Το «αντικαρκινικό» κέρατο απειλεί τους ρινόκερους με εξαφάνιση

Μια φήμη για το δήθεν «ιαματικό κέρατο των ρινόκερων» απειλεί με ολοκληρωτική εξαφάνιση τα συμπαθή θηλαστικά. Πάνε περίπου πέντε χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε μια φήμη στο Βιετνάμ ότι το κέρατο ρινόκερου θεράπευσε έναν πρώην πολιτικό που έπασχε από καρκίνο.

Μια φήμη για το δήθεν «ιαματικό κέρατο των ρινόκερων» απειλεί με ολοκληρωτική εξαφάνιση το είδος. Πάνε περίπου πέντε χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε μια φήμη στο Βιετνάμ ότι το κέρατο ρινόκερου θεράπευσε έναν πρώην πολιτικό που έπασχε από καρκίνο.

Ο πολιτικός δεν κατονομάστηκε, ούτε γνωρίζουμε αν εντέλει θεραπεύτηκε από τον καρκίνο, όμως η φήμη διαδόθηκε τόσο γρήγορα που η ζήτηση για ένα… θαυματουργό κέρατο ρινόκερου στη μαύρη αγορά αυξήθηκε κατακόρυφα, με την τιμή του να φθάνει τα 45.000 ευρώ το κιλό, υψηλότερη ακόμη και από τον χρυσό.

Εκτοτε, όλο και περισσότεροι ρινόκεροι (ειδικά λευκοί) πέφτουν θύματα του παράνομου κυνηγιού ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ως αποτέλεσμα, ο ρινόκερος της Ιάβας, που ήταν πολύ συχνός στο Βιετνάμ, ανακηρύχθηκε εξαφανισμένο είδος τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το τελευταίο μέλος του συγκεκριμένου είδους βρέθηκε νεκρό με μια σφαίρα στο πόδι και το κέρατό του κομμένο.

Λίγο αργότερα ακολούθησε ο μαύρος ρινόκερος της Αφρικής, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι και ο ρινόκερος της Σουμάτρας στην Ινδονησία είναι στα πρόθυρα εξαφάνισης. Το κέρατο του ρινίκερου θεωρείται εκλεκτό και χρησιμοποιείται κυρίως στην ιατρική στην Κίνα, για την παρασκευή κοσμημάτων.

Στη Νότια Αφρική η λαθροθηρία ρινόκερων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις: το 2007 σκοτώθηκαν μόλις 13, το 2008 83 και άλλοι 122 το 2009. Το 2011 ο αριθμός των ρινόκερων που σκοτώθηκαν από τους λαθροθήρες εκτοξεύθηκε στους 448, ενώ εφέτος, ως τα τέλη του Απριλίου, έχουν σκοτωθεί ήδη 181.

Εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2012, αν δεν αλλάξει κάτι, περισσότεροι από 600 ρινόκεροι θα θανατωθούν από τους λαθροθήρες στη Νότια Αφρική, σε μια χώρα όπου ζει το 93% του παγκόσμιου πληθυσμού των λευκών ρινόκερων.

«Αν η λαθροθηρία συνεχιστεί, ενδέχεται να δούμε το τέλος αυτού του είδους στις επόμενες δύο με τρεις δεκαετίες», προειδοποιεί ο Πάτρικ Μπέργκιν, επικεφαλής του Οργανισμού για την Αγρια Ζωή της Αφρικής, καλώντας σε συντονισμένη δράση για την προστασία του είδους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.