Μυστικά και ερμηνείες για τα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος σήμερα), Η Παναγία των Χαλκέων και η Πλατεία Αριστοτέλους, σημεία αναφοράς μιας πόλης με ιστορία δύο και πλέον χιλιετιών γίνονται οι «σταθμοί» ενός διαχρονικού πολιτιστικού περίπατου, που οργανώνεται για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου

Η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος σήμερα), η Παναγία των Χαλκέων και η Πλατεία Αριστοτέλους, σημεία αναφοράς μιας πόλης με ιστορία δύο και πλέον χιλιετιών γίνονται οι «σταθμοί» ενός διαχρονικού πολιτιστικού περίπατου, που οργανώνεται για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου. «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες ερμηνείες» είναι το θέμα του φετινού 35ου εορτασμού, το οποίο έδωσε την έμπνευση για την διοργάνωση εκδηλώσεων, που αποσκοπούν σε μία διαφορετική μουσειολογική προσέγγιση και ερμηνεία των μνημείων στον άξονα της οδού Αριστοτέλους.
Πρώτος σταθμός είναι η Ρωμαϊκή Αγορά με «Μυστικά και ερμηνείες». Στον δεύτερο, το Μπέη Χαμάμ καταγράφονται «Ιχνη και διαδρομές». «Φως σε ρητά και άρρητα» ρίχνεται στην Παναγία Χαλκέων που είναι η επόμενη στάση ενώ η διαδρομή ολοκληρώνεται στην Πλατεία Αριστοτέλους με «Α – ορατούς κώδικες και νήματα».
Πρωταγωνιστικό ρόλο σ΄ αυτό το πρόγραμμα παίζουν οι τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί μαθητές του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία» που υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Μουσειολόγων συνδέουν το πανεπιστήμιο με την πόλη και τον κόσμο της και επιχειρούν μία αναδρομή στο τότε. Με αφορμή τα μνημεία μιλούν για τους ανθρώπους, τις κοινωνίες και τις κοσμοαντιλήψεις τους αλλά και για τις ενδεχόμενες αλλαγές και διαφορές με το τώρα. Γιατί δεν πρόκειται για μία ξενάγηση στην ιστορία των μνημείων αλλά για μία μουσειολογική ερμηνεία σχετικά με τη δημιουργία τους και την παρουσία τους στην κοινωνία σήμερα και τότε.

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α. Π. Θ. οι τρεις Εφορείες (Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών, Νεωτέρων Μνημείων), η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ο δήμος συμμετέχουν εξάλλου στη διοργάνωση.

Το κοινό θα υποδέχονται μικτές ομάδες μουσειολόγων, αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων στις 18, 19 και 20 Μαΐου από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι και θα το οδηγούν στους σταθμούς της διαδρομής
.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.