Ο δικαστικός Χαρ. Αθανασίου επικεφαλής του γαλάζιου Επικρατείας

Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Το όνομα του επί σειρά ετών προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών, κ. Χαρ. Αθανασίου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας προκάλεσε έκπληξη. Ο κ. Αντ. Σαμαράς ακύρωσε όλα τα σενάρια επί χάρτου των τελευταίων εβδομάδων και επέλεξε έναν Αρεοπαγίτη να ηγηθεί της «γαλάζιας» λίστας.

Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Το όνομα του επί σειρά ετών προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων και Δικαστών, κ. Χαρ. Αθανασίου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας προκάλεσε έκπληξη. Ο κ. Αντ. Σαμαράς ακύρωσε όλα τα σενάρια επί χάρτου των τελευταίων εβδομάδων και επέλεξε έναν Αρεοπαγίτη να ηγηθεί της «γαλάζιας» λίστας.

Ο πρόεδρος του κόμματος ανακάτεψε την…«τράπουλα» και αντί για μια γυναίκα από το χώρο του πολιτισμού, όπως ήταν οι αρχικές σκέψεις, επέλεξε να αξιοποιήσει ένα δικαστικό με μακρά εμπειρία. Ο κ. Σαμαράς δεν χρειάστηκε να αναζητήσει επί μακρόν το πρόσωπο που θα έκανε τη διαφορά.
Το ιδανικό πρόσωπο για τον κ. Σαμαρά ήταν ο κ. Αθανασίου, καθώς ήθελε με την επιλογή αυτή να σηματοδοτήσει την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια στη δημόσια ζωή.

Παλιοί φίλοι

Για τους μυημένους στο «γαλάζιο» παρασκήνιο, υπάρχει μια παλαιά, σταθερή και βαθιά φιλία των κκ. Σαμαρά και Αθανασίου. «Είναι προσωπικοί φίλοι» λένε όσοι γνωρίζουν και επισημαίνουν ότι ο κ. Αθανασίου θα αποχωρούσε το 2013 από το δικαστικό σώμα.
Κατά καιρούς έχει προκαλέσει αίσθηση και μεγάλη συζήτηση με τα όσα έχει υποστηρίξει και έχει πει αλήθειες που ενοχλούν. Θεωρείται πολύ καλός δικαστικός, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του και κανείς δεν θυμάται να είχε αντεγκλήσεις, ενώ πολλοί γνωρίζουν τις συντηρητικές καταβολές του.
Επί χρόνια ήταν εκλεγμένος προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, θα δώσει τη μάχη από το Κοινοβούλιο, ενώ για κορυφαία κομματικά στελέχη θεωρείται η ιδανική επιλογή για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης σε μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ.
Δεν έκρυβε ποτέ τις πολιτικές του προτιμήσεις, αλλά προσπάθησε -και το πέτυχε- να μην μπλέκει τις ιδεολογικές του καταβολές με τη θέση του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων και Δικαστών.
Από τη θέση αυτή πολλές φορές τα έλεγε «έξω από τα δόντια» και αίσθηση είχαν προκαλέσει πριν τρεις μήνες οι δηλώσεις του ότι πολιτικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη και πως η εκτελεστική εξουσία παρεμβαίνει διαχρονικά στη Δικαιοσύνη.

Ο 66χρονος δικαστικός, με καταγωγή από τη Λέσβο, την οποία υπεραγαπά και την επισκέπτεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον κ. Σαμαρά και έχουν συζητήσει τα προβλήματα της δικαιοσύνης.
Ο κ. Σαμαράς έχει μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό του, καθώς έχει διαπιστώσει ένα δικαστικό με ξεκάθαρες απόψεις για το τι πρέπει να γίνει στο χώρο, ενώ βασικός στόχος του κ. Αθανασίου είναι και η άμεση αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με τον οποίο συμφωνεί και ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ποιος είναι

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1946, είναι παντρεμένος με τη Μαριάνθη Αθανασίου, έχει δυο παιδιά, την Ελένη που είναι δικηγόρος Αθηνών και τον Χριστοφά που είναι μηχανικός και πρόσφατα έγινε και παππούς.

Ο κ. Αθανασίου, μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αρρένων της Μυτιλήνης, σπούδασε στη Νομική Αθηνών, όπου εισήχθη 13ος ανάμεσα σε 750 άτομα, απέκτησε το πτυχίο του το 1971 και το 1975 εισήλθε στο δικαστικό σώμα, κατόπιν εξετάσεων.

Βαθύς γνώστης των θεμάτων της δικαιοσύνης, πέρασε από όλα τα στάδια στην πολυετή καριέρα του: πάρεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών, πρόεδρος των Πρωτοδικείων Αθηνών και Σύρου, προϊστάμενος του Ειρηνοδικείου Αθηνών, εφέτης και Αρεοπαγίτης.

Είναι από τα πρόσωπα που έχουν κάνει πολλές προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης και λόγω της στάσης του σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις οι συνάδελφοί του τον τίμησαν με ποσοστό ψήφων άνω του 70% και του πιστώνουν ότι με την επιλογή του να πρωτοστατήσει στην υιοθέτηση του ενιαίου ψηφοδελτίου κράτησε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μακριά από τα κόμματα.

