Δεν είναι ψυχοθεραπεία, δεν είναι συμβουλευτική και δεν είναι απλή κουβέντα. Για τους ειδικούς του coaching είναι μια δημιουργική διεργασία που επιταχύνει την προσωπική εξέλιξη και ενθαρρύνει τον πελάτη να θέσει στόχους και να τους πετύχει. Ο στόχος είναι να οδηγηθεί το άτομο μέσα από τις κατευθυντήριες ερωτήσεις του «προπονητή» του στην ανάληψη δράσης και στην αλλαγή, στην δημιουργία νέων δεδομένων στην ζωή και την εργασία του. Η νέα τάση στις επιχειρήσεις αλλά και στην καθημερινή ζωή ξεκίνησε στην Αμερική και στην υπόλοιπη Ευρώπη πριν από 20 χρόνια και το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα.
Λόγω της ραγδαίας εξέλιξης που είχε ο συγκεκριμένος τομέας στη χώρα μας μάλιστα, το 2009 ιδρύθηκε και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Coaching (HCΑ) από 34 coaches με σκοπό την ανάπτυξη όλων των ειδών (executive, life, wellness, corporate, business, career) αλλά και τη θέσπιση υψηλών προτύπων ποιότητας στην άσκησή του. Τα μέλη του, εκτός από επαγγελματίες, αποτελούνται από στελέχη διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού που έχουν το ρόλο εσωτερικού coach, καθώς και από εταιρείες που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, είτε ως πάροχοι, είτε ως αποδέκτες.
«Όταν γύρισα στην Ελλάδα το 2004, υπήρχαν μόλις πέντε coaches. Στη συνέχεια όμως, το coaching γνώρισε μεγάλη άνθηση, καθώς πολλές εταιρείες αναζητούσαν εξατομικευμένα προγράμματα που θα βοηθούσαν τους υπαλλήλους τους να εξελιχθούν. Τότε καταλάβαμε ότι υπήρχε και η ανάγκη για τη θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας και έτσι ξεκίνησε ο σύνδεσμος», εξηγεί το ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του HCΑ, Αλεξάνδρα Ελευθερίου.
Η Αλεξάνδρα Ελευθερίου
Σήμερα, όλο και περισσότερες πολυεθνικές αλλά και εγχώριες εταιρίες απευθύνονται σε έναν –εξωτερικό τις περισσότερες φορές- coach για να βοηθήσουν τα στελέχη τους να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες. Όταν για παράδειγμα ο χορηγός, δηλαδή η εταιρεία στην προκειμένη περίπτωση, επιθυμεί να αναπτύξει νέα ταλέντα, να ενισχύσει τις ηγετικές δεξιότητες ενός υπαλλήλου ή μιας ομάδας, να βοηθήσει κάποια μέλη να διαχειριστούν οργανωτικές αλλαγές και να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τότε προσλαμβάνει έναν coach και η προπόνηση του μυαλού ξεκινά.
Μία συνεδρία έχει τη μορφή ερώτηση-απάντηση και μπορεί να γίνει από κοντά, μέσω skype ή και από το τηλέφωνο. Ακόμα, μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική μέχρι και 7 άτομα, ενώ αν έχουν μαζευτεί περισσότερα -μέχρι 12- θα πρέπει να υπάρχει και ένας δεύτερος coach στο χώρο. Όσο για τη συχνότητα, στο corporate coaching συνήθως απαιτούνται δύο συνεδρίες το μήνα για ένα διάστημα έξι μηνών, ώστε ο πελάτης να καταφέρει να πλησιάσει ή και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.
Αν η διαδικασία αυτή θυμίζει ραντεβού με ψυχολόγο, η Αλεξάνδρα Ελευθερίου τονίζει ότι «ένας coach οφείλει να γνωρίζει τα όρια του επαγγέλματος του και να ξέρει πότε θα πρέπει να παραπέμψει τον πελάτη του σε έναν ειδικό» και συνεχίζει: «Προσωπικά είμαι και εργασιακή ψυχολόγος και μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει ομοιότητα με την ψυχοθεραπεία ή την ψυχανάλυση». Το coaching άλλωστε, δεν ανατρέχει στο παρελθόν, δεν προχωρά σε διαγνώσεις και δεν ασχολείται με ενδεχόμενες νευρώσεις. Αντίθετα, εστιάζει στο παρόν, βοηθά τον πελάτη να διατυπώσει τις επιθυμίες του και να βρει λύσεις.
«Αν ήξερες ότι υπάρχει τρόπος να υλοποιήσεις μια επιθυμία σου, θα το προσπαθούσες; Θα έπαιρνες το ρίσκο να κάνεις την αλλαγή;», με ρώτησε η life and wellness coach και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του HCA, Πάμελα Καραβά για να με βάλει σε σκέψεις. «Εμείς, αυτό που κάνουμε είναι να βοηθάμε τον πελάτη να ξεδιαλύνει το χάος που έχει στο μυαλό του, να αναδείξει τις ικανότητες που έχει και να φτιάξει ένα σωστό πλάνο δράσης». Το life coaching, όπως μου εξήγησε, ασχολείται με θέματα σχέσεων, συμπεριφοράς, καριέρας, οικογένειας, οικονομίας και πολλές φορές αποκαθιστά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, προκειμένου τελικά να αναβαθμίσει την καθημερινότητα του πελάτη. Το wellness coaching από την άλλη, επικεντρώνεται στη φυσική κατάσταση, τη διατροφή, τη γυμναστική, τον ύπνο, αλλά και σε άλλους τομείς που αφορούν στην ευεξία. Ο coach συνεργάζεται με διαιτολόγους και γυμναστές, καταλήγει σε ένα δομημένο πρόγραμμα και συναντά τον ενδιαφερόμενο μία φορά την εβδομάδα για να τον βοηθήσει να μην παρεκκλίνει από αυτό.
Η Πάμελα Καραβά
Τα ευχάριστα νέα; Η πρώτη συνεδρία είναι δωρεάν, καθώς ο πελάτης θα πρέπει να γνωρίσει τη διαδικασία και να βρει τον κατάλληλο coach που θα του ταιριάζει, ώστε να καταφέρουν μαζί να φτάσουν όσο ψηλά γίνεται. «Αν νομίζεις ότι είσαι πολύ μικρός για να κάνεις τη διαφορά, τότε ξάπλωσε μια νύχτα στο κρεβάτι με ένα κουνούπι στο δωμάτιο», αναφέρει συχνά η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Coaching, Αλεξάνδρα Ελευθερίου, δανειζόμενη τη φράση από το ιδρυτικό μέλος του Body Shop, Ανίτα Ρόντικ για να πείσει ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή.