«Το 50% της ευθύνης έχει η εκδιδόμενη γυναίκα και το άλλο 50% έχει ο πελάτης. Επρεπε να δημοσιοποιούνται και οι δικές τους φωτογραφίες, διότι η απροφύλακτη επαφή με εκδιδόμενες γυναίκες είναι πολύ σοβαρό ζήτημα αφενός δημόσιας υγείας αφετέρου κοινωνικής απαξίας. Πρόκειται για θέμα βαρύτατης αμέλειας, η οποία συνορεύει απόλυτα με τη γαϊδουριά», τόνισε.
Αναφερόμενος στο θέμα της δημοσιοποίησης της φωτογραφίας της 22χρονης Ρωσίδας, ο υπουργός Υγείας είπε – όπως είχε πει νωρίτερα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης – ότι στην περίπτωση αυτή «…συγκρούεται το αγαθό του ατομικού δικαιώματος του απορρήτου γύρω από τα ιατρικά θέματα κάθε προσώπου με το κοινωνικό δικαίωμα στην υγεία των υπολοίπων, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το πρώτο πρόσωπο. Τι φταίει η σύζυγος, η φίλη, η σύντροφος ενός ανθρώπου που πηγαίνει χωρίς να πάρει προφυλάξεις με εκδιδόμενη γυναίκα; Ποιος θα προστατεύσει όχι αυτόν που διέπραξε βαρύτατης κοινωνικής απαξίας ενέργεια, αλλά τον άλλον που είναι άμοιρος ευθυνών;».
Η ενέργεια αυτή – πρόσθεσε – είχε και τα θετικά της, αφού έσωσε τη ζωή τριών ανθρώπων, οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν αντιρετροϊκή αγωγή εντός 48 ωρών.
Περισσότερες από 1.600 κλήσεις
Μέχρι τώρα, το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟΟ έχει δεχτεί περισσότερες από 1.600 κλήσεις ανδρών που ήρθαν σε επαφή με τις ιερόδουλες. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κρεμαστινού, το Κέντρο χορηγεί αντιρετροϊκή αγωγή σε όσους δηλώνουν ότι έχουν μολυνθεί το τελευταίο 48ωρο.
Έδωσε έμφαση στη χρήση του προφυλακτικού, λέγοντας ότι πρέπει να αναδειχθεί το μοντέλο της σταθερής σχέσης μεταξύ των ανθρώπων.
Η πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κυρία Μένη Μαλλιώρη ανέφερε ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των φορέων του ιού του AIDS σε γυναίκες – χρήστες ναρκωτικών ουσιών, «… διότι για να βρουν τη δόση τους εκπορνεύονται».
Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι γυναίκες που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών «πηγαίνουν» με πέντε έως δέκα άνδρες ημερησίως.
Υγειονομική βόμβα που έχει εκραγεί
Ο υπουργός Υγείας σχολίασε και τα… σχόλια που γίνονται από ορισμένους περί προεκλογικής εκμετάλλευσης του προβλήματος. «Το φαινόμενο συνάντησε την Ελλάδα στην πορεία προς τις εκλογές και όχι οι εκλογές το φαινόμενο», ανέφερε.
Το Σεπτέμβριο του 2010 – είπε – το φαινόμενο ήταν μικρότερο και οι εκδιδόμενες ήταν μετανάστριες στην πλειονότητά τους.
Στην πορεία, το πρόβλημα εντάθηκε και σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από την Ελλάδα.
«Είναι σαν μία βόμβα, υγειονομική, που έχει εκραγεί. Από τη στιγμή που το πρόβλημα ξέφυγε από το γκέτο και αναμίχθηκε με τη δρώσα ελληνική κοινωνία πρέπει τώρα πάνω στην έκρηξη που έχει ήδη συμβεί να προσπαθήσουμε να κάνουμε πολιτικές περιορισμού, όχι εξαφάνισης», πρόσθεσε.
Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι στις 20 Μαΐου κλιμάκιο ξένων εμπειρογνωμόνων θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου να αξιολογήσει το πρόβλημα.