Αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που του αποδόθηκαν, ο επιχειρηματίας Γ. Σαπχατζίδης, με το απολογητικό του υπόμνημα στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα».
Όπως τονίζει, μάλιστα, ο συγκατηγορούμενός του πρώην υπουργός «δεν θα είχε κανένα λόγο να τον ενημερώσει για τις επιλήψιμες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται». Τα κυριότερα μέρη της απολογίας του έχουν ως εξής:
Πώς γνώρισα το Ζήγρα
«Από τους συγκατηγορουμένούς μου δεν γνωρίζω προσωπικά κανένα, πλην του Γ. Ζήγρα (σσ. πρόκειται για τον Ν. Ζήγρα, εξάδελφο του πρώην υπουργού). Τον Γ. Ζήγρα γνώρισα το έτος 2005, οπότε μου ζητούσε προσκλήσεις για ποδοσφαιρικούς αγώνες του ΠΑΟΚ.
Αργότερα, το έτος 2006, ενώ βρισκόμουν σε ταξίδι στη Ρωσία με τη σύζυγό μου, ο Γ. Ζήγρας μου τηλεφώνησε και με συνάντησε προκειμένου να διερευνήσει, αν μπορώ να τον φέρω σε επαφή με επιχειρήσεις εμπορίας ξυλείας, καθόσον, όπως μου είπε, εκπροσωπούσε μεγάλη γερμανική επιχείρηση με το αντικείμενο αυτό. Εγώ από την πλευρά μου ενδιαφέρθηκα να γίνω μεσολαβητής και τον έφερα σε επαφή με επιχείρηση ξυλείας που λειτουργούσε στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης.
Κατά την επιστροφή μας από τη Ρωσία προς τη Θεσσαλονίκη συνταξιδέψαμε με τον Γ. Ζήγρα και την τότε σύζυγό του, και από λόγους κοινωνικής αβρότητας τους προσκάλεσα στο σπίτι μου στην Κατερίνη, όπου λίγες ημέρες αργότερα ήλθαν για φαγητό. Η επόμενη επαφή μας έγινε λίγες ημέρες αργότερα στην Αθήνα, οπότε όμως διαπιστώθηκε ότι δεν θα πραγματοποιείτο η συναλλαγή για την ξυλεία που επιδιώκαμε. Έκτοτε δεν τον έχω ξανασυναντήσει ποτέ.
Θέλω να επισημάνω, ότι όταν για πρώτη φορά διάβασα στον Τύπο, ότι το όνομά του συνδέεται με την εταιρία TORCASO, επανειλημμένα προσπάθησα να έλθω σε επαφή μαζί του τηλεφωνικά, προκειμένου να ζητήσω διευκρινίσεις, αλλά εκείνος δεν απάντησε σε καμία από τις κλήσεις μου.
Η επόμενη φορά που τον ξαναείδα, ήταν μετά τη σύλληψή μας στο πλαίσιο της ένδικης υποθέσεως. Πρέπει επίσης να τονίσω, ότι η αναφορά της πρώην συζύγου του Γ. Ζήγρα σε πολλά ραντεβού μεταξύ εμού και του Γ. Ζήγρα στην Αθήνα, που κατ’ αυτήν ακολούθησαν την επιστροφή μας από τη Ρωσία, ελέγχεται ως ανακριβής. Διότι, αν μη τι άλλο, η ίδια καταθέτει ότι από έτος 2003 και μετά δεν συναντιόταν με τον Γ. Ζήγρα, παρά μόνο τα Σαββατοκύριακα και τον Ιούλιο του 2006 χώρισαν οριστικά, πράγμα που αποκλείει να γνώριζε αυτή τα επαγγελματικά ραντεβού του συζύγου της κατά το έτος 2006».
«Ο Ακης Τσοχατζόπουλος είναι γνωστός μου κοινωνικά»
«Τον Ακη Τσοχατζόπουλο δεν τον έχω συναντήσει παρά μόνο στο πλαίσιο κοινωνικών εκδηλώσεων και εντός ευρέως κύκλου παριστάμενων προσώπων και μάλιστα χωρίς εγώ να έχω επιδιώξει την παρουσία του Α. Τσοχατζόπουλου στις εκδηλώσεις αυτές. Είμαι βέβαιος ότι την έλλειψη κάθε επαφής μεταξύ εμού και του Α. Τσοχατζόπουλου μπορούν να επιβεβαιώσουν όλα τα πρόσωπα του περίγυρου του Α. Τσοχατζόπουλου τόσο από τα κατά καιρούς υπουργικά γραφεία του, όσο και από το ιδιωτικό του πολιτικό γραφείο. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλα αυτά τα πρόσωπα, αν ερωτηθούν, θα επιβεβαιώσουν ότι ουδέποτε τον επισκέφθηκα (ως υπουργό ή μεταγενέστερα) και ότι ουδέποτε συναντηθήκαμε.
