Aκριβώς ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν, στις 2 Μαΐου 2011 στο σπίτι-κρυσφύγετο στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, από Αμερικανούς κομάντος, η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας εξακολουθεί να αδυνατεί να απαντήσει στα ερωτήματα για τον ρόλο των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών στην προστασία του ιδρυτή της Αλ Κάιντα.
Οι Πακιστανοί αποφεύγουν να απαντήσουν στις υπόνοιες του ίδιου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι γύρω από τον μπιν Λάντεν είχε δημιουργηθεί ένα δίκτυο προστασίας, που μάλλον υποστηριζόταν από τις ίδιες τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, τις ISI.
«Θεωρούμε ότι υπήρχε κάποιο δίκτυο υποστήριξης στον Οσάμα μπιν Λάντεν μέσα στο Πακιστάν. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ποιος και τι είδους υποστηρικτικό δίκτυο ήταν αυτό», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση της 2ας Μαΐου 2011 στο Αμποταμπάντ.
Την περασμένη εβδομάδα ο στρατηγός Μοχάμεντ Ιρφάν Ναζίρι, επικεφαλής της επιτροπής που διεξάγει τις έρευνες για τις συνθήκες παραμονής του μπιν Λαντεν, είπε πως τα συμπεράσματα της επιτροπής θα βγουν σε λίγο καιρό, αν κι ενδέχεται να μην δοθούν καν στη δημοσιότητα, μια εξέλιξη που ενέτεινε ακόμη περισσότερο το μυστικοπαθές κλίμα εναντίον των αρχών του Πακιστάν.
Η αλήθεια είναι πως τα παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα όπως: πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν έζησε σε πέντε σπίτια στο Πακιστάν, χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι οι αρχές της χώρας; Πως είναι δυνατόν να απέκτησε τέσσερα παιδιά κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα αυτή, εκ των οποίων τα δύο γεννήθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία, και μετά απ’ όλα αυτά, η πακιστανική κυβέρνηση να μην γνωρίζει το παραμικρό για το πού βρισκόταν ο ίδιος;
«Βρίσκω περίεργο ο μπιν Λάντεν να έμενε τόσα χρόνια στο Αμποταμπάντ χωρίς να το γνωρίσει η ISI», τονίζει ο καθηγητής Σον Γκρέγκορι, διευθυντής της Μονάδας Ερευνών Πακιστανικής Ασφάλειας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπράντφορντ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή την επέτειο αυτή την εβδομάδα του θανάτου του ηγέτη της αλ Κάιντα, δήλωσε πριν λίγες ώρες ότι «οι Αμερικανοί πρέπει να αναλογιστούν τις προσπάθειες που κατέβαλαν όσοι πήραν μέρος σε αυτή την επιχείρηση».
«Οι πολίτες της χώρας μας θυμούνται αυτό που πετύχαμε, φέρνοντας ενώπιον της δικαιοσύνης κάποιον που σκότωσε περισσότερους από 3.000 από τους συμπατριώτες μας», κατέληξε στη δήλωση του ο αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας με νόημα ότι «πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν υπερβολικοί εορτασμοί [για την επέτειο του θανάτου του μπιν Λάντεν]».
Όπως έγινε γνωστό, ο Λευκός Οίκος θα ανοίξει σήμερα τις πόρτες της αίθουσας αντιμετώπισης κρίσεων, όπου συντονίστηκε η όλη επιχείρηση, σε ένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο θα μεταδώσει απόψε μια σχετική συνέντευξη του Ομπάμα.