Εντονος προβληματισμός για την πορεία του φετινού Προϋπολογισμού επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι αποκλίσεις στα έσοδα είναι της τάξεως 357 εκατ. ευρώ (προ επιστροφών φόρων) έναντι των στόχων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 και έχουν ήδη μπει στο «μικροσκόπιο» της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
Η τριμερής έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων ενόψει και της αξιολόγησης που θα αρχίσει τα μέσα Μαΐου.
Η μέχρι σήμερα πορεία των εσόδων δείχνει ότι ούτε τα νέα εισπρακτικά μέτρα του 2012 ούτε το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ μπορούν να διατηρήσουν εντός στόχων τις εισπράξεις. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στα ταμεία εισέρρευσαν από φόρους, εισφορές και τέλη, μόλις 11,95 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 12,3 δισ. ευρώ.
Για το «κλείσιμο» της τρύπας των εσόδων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου ζήτησε από τους επικεφαλής των μεγάλων εφοριών να εντείνουν τους ελέγχους και τις προσπάθειες είσπραξης φόρων και προστίμων στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές.
Παραλλήλως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητεί να δοθεί έμφαση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς η σχετική ρύθμιση που προβλέπει ελάχιστη δόση 100 ευρώ δεν φαίνεται να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα μέχρι στιγμής.
Συγκεκριμένα, παρότι οι ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι από την αρχή του έτους έχουν εισρεύσει στα ταμεία μόλις 200 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει των στόχων του Μνημονίου φέτος πρέπει να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ ως το τέλος Ιουνίου.
Η τρόικα παραμένει στην Αθήνα
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα παραμένει το κλιμάκιο της τρόικας που ήλθε την περασμένη εβδομάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η πρώτη δόση των 25 δις. ευρώ από το EFSF θα έλθει με τη μορφή ομολόγων αυτή την εβδομάδα. Η τελική απόφαση για τον τρόπο θα ληφθεί με Πράξη του υπουργικού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο να θέτει ως χρονικό όριο την Παρασκευή 20 Απριλίου.