Εναντίον της σκληρής λιτότητας και των περικοπών, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της υψηλής ανεργίας θα διαδηλώσουν την Πρωτομαγιά οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι με πρωταρχικό στόχο την ακύρωση, κατ’ αρχάς, των νέων βίαιων μέτρων που τους απειλούν. Οι μόνοι που κατεβαίνουν με πρωταρχικό αίτημα τις μισθολογικές αυξήσεις είναι οι Γερμανοί, αίτημα που δυστυχώς… τείνει προς εξαφάνιση στις υπόλοιπη ΕΕ.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στην Ιταλία, ανατρέποντας την πάγια παράδοση, μεγάλο μέρος των καταστημάτων θα λειτουργήσει, με ορισμένα συνδικάτα να απαντούν ζητώντας απεργία… των καταναλωτών.
Η εξέλιξη στην Ιταλία αποδίδεται στην μείωση των εσόδων των ιδιοκτητών των διαφόρων καταστημάτων και στην γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Η τάση για ανοικτά μαγαζιά είχε διαπιστωθεί και στην πρόσφατη αργίας της 25ης Απριλίου όταν περίπου επτά στα δέκα καταστήματα στα ιστορικά κέντα των ιταλικών πόλεων, σύμφωνα με την ένωση καταστηματαρχών Confesercenti, έμειναν ανοικτά.
Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως τα ανοικτά καταστήματα δεν βοηθούν μόνο στην τόνωση της κίνησης αλλά συμφέρουν και τους εργαζόμενους -που πληρώνονται με 30% περισσότερο.
Τα ιταλικά συνδικάτα όμως διαφωνούν: Όχι μόνο νομιμοποιείται η επισφαλής και μη μόνιμη εργασία, απαντούν, αλλά επίσης ζημιώνονται οι ιδιοκτήτες των μικρότερων καταστημάτων.
Στο Μπάρι της Νότιας Ιταλίαςτα συνδικάτα ζήτησαν από ντόπιους και τουρίστες «να απεργήσουν κατά των εμπορικών καταστημάτων που αύριο θα αποφασίσουν να ανοίξουν αναβάλλοντας τις αγορές τους, για τις κανονικές, εργάσιμες ημέρες».
Στην Ρώμη, ο πρόεδρος του συνδέσμου «ιστορικών καταστημάτων» Τζούλιο Αντίκολι έκανε γνωστό ότι οι συνάδελφοί του «αύριο δεν πρόκειται να εργασθούν, διότι θέλουν να αφιερωθούν και να τιμήσουν τις οικογένειές τους».
Ένα αίτημα που κοντεύουμε να ξεχάσουμε: Αυξήσεις
Στη Γερμανία, τα πράγματα είναι κάπως πιο… «παραδοσιακά»: Οι φετινές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς συμπίπτουν με τη συντεταγμένη συνδικαλιστική δράση πολλών γερμανικών Συνδικάτων για να αποσπάσουν μισθολογικές αυξήσεις.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως τα προβλήματα για τους Γερμανούς εργαζομένους έχουν λιγοστέψει: Παρά τις αυξήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, στην πράξη οι πραγματικοί μισθοί έμειναν ουσιαστικά στάσιμοι το περασμένο τρίμηνο -για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια- σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.
Αιτία ο υψηλότερος πληθωρισμός (2,3%), που «ροκάνισε» το κέρδος από τις αυξήσεις στις συμβάσεις.
Τα γερμανικά συνδικάτα έχουν καλέσει σε πολυπληθείς πορείες για την Πρωτομαγιά σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Πυρετώδεις ήταν τη Δευτέρα οι προετοιμασίες της αστυνομίας για να αντιμετωπισθούν πιθανές ταραχές κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.
Το Βερολίνο αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο των εκδηλώσεων και περίπου 7.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή παρεκτροπή των διαδηλώσεων.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πιθανές ακρότητες. Όμως η αστυνομία θα καταβάλει ό,τι μπορεί για να μην επιτραπεί η παραμικρή κλιμάκωση», τόνισε ο Μπόντο Φάλτσγκραφ, περιφερειακός πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών του Βερολίνου.
Το εργατικό κίνημα έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να διοργανώσει μία πορεία στο κέντρο του Βερολίνου, ενώ μοτοσικλετιστές, σκεϊτμπόρντερς και δικυκλιστές θα διασχίσουν μαζικά τους δρόμους της πόλης.