Κόντρα με την τρόικα

Προ μηνών είχε αντιταχθεί στην τρόικα, όταν μετά την επίσκεψή στο Πρωτοδικείο, δήλωσε ότι στη χώρα µας η ποιότητα απονοµής δικαιοσύνης είναι υψηλή και ότι το πρόβληµα µε τις καθυστερήσεις δεν οφείλεται στο έµψυχο υλικό αλλά στην έλλειψη υποδοµής.

Πολλές φορές ενόχλησε τους πολιτικούς, προς τους οποίους απηύθυνε παραίνεση, ώστε «να προβαίνουν στη σύσταση Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών με φειδώ. Μάλιστα είχε προβλέψει πως «θα έρθει η εποχή που οι υπουργοί θα αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με υψηλό οικονομικό αντίκρισμα».
Εχει παραδεχθεί δημόσια τι η δικαιοσύνη ασθενεί αφού επί πολλά χρόνια υπολειτουργεί λόγω έλλειψης υποδομών και έχει επισημάνει πως η τροποποίηση δικαστικών κωδίκων για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης έγινε πολλές φορές στο παρελθόν για λόγους επικοινωνιακούς.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας

1. Χαράλαμπος Αθανασίου του Χριστόφα

Αρεοπαγίτης

Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου εκλέγεται από το 2008 έως σήμερα.

Εργάστηκε για την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του Έλληνα δικαστή, την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και την απεξάρτηση της Δικαστικής από την Εκτελεστική Εξουσία.

2. Χρύσανθος Λαζαρίδης του Αλεξάνδρου

Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα, το Λονδίνο και τις ΗΠΑ.

Εργάστηκε ως χρηματιστηριακός αναλυτής και δημοσιογράφος στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», καθώς και με το περιοδικό «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ».

Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και, για τη δράση του, συνελήφθη την Άνοιξη του 1974.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης.

3. Ιωάννης Μιχελάκης του Σπυρίδωνος

Εκπρόσωπος Νέας Δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος.

Σπούδασε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς.

Εργάστηκε σε σειρά εφημερίδων. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και την τηλεόραση του MEGA, διευθυντής στο MEGA Κύπρου, γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, διευθυντής της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ».

4. Ηλίας Κονοφάγος του Κωνσταντίνου

Χημικός Μηχανικός του Ελβετικού Ομόσπονδου Πολυτεχνείου της Λοζάνης.

Διδάκτωρ της Ecole Centrale Paris και της Σχολής του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Διετέλεσε στέλεχος των εταιριών Total, Mobil North Sea, ΔΕΠ Α.Ε., ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε., ΕΛΠΕ Α.Ε.

Πρώην διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.».

5. Αναστασία Σαλή – Παπασαλή του Βασιλείου

Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου. Καθηγήτρια Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας.

Διπλωματούχος Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ. Πτυχιούχος-Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων τεχνικών εκθέσεων, ερευνητικών εργασιών.

Συμμετείχε σε σειρά αρχαιολογικών εργασιών και ερευνητικών προγραμμάτων.

6. Σταύρος Παπαγεωργίου του Βασιλείου

Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε καθηγητής στη Μέση Επαγγελματική Τεχνική Νοσηλευτική Σχολή του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Διετέλεσε δήμαρχος του Δήμου Ιθώμης, μέλος του Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Καρδίτσας και εκπρόσωπος στη Γενική της Συνέλευση.

Από το 2002, μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κατέστη Άτομο με Αναπηρία.

Από το 2011 είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ.

7. Μαρία Ελένη Σούκουλη-Βιλιάλη του Δημητρίου

Πολιτικός Μηχανικός.

Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου.

τ. Νομαρχιακή Σύμβουλος Πελοποννήσου.

τ. Αντινομάρχης Παραγωγικών δραστηριοτήτων της ΝΑ Κορινθίας.

8. Θεόδωρος Λαμπράκης του Γρηγορίου

Οικονομολόγος.

Έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο του Buckingham και έχει Master από το City University. Από το 1991 έως το 2003 έχει διατελέσει Οικονομικός Διευθυντής σε διάφορες επιχειρήσεις και έκτοτε δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα.

9. Γεώργιος Πετράκης του Εμμανουήλ

Υπάλληλος δασικής Υπηρεσίας.

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Δασικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης.

Διετέλεσε Πρόεδρος της ΠΟΣΥΠ και του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

10. Σωτήριος Βαχαβιώλος του Ιωάννη

Πτυχιούχος Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Fairleingh Nτίκινσον με BSEE.

Διδακτορικό από το Columbia University. Μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Κατέχει σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Είναι ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Physical Acoustics Cooperation, η οποία μετονομάστηκε σε MISTRAS Group, Inc

Η εταιρία του απασχολεί 3.500 εργαζόμενους, σε 85 γραφεία σε όλο τον κόσμο και θεωρείται πρωτοπόρος για την προστασία και συντήρηση υποδομών.

11. Δήμητρα Λυγούρα του Γεωργίου

Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων.

Καθηγήτρια Πληροφορικής στο Κέντρο Πληροφόρησης και Στήριξης Νέων του Δήμου Δάφνης.

Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΟΝΝΕΔ.

12. Δημήτρης Τσομώκος του Παναγιώτη

Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Κάτοχος Διδακτορικού του Πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α.

Έχει εργασθεί στην Τράπεζα της Αγγλίας και έχει διατελέσει σύμβουλος σε πολλές κεντρικές τράπεζες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.