Κοινωνικό χάος και πολιτική αστάθεια στη χώρα βλέπει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, εάν, την επομένη των εκλογών, σχηματιστεί κυβέρνηση των κομμάτων του μνημονίου. «Νέα επώδυνα σκληρά μέτρα, φυσικά αγανάκτηση, οργή και αντίδραση από το λαό, καταστολή, δακρυγόνα, χημικά», ανέφερε χαρακτηριστικά περιγράφοντας την κατάσταση που, κατά την άποψή του, θα επικρατεί, μετεκλογικά, σε περίπτωση συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ.
Ο κ. Τσίπρας προτάσσει ως λύση σταθερότητας και ελπίδας μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά. Ξεκαθάρισε ότι αντίπαλος του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο δεν είναι «ούτε ο κ. Κουβέλης, ούτε η κυρία Παπαρήγα. Για μας βασικός αντίπαλος είναι τα κόμματα του μνημονίου και, αν θέλετε, ιδιαίτερα ο κ. Σαμαράς».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τα αντιδεξιά αντακλαστικά του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι «παρίστανε τον αντιμνημονιακό», μέχρι το δεύτερο μνημόνιο, και «σήμερα είναι ψεύτης. Λέει ακριβώς ό,τι έλεγε ο κ. Καρατζαφέρης για το πρώτο μνημόνιο, ότι δεν ψήφισε τα μέτρα αλλά ψήφισε μόνο τα δάνεια. Έτσι έλεγε και ο κ. Καρατζαφέρης».
Κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι είναι εκείνος που με τη στήριξή του στο δεύτερο μνημόνιο μείωσε το επίδομα της ανεργίας από τα 460 ευρώ στα 360 ευρώ, μείωσε τις επικουρικές συντάξεις, μείωσε τον κατώτατο μισθό και υπόσχεται ότι θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές στους έχοντες και κατέχοντες αλλά «σιωπά για το πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα και πώς θα βουλώσει τις τρύπες που θα δημιουργήσουν».
Ο συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θέτει ως στόχο πέρα από την εκλογική του ενίσχυση, η ΝΔ και το ΠαΣοΚ να μην έχουν ούτε το 51% που θα δίνει δημοκρατική νομιμοποίηση σε αυτές στις μνημονιακές πολιτικές, ούτε 151 έδρες για να συνεχίζουν να τις εφαρμόζουν.
Η έξοδος από την κρίση είναι αριστερά
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σχετικά με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα προστασίας των ανέργων, την Μεγάλη Τρίτη, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα κόμματα του μνημονίου, ΠαΣοΚ και ΝΔ, δεν μπορούν να δώσουν θετική κυβερνητική λύση, καθώς μνημονιακή συγκυβέρνηση, με το εκλογικό μπόνους, θα είναι σε διαρκή αντίθεση και σύγκρουση με την αντιμνημονιακή πλειοψηφία της κοινωνίας.
Η μόνη θετική κυβερνητική λύση, που μπορεί να προκύψει από τις κάλπες, είναι, όπως υπογράμμισε, «η δυνατότητα την επομένη των εκλογών να υπάρξει ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Αριστεράς ώστε να δοθεί σταθερότητα, ελπίδα και προοπτική».
Κάλεσε τον λαό, με την ψήφο του να επιβάλει τη μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς για την ανατροπή του μνημονίου και για την ανασυγκρότηση της χώρας.
«Το μπόνους των 50 εδρών που δίνει αυτός ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος αυτή τη φορά εάν δοθεί σε ένα από τα δύο κόμματα, θα οδηγήσει τη χώρα σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, σε κοινωνικό και πολιτικό χάος», ανέφερε.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν την επομένη των εκλογών σχηματιστεί κυβέρνηση των κομμάτων του μνημονίου με στόχο την εφαρμογή απρόσκοπτα της δανειακής σύμβασης και του δεύτερου μνημονίου, θα έχουμε τον Ιούνιο κατάσταση χάους στη χώρα».
Και συμπλήρωσε: «Νέα επώδυνα σκληρά μέτρα, φυσικά αγανάκτηση, οργή και αντίδραση από το λαό, καταστολή, δακρυγόνα, χημικά. Θα έχουμε μια κατάσταση χάους, που θα επιτείνεται φυσικά από την απόγνωση που θα προκαλεί η βίαιη εφαρμογή αυτών των νέων επώδυνων σκληρών μέτρων που θα αφορούν τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που θα στοχεύουν στη διάλυση των βασικών δυνατοτήτων επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας».
