Στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή οδηγήθηκε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος για να πάρει προθεσμία και να απολογηθεί.
Προηγουμένως είχε εμφανισθεί στον εισαγγελέα υπηρεσίας για να εκτελεσθεί το ένταλμα σύλληψης το οποίο εκδόθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος συνελήφθη λίγο πριν από τις 11:00 το πρωί της Μ. Τετάρτης και μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του.
Στην εισαγγελία Πρωτοδικών οδηγήθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα, συνοδευόμενος από άνδρες της υποδιεύθυνσης οργανωμένου εγκλήματος με καλυμμένα πρόσωπα.
Λίγο μετά το μεσημέρι συνελήφθησαν και οι Γ. Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας, μέτοχος και βασικός χρηματοδότης του ΠΑΟΚ και ο Ν. Ζίγρας, ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου και δικαιούχος επί χρόνια της υπαράκτιας εταιρείας Torcaso. Επίσης, στην Καρδίτσα συνελήφθη και η λογίστρια του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, κυρία Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.
Στο σπίτι κόρης του κυρίας Αρετής Τσοχατζοπούλου βρέθηκαν 6 πλάκες χρυσού που ισοδυναμούν με αξία 36.000 ευρώ. Ερευνα πραγματοποιήθηκε και στην οικία του επιχειρηματία και στενού φίλου του κ. Τσοχατζόπουλου, κ. Παύλου Νικολαΐδη ο οποίος εμπλέκεται όπως είναι γνωστό και στο σκάνδαλο Siemens.
H εταιρεία αυτή από τη δικογραφία φέρεται να εισέπραξε μίζα εκατομμυρίων ευρώ από την γερμανική εταιρεία προμηθεύτρια στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Εμφανίζεται όμως και ως αγοράστρια του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Η σύλληψη του πρώην υπουργού έγινε μετά από την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τον ειδικό ανακριτή Πρωτοδικών, Μάλλη και την εισαγγελέα κυρία Ευγενία Κυβέλου οι οποίοι σχημάτισαν χωριστή δικογραφία για τα περιουσιακά στοιχεία του Ακη Τσοχατζόπουλου και τον τρόπο απόκτησής τους, σύμφωνα με την οποία προήλθαν από ξέπλυμα χρήματος και συγκεκριμένα της μίζας για την αγορά των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal Παράλληλα εκδόθηκαν και άλλα τέσσερα εντάλματα σύλληψης.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι εισέπραξε μέσω υπεράκτιων εταιρειών από την γερμανική εταιρεία μίζα 8 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτά τα ποσά αγόρασε, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ακίνητα στη λεωφόρο Κηφισιάς και στην οδό Κομνά Τράκα αλλά και την κατοικία του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την οποία έγινε χωριστή δικαστική έρευνα.
Τα χρήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διαβιβάστηκαν μέσω της τράπεζας Morgan Stanley στην Ελβετία.
Μετά τη σύλληψη του Ακη Τσαχατζόπουλου αναμενόταν να ακολουθήσουν ακόμη τέσσερις συλλήψεις συνεργατών του ή τρίτων προσώπων τα οποία εμπλέκονται στην αγορά του ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αυτή την ώρα ερευνώνται δυο ακόμα.
Η εταιρεία Torcaso αγόρασε το ακίνητο της Διονυσίου αρεοπαγίτου το 2000 αντί του ποσού των 300 εκ. δραχμών. Ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης έχει επίσης παραδεχθεί ότι είναι δικαιούχος της υπεράκτιας εταιρείας για κάποιο διάστημα. Η εταιρεία εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.
Σύμφωνα με εισαγγελικές πληροφορίες η δικογραφία του ανακριτή κ. Μάλη είναι ογκωδέστατη και περιέχει διώξεις σε βάρος τουλάχιστον 10 προσώπων. Εναντίον τους έχουν ασκηθεί διώξεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ΄επάγγελμα και κατ΄συναυτουργία. Από αυτούς, μόνο σε βάρος 5 εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης.
Αντιδράσεις των κομμάτων για τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου
Κύκλοι της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι η δικαιοσύνη πρέπει απερίσπαστη ν΄αφεθεί να κάνει τη δουλειά της, θα μπορούσε όμως να είχε κινηθεί και γρηγορότερα.
«Το ένταλμα σύλληψης εναντίον του κ.Τσοχατζόπουλου μεταξύ άλλων και για το σκάνδαλο της προμήθειας των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων απαιτεί όχι μόνο δικαστικές αλλά και κυβερνητικές πρωτοβουλίες» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν οφείλουν έστω και τώρα να παγώσουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων εξοικονομώντας ταυτόχρονα για το δημόσιο ποσό ύψους τουλάχιστον ένα δις ευρώ» προσθέτει και συνεχίζει: «Οι αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης που συνδέουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων με μίζες ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε έλληνες αξιωματούχους αλλά και η εν εξελίξει έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για το ίδιο σκάνδαλο, επιβάλλουν το «πάγωμα» και την επανεξέταση από μηδενική βάση της σχετικής σύμβασης μέχρις ότου εκκαθαριστεί πλήρως δικαστικά η υπόθεση».
Εκλογικό αποπροσανατολισμό χαρακτηρίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ τη σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παγιδευτούν από τις διακηρύξεις και τις κοκορομαχίες του ΠαΣοΚ, της ΝΔ και άλλων κομμάτων με αφορμή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου ότι έχουν πρόθεση να βάλουν τέλος στα νοσηρά φαινόμενα και στα σκάνδαλα τιμωρώντας τους υπεύθυνους».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Περισσό αναφέρεται: «Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα προειδοποιήσει τον λαό ότι οι μηχανισμοί και τα κόμματα του συστήματος δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κλείσουν στη φυλακή ένα ή και άλλα πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να αθωώσουν το καπιταλιστικό σύστημα και τη βάρβαρη πολιτική τους, που φέρνει φτώχεια και δυστυχία στο λαό και είναι γερασμένο και σάπιο ως το μεδούλι.
» Κάθαρση μπορεί να κάνει μόνο ο λαός όταν με τη δική του εξουσία αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και κάνει δική του, κοινωνική ιδιοκτησία, όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ληστεύουν το λαό, γεννούν τις μίζες, τη σήψη και τον παρασιτισμό».