«Στο λιμάνι του Πειραιά, δεκάδες νέοι άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια και μαύρα μπλουζάκια συνωστίζονται σε ένα μικρό δωμάτιο για να ακούσουν το όνειρο της Χρυσής Αυγής για μία Ελλάδα απαλλαγμένη από τους αλλοδαπούς, τα σύνορά της σφραγισμένα με ναρκοπέδια. "Θέλουμε να διώξουμε όλους τους μετανάστες. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ και θα φύγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - με το καλό ή με το κακό" είπε στη συνάντηση του Πειραιά ο Φραγκίσκος Πορίχης, υποψήφιος με το υπερεθνικιστικό και μυστικοπαθές κόμμα»
«Στο λιμάνι του Πειραιά, δεκάδες νέοι άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια και μαύρα μπλουζάκια συνωστίζονται σε ένα μικρό δωμάτιο για να ακούσουν το όνειρο της Χρυσής Αυγής για μία Ελλάδα απαλλαγμένη από τους αλλοδαπούς, τα σύνορά της σφραγισμένα με ναρκοπέδια. «Θέλουμε να διώξουμε όλους τους μετανάστες. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ και θα φύγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – με το καλό ή με το κακό» είπε στη συνάντηση του Πειραιά ο Φραγκίσκος Πορίχης, υποψήφιος με το υπερεθνικιστικό και μυστικοπαθές κόμμα».
Με αυτές τις φράσεις ξεκινάει το κείμενο του τηλεγραφήματος του πρακτορείου Reuters για τη Χρυσή Αυγή. Σε ανάλυσή του για τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος, η συντάκτης περιγράφει με ιδιαίτερη λεπτομέρεια το σκηνικό της συνάντησης στην οποία περεβρέθη: τα βιβλία για την υπεροχή της αρίας φυλής και τον εθνικισμό, αλλά και τα φυλλάδια που έγραφαν συνθήματα όπως «Ούτε ένας άνεργος Έλληνας, ούτε ένας παράνομος μετανάστης στην Ελλάδα».
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής, που όπως σημειώνεται αρνείται τον χαρακτηρισμό νεο-ναζί, ενισχύεται από δύο επιπλέον λόγους. Ο πρώτος είναι η κοινωνική της δράσης, σε περιοχές όπως ο Αγιος Παντελεήμονας. Μέλη της Χρυσής Αυγής βοηθούν οικογένειες προσφέροντάς τους ρύζι, μακαρόνια, ελαιόλαδο και ρούχα. «Τα κουτιά γράφουν επάνω: «Ψηφίζω Χρυσή Αυγή για να καθαρίσει ο τόπος» ή «Για να ξαναγίνει ελληνική η Αθήνα»».
Ο δεύτερος είναι ο απολιτικός λόγος που προσελκύει ψηφοφόρους οι οποίοι έχουν κουραστεί με τα παραδοσιακά ελληνικά κόμματα και ένα σύστημα βουτηγμένο στη διαφθορά. «Η Χρυσή Αυγή έχει το πλεονέκτημα ότι παραμένει αόρατη. Πέρα από τον Μιχαλολιάκο, ακόμη κι εγώ δεν γνωρίζω κανένα από τα υπόλοιπα πρόσωπα του κόμματος και κάνω αυτή τη δουλειά. Αυτό λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας» λέει στη συντάκτη του άρθρου έλληνας πολιτικός αναλυτής που διατηρεί την ανωνυμία του.
Η συντάκτης αφιερώνει μέρος του άρθρου στα όσα λέει το μανιφέστο της Χρυσής Αυγής. «Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει αμέσως να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται, ενώ και οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει τελικά να απελαθούν, λέει το κόμμα. Ζητεί επίσης τα εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες να εντάσσονται σε ειδική κατηγορία, με τις ποινές να εκτελούνται σε ειδικά μέτρα κράτησης όπου οι μετανάστες θα δουλεύουν» – κάτι σαν καταναγκαστικά έργα.
Επισημαίνεται επίσης ότι η Χρυσή Αυγή πιστεύει ότι οι πολιτικοί που ευθύνονται για την ελληνική κρίσης πρέπει να περάσουν από ειδικό δικαστήριο, να φυλακισθούν και να κατασχεθεί η περιουσία τους, ενώ όποιος Ελληνας αρνηθεί να καταταγεί στον στρατό θα πρέπει να χάνει την υπηκοότητά του και να εξοριστεί.