Σεισμός μεγέθους 8,7 βαθμών σημειώθηκε την Μεγάλη Τετάρτη στην επαρχία Ατσέχ της Ινδονησίας, σπέρνοντας πανικό και φόβους για ένα καταστροφικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό αντίστοιχο του 2004. Συναγερμός σήμανε σε 28 χώρες, έντρομοι οι κάτοικοι της Ατσέχ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, εκκενώθηκαν οι ακτές της Ταϊλάνδης.

Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό αρχικά ανακοίνωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθεί τσουνάμι σε κάποιες περιοχές στη βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας, αλλά δεν αναμένει να υπάρξουν ζημιές σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό. Ωστόσο, νωρίς το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, ήρε τον συναγερμό. Η βόρεια Σουμάτρα και τα ινδικά νησιά Ανταμάν και Νίκομπαρ ήταν οι τελευταίες περιοχές όπου παρέμενε σχετικός κίνδυνος. Τι ακτές της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα έπληξε μικρό τσουνάμι ενός μέτρου.

Εντρομοι κάτοικοι της Ατσέχ είχαν εγκαταλείψει με κάθε μέσο τις παράκτιες περιοχές της επαρχίας. Εκκενώθηκαν επίσης οι ακτές της Ταϊλάνδης, και έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο του Πουκέτ, ενώ απομακρύνθηκαν χιλιάδες κάτοικοι από τα ινδικά νησιά Ανταμαν και Νίκομπαρ.

Η Γεωφυσική Υπηρεσία της Ινδονησίας ανέφερε ότι κατέγραψε άνοδο της στάθμης της θάλασσας στη δυτική και βόρεια Ατσέχ έως και 80 εκατοστά. Οι Αρχές της Ταϊλάνδης ανέφεραν επίσης ότι ένα κύμα ύψους 10 εκατοστών έφτασε στις δυτικές ακτές της χώρας.

Ο πρώτος μετασεισμός ήταν μεγέθους 8,6 βαθμών με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων και ο δεύτερος 8,2 βαθμών, βάσει ανακοίνωσης του Γεωφυσικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού παρέτεινε μετά τους μετασεισμούς την προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για τσουνάμι μετά την αρχική δόνηση των 8,7 βαθμών.

Στην ίδια επαρχία της Ινδονησίας, οκτώ χρόνια πριν, είχε σημειωθεί η μεγάλη καταστροφή. Η ένταση της πρώτης σεισμικής δόνησης -έγινε αισθητή μέχρι τη Σιγκαπούρη και την Ινδία- και δημιούργησε φόβους για επανάληψη του εφιάλτη του 2004.

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό και σήμανε συναγερμός σε 28 χώρες. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι στις παράκτιες περιοχές της Ατσέχ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με κάθε μέσο.

Δύο ώρες μετά τον σεισμό άρχισαν να υποχωρούν οι φόβοι για μεγάλο τσουνάμι. Τα κύματα που έχουν σχηματίστηκαν και κατευθύνονταν στην επαρχία Ατσέχ ήταν ύψους 17 εκατοστών.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο δήλωνε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι και δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, όμως προτού ολοκληρώσει τα λόγια του σημειώθηκαν οι μετασεισμοί, σχεδόν του ίδιου μεγέθους και σε λιγότερο βάθος από την αρχική δόνηση, και οι σκηνές πανικού επαναλήφθηκαν.

Ενας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το νερό της θάλασσας κοντά στο επίκεντρο του πρώτου μετασεισμού έχει υποχωρήσει περίπου 10 μέτρα.

Γερμανοί ειδικοί που βοήθησαν στην εγκατάσταση του συστήματος προειδοποίησης τσουνάμι στην Ινδονησία ανέφεραν ότι ο σεισμός της Μ. Τετάρτης ήταν οριζόντιος και όχι κάθετος, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να προκληθεί τσουνάμι.

Το επίκεντρο του αρχικού σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 435 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μπάντα Ατσέχ, πρωτεύουσας της επαρχίας Ατσέχ της Σουμάτρας. Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε συγκεκριμένα για την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Αυστραλία, τις Σεϋχέλλες, τη Σομαλία, το Ομάν και τη Νότια Αφρική.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, το Μπαγκλαντές, αλλά και σε περιοχές της Ινδίας.