Ηγετική εμφάνιση έκανε το βράδυ της Πέμπτης (3.5.2012) ο επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο κ. Αλ. Τσίπρας ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι «η δημοκρατική παράταξη της μεταπολίτευσης είναι σήμερα εδώ».
Όπως την προσδιόρισε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού στην Ομόνοια, «είναι ο σημερινός νέος συνασπισμός εξουσίας, με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, για το δημοκρατικό και προοδευτικό αύριο της πατρίδας μας».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στη συγκέντρωση απέπνεαν αισιοδοξία για την εκλογική μάχη της 6ης Μαΐου. Εκτιμούσαν ότι δεν ανακόπτεται ο δημοσκοπικός «αέρας» που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αποτέλεσμα ότι η Αριστερά έσπασε το ταμπού της μεταπολίτευσης («η Αριστερά υπάρχει μόνο για να διαμαρτύρεται») , όπως είπε και ο κ. Τσίπρας, και σήμερα, για πρώτη φορά, διεκδικεί «τα κλειδιά της κυβέρνησης» και την εξουσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «κλειδοκράτορες της Ιστορίας» τους πολίτες από όλες τις γενιές «των ενωτικών αγώνων» που συναντώνται με την Αριστερά, «για να σταματήσουν την καταστροφή» του μνημονίου.
Ζήτησε ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ για εντολή κυβέρνησης στην Αριστερά και επιτέθηκε στις «δυνάμεις του πλούτου, της διαπλοκής, της τραπεζοκρατίας» , στο πολιτικό κατεστημένο , στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Έχουν, όπως είπε, «έναν μόνο εφιάλτη: Τη κυβέρνηση της Αριστεράς. Και ανησυχούν πάρα πολύ. »Φοβούνται μη τυχόν και τη Δευτέρα ξημερώσει μια καινούργια μέρα για το λαό και για τον τόπο».
Παραφράζοντας μάλιστα την ιστορική φράση από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο σημείωσε ότι «το φάντασμα μιας δημοκρατικής κυβέρνησης της Αριστεράς πλανιέται πάνω από την Ελλάδα»… Ρητορική που θύμισε… Ανδρέα Παπανδρέου
Πάντως, ο κ. Τσίπρας, επέλεξε να απευθυνθεί σε εθνικό ακροατήριο – «λαέ της Αθήνας», «λαέ της Ελλάδας», «φίλες και φίλοι», «πολίτες της Αθήνας» ήταν οι προσφωνήσεις του. Ωστόσο, ήταν εμφανές στην ομιλία του ότι είχε το βλέμμα στραμμένο, και τον λόγο του εμφαντικό, προς όσους έως το 2009 ψήφιζαν το ΠαΣοΚ. «Δεν εγκαταλείπετε εσείς τις αξίες και τις ιδέες σας. »Το κόμμα του κ. Βενιζέλου σας εγκατέλειψε. »Το σημερινό ΠαΣοΚ έχει αντικαταστήσει την πλατιά κοινωνική συμμαχία που για δεκαετίες το στήριζε με μια νέα κοινωνική συμμαχία του πλούτου και της ολιγαρχίας»,
Μάλιστα, ανασύροντας μνήμες από το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, μίλησε για «μη προνομιούχους έλληνες», για «αλλαγή», για «δημοκρατική παράταξη», για «το ποτάμι» που «δεν γυρίζει πίσω».
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «(…) οι μη προνομιούχοι έλληνες, καταλαβαίνουν ότι ο ριζοσπαστισμός της μεταπολιτευτικής κοινωνικής συμμαχίας της Αλλαγής, βρίσκει σήμερα την αντιστοίχισή του στο μήνυμα της ανατροπής που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό κοινωνικό μέτωπο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».
Για να προσθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο και ο νέος συνασπισμός εξουσίας, με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, «είναι το κοινό μας σπίτι σήμερα, φίλες και φίλοι που στο παρελθόν ψηφίζατε ΠαΣοΚ».
Δεν παρέλειψε να απευθυνθεί και προς τους ψηφοφόρους της Δεξιάς, επιλέγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «συντηρητικός ψηφοφόρος». Παρατήρησε ότι «το Μνημόνιο κονιορτοποιεί τις παλιές διαχωριστικές γραμμές της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Είμαστε πια στην ίδια όχθη του ποταμού».
Κι αμέσως εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά , κατηγορώντας τον , μεταξύ άλλων, ότι από τη μια μιλά για εθνική ενότητα και από την άλλη «ανασύρει από το μπαούλο της ιστορίας τις διαχωριστικές γραμμές του Εμφυλίου» και λέει ότι είναι υπερήφανος «που διέλυσε την ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς»… Επίθεση … ενότητας σε ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ
Έστρεψε … φίλια πυρά και προς τις ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ που αρνούνται την πρόταση αριστερής διακυβέρνησης.
Αν και είπε ότι αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ΚΚΕ αλλά Βενιζέλος και Σαμαράς, μίλησε για «το πείσμα κάποιων ηγεσιών της Αριστεράς – και κυρίως του ΚΚΕ – να παραμείνουμε διαιρεμένοι» και τόνισε ότι «μόνο το κατεστημένο, οι τοκογλύφοι και η διαπλοκή ευνοούνται και τρίβουν τα χέρια τους από τη διάσπαση της Αριστεράς, όχι ο λαός μας».
Επεσήμανε ότι δεν κατανοεί «την επιμονή της ηγεσίας του ΚΚΕ στη πολεμική με το ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι στις εκλογές της Κυριακής κρίνεται το παρόν και το μέλλον του λαού μας «και όχι το ποιος είχε δίκιο ή άδικο στις διασπάσεις του παρελθόντος».
Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη επίσης για την επιμονή του να αρνείται τη πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς, «ενώ εσχάτως μιλά για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης».