Οι χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν θα μπορούν να επαναφέρουν τους ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα, αλλά μόνο σε περίπτωση απειλής για την ασφάλειά τους και για διάστημα που δεν θα ξεπερνά τις δέκα ημέρες, σύμφωνα με ένα κείμενο που ψηφίστηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την διαπραγμάτευση της αναθεώρησης της συνθήκης Σένγκεν με τα κράτη μέλη.
Την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να ακούσουν τις (προεκλογικού κλίματος) εισηγήσεις της Γαλλίας κατά μίας «Ευρώπης σουρωτήρι», όπως είχε πει ο Νικολά Σαρκοζί.
«Σήμερα καταδείξαμε ξεκάθαρα τα όρια της μεταρρύθμισης της συνθήκης Σένγκεν. Αποκλείσαμε κατηγορηματικά την πιθανότητα να προστεθούν άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα η εισροή μεταναστών, στους ήδη υπάρχοντες ειδικούς όρους (εθνική ασφάλεια και δημόσια τάξη) οι οποίοι επιτρέπουν στα κράτη μέλη να επαναφέρουν τους ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα», δήλωσε η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ρουμάνα Ρενάτε Βέμπερ.
Το κείμενο που εισηγήθηκε η Βέμπερ έγινε δεκτό με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 2 αποχές και θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την διαπραγμάτευση της αναθεώρησης της συνθήκης Σένγκεν με τα κράτη μέλη.
«Η μετανάστευση και το πέρασμα των συνόρων από έναν μεγάλο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών δεν μπορούν να θεωρηθούν από μόνα τους απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια», επισημαίνει το κείμενο που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι η επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα πρέπει να παραμείνει ένα έκτακτο μέτρο και έσχατη λύση.
Παράλληλα, σε περίπτωση «σοβαρών συνεχών παραλείψεων» από ένα κράτος μέλος στη διαχείριση του δικού του μέρους των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να επαναφέρει τους ελέγχους.
Βεστερβέλε: «Aδιαπραγμάτευτη η ελευθερία κίνησης»
Το ζήτημα της Σένγκεν έχει επανέλθει εν όψει και της γαλλικής πρότασης για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για διάστημα ενός μήνα εάν τα εξωτερικά σύνορα «δεν φυλάσσονται αποτελεσματικά» -πρόταση που βρήκε και την στήριξη του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε σημειώνει πως το Βερολίνο δεν θέλει να πληγεί το πνεύμα της Σένγκεν: «Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην Ευρώπη δεν είναι διαπραγματεύσιμη» τονίζει σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στην γερμανική Zeit την Πέμπτη.
«Υπάρχει ο κίνδυνος να στείλουμε λάθος μηνύματα με τη ρητορική αυτού του τύπου» είπε ο Βεστερβέλε, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, «ώστε να καταστεί περιττό κάθε εθνικό μέτρο».