Χιλιάδες Ιταλοί διαδήλωσαν την Παρασκευή υπό βροχή στους δρόμους της Ρώμης κόντρα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που μπορεί να αφήσει χωρίς σύνταξη για μία πενταετία 60.000 εργαζόμενους που δέχθηκαν εθελούσια έξοδο, καθώς και ενάντια στις αλλαγές στον χάρτη εργασίας που διευκολύνουν τις απολύσεις.
«Δεν μισώ τον Μόντι, αλλά οι δυστυχώς οι τεχνοκράτες δεν γνωρίζουν ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται πραγματικοί άνθρωποι» δήλωσε ο 58χρονος συνταξιούχος Αντόνιο Λουπάνο, ένας από τους χιλιάδες Ιταλούς που έδωσαν το «παρών» στην ογκώδη διαδήλωση που κατέληξε στην πλατεία Σάντι Απόστολι της Ρώμης.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κόντρα στους χειρισμούς της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι στο μέτωπο της οικονομίας κάλεσαν τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα Cigl Cisl και Uil, κηρύσσοντας οκτάωρη γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Κύρια αιτία της κινητοποίησης, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς της εργασίας, που διευκολύνει τις απολύσεις.
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δημιουργούν τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς σύνταξη, για διάστημα μέχρι και πέντε χρόνων, τουλάχιστον 60.000 εργαζόμενοι που είχαν δεχθεί τους περασμένους μήνες την «εθελούσια έξοδο» η οποία τους προτάθηκε από διάφορες επιχειρήσεις (ιταλικά ταχυδρομεία, εταιρείες τηλεπικοινωνιών)
«Το φαινόμενο αυτό αφορά πολλούς περισσότερους εργαζόμενους από όσους πιστεύει η κυβέρνηση. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να παίξει με το μέλλον, με την ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil.
Bάσει υπολογισμών του συνδικάτου, τα «θύματα της εθελούσιας εξόδου» μπορεί να φθάνουν και τα 300.000 άτομα.
«Η υπουργός εργασίας έχωσε το κεφάλι κάτω από την άμμο, όπως κάνουν οι στρουθοκάμηλοι. Πρέπει να δοθούν άμεσες απαντήσεις στο πρόβλημα όσων έμειναν χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη λόγω της εθελούσιας εξόδου. Πρόκειται για χιλιάδες συμπολίτες μας» τόνισε ο επικεφαλής του συνδικάτου Cisl, Ραφαέλε Ανζτελέτι.
Συνεργάτες της Ιταλίδας υπουργού Εργασίας Ελσα Φορνέρο έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι πρόκειται, πιθανότατα, να διατίθενται τρία δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2017, για να παρασχεθεί επαρκής οικονομική κάλυψη.
Κύρια συνθήματα των σημερινών κινητοποιήσεων ήταν «Έλσα μην κλαις, κλαίμε ήδη εμείς και είμαστε πάρα πολλοί», «Μόντι -Φορνέρο, δεν θα μας πάτε στο νεκροταφείο» και «Η αξιοπρέπειά μας δεν γνωρίζει μεταρρυθμίσεις».
Εν τω μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία που αφορούν την βιομηχανική παραγωγή, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τη χώρα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011, σημειώθηκε πτώση 6,8%.
Οι αρνητικότερες επιδόσεις, παρατηρήθηκαν στον τομέα χημικών προϊόντων (-14%), πώλησης αυτοκινήτων (-11,2%), και στα κύρια καταναλωτικά αγαθά (-10%).