Ένας πολύ σοβαρός λόγος που εμπόδιζε την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ εμού και του Α. Τσοχατζόπουλου ήταν ότι εγώ όχι μόνο δεν τον υποστήριζα πολιτικά, αλλά αντίθετα υποστήριζα τον Ν. Ακριτίδη, δηλαδή πολιτευτή του ίδιου πολιτικού κόμματος (ΠαΣοΚ) στην ίδια εκλογική περιφέρεια (Α’ Θεσσαλονίκης), πράγμα που με καθιστούσε κατ’ ουσία πολιτικό αντίπαλο του Α. Τσοχατζόπουλου.
Ουδεμία απολύτως ανάμιξη είχα στη σύσταση και τη διαχείριση των εξωχωρίων εταιριών που αναφέρονται στο κατηγορητήριο. Οι εταιρίες αυτές, πλην της TORCASO, μου είναι και απολύτως άγνωστες. Για πρώτο φορά άκουσα για τις εταιρίες αυτές από δημοσιεύματα του Τύπου. Τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη σύσταση των ίδιων εταιριών προκύπτουν από τα υπάρχοντα στη δικογραφία σχετικά επίσημα έγγραφα, και – φυσικά – ουδόλως προκύπτει δική μου ανάμιξη.
Αντίθετα μάλιστα: Το ίδιο το κατηγορητήριο στηρίζεται στην εκδοχή ότι δικαιούχος των εταιριών αυτών ήταν ο Γ. Ζήγρας και εκπρόσωπός τους η (παντελώς άγνωστη σε εμένα) Ε. Λαμπροπούλου, η οποία φέρεται επίσης να εκτελεί και τα χρέη της φορολογικής εκπροσώπου και της λογίστριας των εν λόγω εταιριών, αποτέλεσμα να μην απομένει κανένας χώρος για ανάπτυξη δικός μου, αναφορικά με τη σύσταση, τη διαχείριση και την εκπροσώπηση των εν λόγω εταιριών.
Επεται, λοιπόν, ότι η εκδοχή που επίσης υιοθετείται από το κατηγορητήριο, πως τάχα εγώ «συνέστησα και συμμετείχα σε οργάνωση», στην οποία συμμετείχαν οι (ως επί το πλείστον άγνωστοι σε εμένα) συγκατηγορούμενοί μου και η οποία σκόπευε στη διάπραξη πράξεων «νομιμοποίησης» των προσόδων από (τοάγνωστο σε εμένα) «βασικό» έγκλημα δεν ευσταθεί, αλλά αντίθετα στερείται οποιουδήποτε αποδεικτικού ερείσματος.
Οι μεταβιβάσεις της λεωφ. Κηφισίας
Οι μεταβιβάσεις δύο ακινήτων της εταιρίας TORCASO που με αφορούν (ακίνητα της λεωφ. Κηφισίας και ακίνητο της οδού Κ. Τράκκα και Κεφαλληνίας) έγιναν, όπως αναφέρεται και στο κατηγορητήριο (ΣΕΛ. 10-11) δυνάμει των 1675/24-01-2007 και1770/30-04-2007 συμβολαίων της συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης Ε. Ζαφειρίου – Γκιουλέκα. Συνεπώς, η ενδεχόμενη ποινική αξιολόγηση των πράξεων αυτών πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα του ν. 2331/1995, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3424/2005.
Κατά τη διάταξη αυτή, η «μετατροπή ή μεταβίβαση»περιουσίας συνιστά αξιόποινη πράξη «νομιμοποίησης», εφόσον γίνεται:
(α) Εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα σε συμμετοχή σε τέτοια. Όμως, όπωςπροαναφέρθηκε, εγώ τέτοια γνώση ούτε είχα ούτε μπορούσα να έχω και
(β) Με σκοπό την «απόκρυψη η τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης» της περιουσίαςή «την παροχή συνδρομής σε οποιονδήποτε εμπλέκεται στις δραστηριότητες αυτές, προκειμένου να αποφύγει τις έννομες συνέπειες των πράξεών του». Ομως στο κατηγορητήριο δεν διαλαμβάνεται ούτε η συνδρομή τέτοιου σκοπού ούτε, πολύ περισσότερο, των περιστατικών από τα οποία συνάγεται η ύπαρξή του. Αλλωστε, η υπογραφή των ανωτέρω συμβολαίων και η μεταγραφή τους στο Υποθηκοφυλακείο, δια των οποίων συντελέσθηκε η μεταβίβαση των ακινήτων, δεν ενέχει το παραμικρό στοιχείο «απόκρυψης» ή «συγκάλυψης» της απώτερης προελεύσεως της μεταβιβασθείσας περιουσίας ούτε είναι ικανή να συνδράμει τον υπαίτιο να αποφύγει τις έννομες συνέπειες πράξεων που έχουν προηγηθεί.
