Ενα «βιονικό μάτι» που θα βοηθάει όσους δεν έχουν όραση να κινούνται καλύτερα στον χώρο αναπτύχθηκε από ερευνητές στην Αυστραλία. Η συσκευή, η οποία φιλοδοξεί να κάνει τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας πραγματικότητα, θα εξεταστεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2014.
Σε πρώτο στάδιο το βοήθημα των ερευνητών του Πανεπιστημίου Μόνας της Αυστραλίας θα προσφέρει ένα σχετικά μικρό ποσοστό όρασης, οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι σύντομα θα τελειοποιηθεί ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη του να διαβάζει μεγάλα γράμματα.
Κάμερα σε γυαλιά
Η συσκευή συνίσταται σε μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία προσαρμόζεται σε έναν σκελετό γυαλιών, και ένα μικροτσίπ το οποίο εμφυτεύεται στον εγκέφαλο. Οι εικόνες που συλλαμβάνονται από την κάμερα μετατρέπονται σε σήματα τα οποία μεταδίδονται στο τσιπ.
«Σκοπός αυτού του προσθετικού βοηθήματος είναι να προσφέρει τουλάχιστον την ίδια βοήθεια με έναν εκπαιδευμένο σκύλο ή με ένα μπαστούνι» εξήγησε ο καθηγητής Αρθουρ Λόυερι, επικεφαλής της ομάδας. «Αν και αρχικά η συσκευή θα είναι συμπληρωματική στα υπάρχοντα βοηθήματα αυτού του είδους, πιστεύουμε ότι τελικά θα τα αντικαταστήσει πλήρως και, καθώς η τεχνολογία θα εξελίσσεται περισσότερο, θα γίνει αρκετά ευαίσθητη ώστε να ξεχωρίζει τα μεγάλα γράμματα».
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα μικροτσίπ που θα δοκιμαστούν σε δυο χρόνια σε κλινικές δοκιμές, θα εμφυτεύονται με τη μορφή μικροσκοπικού πλέγματος απευθείας στην επιφάνεια του οπτικού φλοιού, στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του ασθενούς, στο πλαίσιο μιας χειρουργικής επέμβασης ρουτίνας.
Η μικροσκοπική κάμερα στον σκελετό των γυαλιών θα περιστρέφεται, μέσω αισθητήρων, με τις κινήσεις των ματιών. Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης που θα συλλαμβάνει θα μετατρέπονται σε ασπρόμαυρες, χαμηλής ανάλυσης εικόνες από έναν επεξεργαστή ενσωματωμένο στον βραχίονα των γυαλιών και θα αποστέλλονται ασύρματα στο μικροτσίπ, το οποίο θα διεγείρει τον εγκέφαλο με τα ανάλογα σήματα.
2. Εσωτερικό των γυαλιών: αισθητήρας που κατευθύνει την κάμερα με τις κινήσεις του ματιού
3. Βραχίονας: ψηφιακός επεξεργαστής και ασύρματος πομπός
4. Εμφύτευμα στον εγκέφαλο: το μικροτσίπ δέχεται ασύρματα σήματα και διεγείρει απευθείας τον οπτικό φλοιό