Τα ω-3 «ασπίδα» ενάντια στην άνοια

Η κατανάλωση ψαριών και άλλων τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο έλληνας δρ Νικόλαος Σκαρμέας.

Η κατανάλωση ψαριών και άλλων τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Eλληνας δρ Νικόλαος Σκαρμέας.

Μείωση του β-αμυλοειδούς

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Νeurology» τα ω-3, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, φαίνεται ότι μειώνουν στο αίμα τα επίπεδα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές η συσσώρευση της οποίας θεωρείται «ένοχη» για Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.219 Αμερικανούς άνω των 65 ετών που δεν έπασχαν από άνοια. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή τους ενώ έδωσαν και δείγμα αίματος προκειμένου να γίνει μέτρηση των επιπέδων β-αμυλοειδούς.

Όπως προέκυψε, τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα ω-3 είχαν και τα χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα τους. Συγκεκριμένα η πρόσληψη ενός επιπλέον γραμμαρίου ω-3 ημερησίως σε σχέση με τη μέση ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης των συμμετεχόντων συνδεόταν με μείωση της τάξεως του 20%-30% στα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα.

Τα επίπεδα της πρωτεΐνης στο αίμα πιστεύεται ότι αντικατοπτρίζουν εκείνα του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον δρα Σκαρμέα. «Δεν είναι εύκολο να μετρήσουμε τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, είναι όμως σχετικώς εύκολο να μετρήσουμε τα επίπεδα της πρωτεΐνης στο αίμα – μια μέτρηση που ως έναν βαθμό σχετίζεται με τα επίπεδα εναπόθεσης β-αμυλοειδούς και στον εγκέφαλο» είπε ο ερευνητής και προσέθεσε ότι «ο προσδιορισμός μέσω καινούργιων ερευνών σχετικά με το αν τα ω-3 ή άλλα θρεπτικά συστατικά συνδέονται πράγματι με τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο υγρό αναμένεται να ενισχύσει τη γνώση μας σχετικά με την ευεργετική επίδραση τροφών στην πρόληψη της άνοιας».

Μελέτη σε 10 θρεπτικά συστατικά

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τη σχέση 10 διαφορετικών θρεπτικών συστατικών με τα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα και συγκεκριμένα των κορεσμένων λιπαρών οξέων, των ω-3 και των ω-6 λιπαρών οξέων, των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, των βιταμινών Ε, C, D και Β12, του φυλλικού οξέος και της β-καροτίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν φάνηκε να υπάρχει επίδραση άλλων θρεπτικών συστατικών πλην των ω-3 στα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στο αίμα. Πάντως, η επίδραση των ω-3 στα επίπεδα της πρωτεΐνης συνέχισε να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, όπως η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης εκδοχής του γονιδίου ΑΡΟΕ.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα περιέχονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κολιός και η ρέγγα αλλά σε μικρότερες ποσότητες και σε ξηρούς καρπούς και λαχανικά όπως το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Περιέχονται επίσης στα φυτικά έλαια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.