Συνεπώς, η αποδιδόμενη σε εμένα «μετατροπή» περιουσίας, που φέρεται ότι έγινε δια των ανωτέρω μεταβιβαστικών συμβολαίων, δεν συνιστά πράξη αξιόποινη.
Εν προκειμένω είναι αδύνατο να γίνει αντιληπτό, πώς n τοποθέτηση σε δικούς μου λογαριασμούς των ανωτέρω τραπεζικών επιταγών, οι οποίες είχαν εκδοθεί υπέρ τις αγοράστριας των ακινήτων, θα μπορούσε να «αποκρύψει» ή να «συγκαλύψει» τον απώτερο προέλευσή τους ή να παράσχει συνδρομή στον υπαίτιο τος προηγηθείσας (φερόμενης) εγκληματικής· δράσεως να αποφύγει τις σχετικές έννομες συνέπειες.
Ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω, με βάση την κοινή πείρα και λογική, ότι αν πράγματι τα μεταβιβασθέντα ως άνω ακίνητα είχαν αποκτηθεί χάρο σε «βασικές» αξιόποινες πράξεις του Α. Τσοχατζόπουλου, τότε προς το συμφέρον της συγκαλύψεως των πράξεων αυτών και της αποφυγής των νόμιμων συνεπειών τους θα ήταν να τοποθετηθούν οι επιταγές σε λογαριασμό της ίδιας της εξωχώριας εταιρίας TORCASO, από όπου ο αληθινός της δικαιούχος της, θα μπορούσε ανενόχλητος να τα χρησιμοποιεί κατ’ αρέσκεια, χωρίς ποτέ να ελεγχθεί, ακριβώς διότι αφενός μεν n ταυτότητά του ήταν άγνωστη στις αρχές, αφετέρου δε μέχρι τότε (έτος 2007! δεν υπήρχε σε βάρος του η παραμικρή υπόνοια.
Ακόμα καλύτερα, οι επιταγές αυτές θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε τράπεζα εκτός Ελλάδος, και δη σε οποιαδήποτε χώρα με χαρακτηριστικά «φορολογικού παραδείσου», οπότε και τα ίχνη τους θα χάνονταν οριστικά. Αλλωστε, η τοποθέτηση των ανωτέρω επιταγών σε λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα ήταν απολύτως ευχερής, αφού αυτές αντιστοιχούσαν στο τίμημα που εμφανιζόταν στα ανωτέρω μεταβιβαστικά συμβόλαια, και συνεπώς καμία τράπεζα δεν θα είχε την παραμικρή επιφύλαξη να δεχθεί την κατάθεσή τους.
Το γεγονός, λοιπόν, ότι οι εν λόγω επιταγές τοποθετήθηκαν σε δικούς μου τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν ακολουθήθηκε η (λογικώς αναμενόμενη) διαδρομή απόκρυψης, καταδεικνύει ότι οι εξηγήσεις που έχω μέχρι σήμερα δώσει στη Δικαιοσύνη είναι βάσιμες, ενώ αβάσιμες είναι οι υπόνοιες που μου αποδίδονται με το κατηγορητήριο.
Δεν είμαι αχυράνθρωπος. Η αποδιδόμενη σε εμένα «μετατροπή περιουσίας» και «απόκρυψη της αλήθειας» αφορά σε μία χρονικά εντοπισμένη μεταβίβαση των ακινήτων της εταιρίας TORCASO σε μία και μοναδική αγοράστρια (1. Μονή Βατοπεδίου) που έγινε με δύο πλησιόχρονα συμβόλαια (από 24-01-2007 και από 30-04 – 2007) ούτε δημιουργία «υποδομής» ανιχνεύεται, αφού οι επιταγές, με τις οποίες το τίμημα της μεταβιβάσεως εξοφλήθηκε, τοποθετήθηκαν σε προϋφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνταν από πριν στο όνομά μου.
Η οποιαδήποτε υπόνοια χρησιμοποιήσεως εμού ως «αχυράνθρωπου» εκ μέρους του Α. Τσοχατζόπουλου αποκρούεται από το γεγονός, ότι τα ποσά που προήλθαν από την τοποθέτηση των ανωτέρω επιταγών σε λογαριασμούς μου χρnσιμοποιήθnκε αποκλειστικά για τον εξόφληση νόμιμων υποχρεώσεων της TORCASO και κατά τα λοιπά για λογαριασμό εμού και της οικογένειας μου, όπως λεπτομερώς έχω εκθέσειστο προαναφερθέν από 21-10-2011 υπόμνημά μου, με το οποίο προσκόμισα και όλα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα Για τα περιοριστικά μέτρα.
