Την καταγραφή των παράνομων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα προτείνει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ως το πρώτο βήμα για να λυθεί το μεταναστευτικό στη χώρα. «Με την καταγραφή τους οι μετανάστες θα βγουν από την αφάνεια και θα ταυτοποιηθούν», είπε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής του Παντείου, και εκ των συντακτών της μελέτης «Μια (άλλη) στρατηγική για το μεταναστευτικό» που παρουσιάστηκε την Τρίτη ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Να τους καταγράψουμε. Να δούμε πού και πώς ζουν, πόσο υγιείς είναι, αν έχουν παιδιά κλπ. Δεν γίνεται ένα κράτος να αφίσταται από το να μάθει πόσοι και ποιοι άνθρωποι διαβιούν στην επικράτειά του και υπό ποιες συνθήκες».
Οι παράνομοι μετανάστες εμπίπτουν σε δυο κατηγορίες: εκείνους που είναι ενταγμένοι στον κοινωνικό ιστό _ δηλαδή έχουν μεταφέρει την ζωή τους στην Ελλάδα _ και εκείνους (η πλειοψηφία) που ούτε έχουν ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό ούτε μπορούν να φύγουν από τη χώρα με αποτέλεσμα να παραμένουν περιθωριοποιημένοι. «Η καταγραφή τους αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου στη συνέχεια να ομαδοποιηθούν και πλέον ως ομάδες να αντιμετωπιστούν με διαφορετικές πολιτικές».
Η ΕΕΔΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην προεκλογική εκμετάλλευση του μεταναστευτικού και ειδικότερα στα σχεδιαζόμενα κέντρα κράτησης και στα περί «υγειονομικής βόμβας» που αποτελούν οι μετανάστες.
«Το να λέει ένας πολιτικός σήμερα «δώστε στους μετανάστες ταξιδιωτικά έγγραφα» για να περάσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ είναι ανέφικτο διότι δεν υφίσταται τέτοια δυνατότητα στην ισχύουσα νομοθεσία εκτός και αν υπονοεί να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν και την ΕΕ», είπε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα.
Εξίσου ανεδαφικό είναι να υποστηρίζει κάποιος ότι τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα λύσουν το πρόβλημα. Και μόνο αριθμητικά να το πάρει κανείς, οι 30.000 αλλοδαποί που θα κρατούνται στα 30 κέντρα που έχουν εξαγγελθεί αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών που περιφέρονται στην Ελλάδα χωρίς να μπορούν ούτε να βρουν δουλειά ούτε να περάσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Οσο για την «υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί» στην οποία αναφέρθηκαν πρόσφατα οι υπουργοί προστασίας του πολίτη και υγείας κκ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος, είναι και αυτό, σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, ένα αβάσιμο προεκλογικό πυροτέχνημα. Οι δυο υπουργοί επικαλέστηκαν την αύξηση των κρουσμάτων Aids _ η οποία όμως οφείλεται στο ότι, λόγω περικοπών, διακόπηκε το πρόγραμμα που διάνεμε σύριγγες στους χρήστες ναρκωτικών.
Οι κκ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος συνέδεσαν τους μετανάστες με ασθένειες που δεν προσβάλλουν τάχα πια τους Ελληνες, όπως η ελονοσία και η φυματίωση. Ομως οι επίσημες εκθέσεις του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αποδεικνύουν ότι η φυματίωση σταθερά μειώνεται τελευταίως και στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μικρότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ η ελονοσία έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας και όχι με τους μετανάστες.
«Το 2011, το 63% των κρουσμάτων υγείας είχαν προκληθεί από τις συνθήκες κράτησης στους χώρους πρώτης υποδοχής των μεταναστών» που λειτουργούν στις παραμεθόριες περιοχές, είπε ο Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων στο ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα οι οποίοι έχουν αναλάβει την περίθαλψη των μεταναστών στα σύνορα. Με άλλα λόγια, οι μετανάστες μπαίνουν υγιείς στην Ελλάδα και βγαίνουν άρρωστοι από τα κέντρα υποδοχής όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και ρυπαρές.
«Στο Εβρο, οι ασθενείς αφήνονταν ελεύθεροι επειδή δεν ήταν διαθέσιμοι οι τέσσερις αστυνομικοί που έπρεπε να συνοδεύσουν τον καθένα στο κέντρο υγείας», πρόσθεσε ο κ. Βεΐζης.
Επιπλέον, «ο νομοθέτης υποχρεώνει τις αρχές να αναφέρουν τους παράνομους μετανάστες που πάνε να νοσηλευτούν πράγμα που λειτουργεί αντίθετα προς το δημόσιο συμφέρον», παρατήρησε ο κ. Χριστόπουλος. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι αυτοί να διστάζουν να ζητήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τελικά δημιουργείται μείζον πρόβλημα για την δημόσια υγεία.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» για την οργή των ελλήνων φορολογουμένων που περιμένουν στην ουρά στα δημόσια νοσοκομεία πίσω από παράνομους μετανάστες, ο κ. Βεΐζης είπε ότι οι ουρές οφείλονται στο ότι «λόγω κρίσης, σημειώθηκε αύξηση 25% από τα ιδιωτικά στα δημόσια νοσοκομεία σε συνδυασμό με τις περικοπές στην υγεία».
Η ΕΕΔΑ είναι υπέρ των απελάσεων των μεταναστών γιατί στο κάτω-κάτω, όπως παρατήρησε ο κ. Τσαρμπόπουλος, «δεν είναι καλύτερο να ζουν στον Αγιο Πανελεήμονα και να τρώνε ξύλο από την Χρυσή Αυγή».
Σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, αυτή την στιγμή εκκρεμούν 3.000 αιτήσεις αλλοδαπών στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού, οι οποίες δεν προωθούνται λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να αναλάβει το 25% του κόστους που της αναλογεί. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η Αθήνα δεν ζητά, όπως έχει δικαίωμα, να μειωθεί το ποσοστό της στο 5%.