Προειδοποίησε ότι , πλησιάζοντας προς τις εκλογές, θα ενταθούν οι εκβιασμοί των μνημονιακών δυνάμεων, κομμάτων αλλά και παραγόντων της ΕΕ και της Τρόικας. Και αντιπρότεινε: «Εμείς ζητάμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να τολμήσουν με την ψήφο τους να τρομοκρατήσουν τους τρομοκράτες. Την κυρία Λαγκάρντ, τον κ. Τόμσεν, την τρόικα, όλους αυτούς που μας απειλούν και μας εκβιάζουν με τη χρεοκοπία της δικής τους πολιτικής. Και φυσικά να τρομοκρατήσουν και να καταδικάσουν και τους εδώ υποτελείς τους, τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο»,
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός «είναι πια ώριμος» να δώσει λύση προοπτικής και εξόδου από την κρίση. «Και η έξοδος από την κρίση είναι αριστερά», υπογράμμισε.
Για τα «όχι» για τις μονοεδρικές
Όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία των δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς στις μονοεδρικές περιφέρειες, ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής οι αιτιάσεις ότι πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όπως σημείωσαν στελέχη της ΔΗΜΑΡ. «Εάν, λοιπόν, έχετε αμφιβολίες για το αν το εννοούμε, δεχτείτε και ελάτε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να δούμε πώς θα συμβεί. Είναι μια αμήχανη απάντηση, είναι μια αμυντική απάντηση», αντέτεινε.
Από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε αδιανόητο το επιχείρημα που, όπως είπε, ανέπτυξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία στο Γέρακα, «ότι πρέπει η Αριστερά να μη γίνει κυβέρνηση γιατί αν η Αριστερά γίνει κυβέρνηση ποιος θα είναι αντιπολίτευση; Η ΝΔ; Δεν θα είναι καλή αντιπολίτευση. Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό το επιχείρημα».
Υπογράμμισε ότι ο λαός αυτή τη στιγμή χρειάζεται προοπτική, στήριξη. Και συμπλήρωσε: «Αλλιώς θα οδηγηθούμε όλοι σε απονενοημένες ενέργειες, στην αυτοκτονία. Κανένας λαός δεν μπορεί να αυτοκτονήσει ή να έχει σαν στόχο να αυτοκτονήσει. Εδώ χρειάζεται να δώσουμε απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, να δώσουμε προοπτική, να δώσουμε ελπίδα. Όχι να μας νοιάζει μη τυχόν και δεν έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση, αν είναι η ΝΔ και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στην αντιπολίτευση. Ε, τότε να τους ψηφίσουμε να γίνουν κυβέρνηση, μη τυχόν και τους έχουμε στην αντιπολίτευση».
Μέτρα υπέρ των ανέργων
Η πρόταση νόμου που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή με τίτλο «Μέτρα προστασίας των ανέργων και κυρίως των μακροχρόνια ανέργων» στηρίζεται στην αρχή ότι κανένας άνεργος δεν μπορεί να είναι χωρίς επίδομα ανεργίας, κανένας άνεργος δεν μπορεί να είναι χωρίς περίθαλψη και ασφάλιση κι ότι το επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να είναι «μια φιλανθρωπία εξαθλίωσης». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ , το επίδομα ανεργίας πρέπει να επανέλθει άμεσα στα επίπεδα του 2001, δηλαδή σε αυτά πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επίσης τους εξής άξονες για μια πολιτική δημιουργίας νέων ή διάσωσης θέσεων εργασίας:
-Υιοθέτηση ενός εκτεταμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
-Καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα επιδοτούμενα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα.
-Άμεση κάλυψη όλων των κενών στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας. Στα νοσοκομεία, που έχουν τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία.
-Στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και άλλων τομέων της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
-Αντικατάσταση του άρθρου 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που λειτουργεί ως πλυντήριο ευθυνών των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων και ως προθάλαμος ανεργίας για τους εργαζόμενους.
-Χορήγηση νομοθετικά της δυνατότητας αυτοδιαχείρισης των εγκαταλελειμμένων από τους ιδιοκτήτες τους και κατειλημμένων από τους εργάτες επιχειρήσεων όπως έγινε στην Αργεντινή μετά από τη μεγάλη κρίση του 2001.
-Απαγόρευση των αναιτιολόγητων απολύσεων. Και βεβαίως η απαγόρευση απολύσεων εργαζομένων άνω των 55 ετών, χωρίς καμία αιτιολογία, καθώς και εργαζομένων που είναι οι μόνοι εργαζόμενοι γονείς σε μια οικογένεια. Και, τέλος,
-Καμία απόλυση στο δημόσιο και κατάργηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας. Το δημόσιο χρειάζεται αναδιοργάνωση, χρειάζεται ανασυγκρότηση, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα με απολύσεις.