο χωρίς γραβάτα και παπούτσια παντοφλέ από γκρίζο καστόρι ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν πρόσεξε ότι στους πάνω ορόφους του Προεδρικού Μεγάρου είχαν μαζευτεί πολλές γυναίκες υπάλληλοι για να τον δουν έστω και από μακριά. Θαυμάστριες; Στο Προεδρικό; Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και κατά την αποχώρηση του πραγματικού νικητή των εκλογών.
***
Αστραψε και βρόντηξε η καβγατζού Φωτεινή Πιπιλή, που φημίζεται για τον εκρηκτικό της χαρακτήρα και το επιβεβαίωσε και στη χθεσινή συγκέντρωση της Γραμματείας Συνδικαλιστικού της ΝΔ. Η κυρία Πιπιλή εξοργίστηκε όταν ο γραμματέας Συνδικαλιστικού έβαλε το σακάκι στον ώμο του και επιδεικτικά είπε, ενώπιον του γραμματέα του κόμματος, κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου. «Οταν τελειώσει η κυρία θα επιστρέψω». Ποιος είδε και δεν φοβήθηκε την κυρία Πιπιλή που επιτέθηκε φραστικά στον κ. Ταυρή, λέγοντάς του: «Εμάς τους δυο μας χωρίζει άβυσσος αφού εγώ δούλεψα σκληρά στον ιδιωτικό τομέα, τόσα χρόνια, ενώ εσύ είσαι ένας κρατικοδίαιτός συνδικαλιστής… άντε τράβα να βρεις τον Γ. Μανώλη». Στη μέση παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και έληξε το επεισόδιο.
***
Από το σπίτι του στη Ραφήνα παρακολούθησε τα αποτελέσματα των εκλογών ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και δεν πήγε στο γραφείο του, όπως ανέμεναν αρκετοί υποστηρικτές του. Αντίθετα, όπως έμαθα ο κ. Αντ. Σαμαράς απέφυγε να παρακολουθήσει τηλεόραση στο γραφείο του. Ηταν σε διαρκή σύσκεψη και απλά ενημερωνόταν από τους συνεργάτες του για την πορεία της εκλογικής μάχης. Στο γραφείο του κ. Σαμαρά ήταν αρκετά στελέχη, μεταξύ αυτών και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης που σίγουρα δεν αισθάνθηκε καλά με την κατρακύλα της ΝΔ. Αντίθετα, αρκετά ψύχραιμα αντέδρασε ο κ. Καραμανλής που συνομίλησε με αρκετούς βουλευτές και στελέχη. Δεν πήγε και στο γραφείο του ούτε τη Δευτέρα για να αποφύγει συναντήσεις με βουλευτές που θα έδιναν τροφή για σχόλια.
***
Στο γραφείο του στη Βουλή προτίμησε ο κ. Αντ. Σαμαράς να κάνει τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά τη διερευνητική εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Στο γραφείο του βρέθηκαν στενοί συνεργάτες του, όπως οι κκ. Τάκης Μπαλτάκος, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιάννης Μιχελάκης, Ακης Γεροντόπουλος, Νίκος Τσιούτσιας και Κώστας Τασούλας. Ο κ. Σαμαράς, μετά τις συναντήσεις του δεν έκανε δηλώσεις στη Βουλή, όπως οι κκ. Φ. Κουβέλης και Ευ. Βενιζέλος, αλλά προτίμησε να πάει στα γραφεία της ΝΔ και να εξηγήσει τι έγινε και για ποιους λόγους επέστρεψε την εντολή.
***
Πολλά αρχίζουν και λέγονται για το μέλλον του κ. Θάνου Πλεύρη, μέχρι πρότινος βουλευτή με τον ΛΑΟΣ που δεν κατάφερε να κερδίσει το εισιτήριο της Βουλής. Στο παρασκήνιο άρχισαν τα σενάρια για το ενδεχόμενο μετακίνησής του στη ΝΔ ή ακόμα να αναβαθμισθεί πιθανόν και ως αρχηγός στον ΛΑΟΣ. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, αλλά όλα είναι ανοικτά, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
***
«Οι Βρυξέλλες με αγνόησαν. Τώρα βρισκόμαστε στην καταστροφή». Μ΄ αυτή τη φράση ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θέλησε να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα επιλέγοντας την εφημερίδα «La stampa» για να μιλήσει. Ακόμα και τώρα επέμενε στην ορθότητα της απόφασής του να προκηρύξει δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι εάν είχε γίνει τότε «θα είχε δοθεί φωνή στον λαό και θα επικρατούσε η λογική». Είπε ότι είχε προτείνει κυβέρνηση Παπαδήμου έως το 2013, αλλά οι «συντηρητικοί του Σαμαρά», όπως τους αποκάλεσε, «ώθησαν πιεστικά προς τις εκλογές, οι οποίες, μετατράπηκαν, αναπόφευκτα σε κάτι εντελώς διαφορετικό αυτή την τόσο ευαίσθητη χρονική στιγμή».
***
Ο κ. Παπανδρέου πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί από βουλευτής Αχαΐας, ώστε να παραχωρήσει την έδρα του στον κ. Κ. Σπηλιόπουλο. Συνεργάτης μου μάλιστα με πληροφόρησε ότι σκοπεύει να ανοίξει και πολιτικό γραφείο στην Πάτρα. Οσο για το αρνητικό για το ΠαΣοΚ αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός το σχολίασε ότι «δεν πρόκειται για ψήφο που σημαίνει το τέλος του, αλλά αντανακλά στην οδύνη ενός λαού λόγω μέτρων λιτότητας».
***
Συνέντευξη στο CNBC έδωσε και ο στενός συνεργάτης του κ. Λ. Παπαδήμου καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Κατά τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, το ΔΝΤ πάντα πίστευε ότι το πρόγραμμα ήταν πολύ σκληρό, πολύ γρήγορο, πως η χώρα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι η ευκολότερη λύση θα είναι η επέκταση του προγράμματος έως το 2015 και βεβαίως να προχωρήσει αμέσως η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.
***