Είμαι έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών και παππούς δύο εγγονών. Εχω συμμετάσχει με τρόπο ανεπίληπτο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Χώρας και ιδίως στην ίδρυση και στο διοικητικό συμβούλιο εταιριών που ανήκουν στον Όμιλο της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ και συγκεκριμένα των εταιριών «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ» και «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α. Ε» (δείτε ΦΕΚ 1844/1999 και 1845/1999 τ. ΑΕ & ΕΠΕ), στο διοικητικό συμβούλιο της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ (δείτε ΦΕΚ 5018/1998 τ. ΑΕ & ΕΠΕ, η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε με την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, στη διοίκηση της εταιρίας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΑΕ», φορέα των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ και του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΠΟΡ 103 FM, ως πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος (δείτε ΦΕΚ 1665/2001 τ. ΑΕ & Ε ΠΕ) (δείτε τα ανωτέρω ΦΕΚ προσαχθέντα με το από 21-10-2011 υπόμνημά μου με αριθμούς 1 έως 4), και από δεκαετιών συμμετέχω και στην ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Εχω γνωστή διαμονή (στις διευθύνσεις που αναφέρονται στην αρχή του παρόντος) και φανερή οικονομική δραστηριότητα, ως κύριος μέτοχος και νόμιμος εκπρόσωπος της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «GDS ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α. Ε.» (δείτε τα ΦΕΚ που προσκόμισα με το ίδιο ως άνω υπόμνημά μου με αριθμούς 5 έως και 12). Δεν έχω κάνει την παραμικρή ενέργεια για να διευκολύνω τη φυγή μου από τη Δικαιοσύνη.
Πρέπει να τονίσω, ότι έχουν παρέλθει περισσότερο από τρία έτη από τότε που για πρώτη φορά «ενοχλήθηκα» από τις αρχές σε σχέση με τις επίμαχες μεταβιβάσεις των ακινήτων της εταιρίας TORCASO. Ηδη έχω εμφανισθεί τρεις φορές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, με αρχή ήδη από τον Νοέμβριο του 2008, και αργότερα, τον Ιούλιο του 2011, εξετάσθηκα για το ίδιο θέμα από την Ειδική Ανακρίτρια κυρία
Ε. Καλού.
Η ήδη επίδικη υπόθεση, η οποία, στο μέτρο που με αφορά, έχει το ίδιο αντικείμενο με αυτό που απασχόλησε την Εξεταστική Επιτροπή (μεταβιβάσεις ακινήτων της εταιρίας TORCASO), έχει ανακύψει ήδη από έτος 2010, ενώ τον Οκτώβριο του 2011 εξετάσθηκα ανωμοτί ως ύποπτος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξετάσεως.
Σε όλο αυτό το διάστημα ήμουν πάντα παρών, σε κάθε περίπτωση που κλήθηκα να παράσχω εξηγήσεις από οποιαδήποτε αρμόδια Αρχή. Φυσικά, δεν έκανα την παραμικρή προσπάθεια ούτε να αλλοιώσω οποιοδήποτε στοιχείο που θα ήταν κρίσιμο για την ανεύρεση της αλήθειας ούτε, πολύ περισσότερο, να προετοιμάσω τη φυγή μου στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Αντίθετα μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν ενίσχυσα την επιχειρηματική μου δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εμού και των δύο υιών μου σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης εταιρίας Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ, στην οποία, όπως προανέφερα, συμμετέχω από πολλών ετών.
Από τη φύση της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, που εντοπίζεται αποκλειστικά πλέον στην Ελλάδα και επικεντρώνεται στον χώρο της εκμετάλλευσης ακινήτων, προκύπτει ότι δεν είναι δυνατή η φυγή και η διαμονή μου στο εξωτερικό, ελλείψει των αναγκαίων προς τούτο πόρων, ενώ δεν διατηρώ στο εξωτερικό επαγγελματική έδρα ή περιουσία, που θα μπορούσε να διευκολύνει τη φυγή μου και τη διαμονή μου εκτός Ελλάδος. Εχω λευκό ποινικό μητρώο και δεν έχω κατηγορηθεί στο παρελθόν για καμία αξιόποινη πράξη.
Είναι λοιπόν αβάσιμο να υποτεθεί, ότι αν αφεθώ ελεύθερος ενδέχεται να διαπράξω αξιόποινες πράξεις, καθόσον, αν μη τι άλλο, βρίσκομαι ήδη (όπως και όλα τα πρόσωπα που φέρονται ότι απετέλεσαν «ομάδα» διάπραξης αδικημάτων) στο «στόχαστρο» της δικαιοσύνης και όλων των αρχών που είναι επιφορτισμένες με την πρόληψη και την καταστολή οικονομικών αδικημάτων. Συνεπώς δεν συντρέχει καμία από τις νόμιμες, κατά το άρθρο 282 ΚΠΔ, προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προσωρινή μου κράτηση».